Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Δεν είναι πουλί, ούτε αεροπλάνο, είναι ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο! O διασημότερος Giannis στον κόσμο της πορτοκαλί μπάλας κλείνει 22 χρόνια ζωής και το Contra.gr σας τον παρουσιάζει όπως τον... παρουσιάζουν τα αμερικανικά μίντια τα τελευταία 3,5 χρόνια που μαγεύει το NBA.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Πραγματοποίησε ένα γιγάντιο άλμα καθώς από τη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και τον Φιλαθλητικό βρέθηκε ξαφνικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό των Μιλγουόκι Μπακς, όμως όχι μόνο κολύμπησε στα βαθιά αλλά αποδεικνύεται υπερπρωταθλητής επιπέδου... Μάικλ Φελπς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διανύει ήδη την τέταρτη σεζόν του στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε συνηθίσει να την προσφωνούμε ως "ο μαγικός κόσμος του NBA" και όλα δείχνουν πως δεν έχει μόνο ένα τρομερό παρόν αλλά τον περιμένει και ένα άκρως συναρπαστικό μέλλον.

Το παρκέ είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ο "Greek Freak" είναι μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, χρόνο με τον χρόνο καλύτερος, έχει ήδη αποκτήσει το ρόλο του ηγέτη στην ομάδα του Τζέισον Κιντ και όλοι πλέον οι μεγάλοι άσοι του πρωταθλήματος δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους τόσο για τα απίστευτα σωματικά του προσόντα όσο και για τις απίστευτες δυνατότητες εξέλιξης που φαίνεται πως έχει.

Μετράει άλλωστε έξι triple-double στην καριέρα του (διψήφιο αριθμό σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες σε ένα παιχνίδι) ενώ στο ματς της περασμένης εβδομάδας απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του "Βασιλιά" ΛεΜπρόν Τζέιμς έκανε ρεκόρ καριέρας με 34 πόντους, προσθέτοντας επίσης 12 ριμπάουντς, 5 ασίστς και 5 κλεψίματα στον θρίαμβο των "ελαφιών" με 118-101 επί των πρωταθλητών.

Ποιά είναι όμως η γνώμη των αμερικανικών μίντια για ένα παιδί που μετακόμισε στα μέρη τους λίγους μήνες αφότου ενηλικιώθηκε και φαντάζει ήδη ως ένα σπάνιο μπασκετικό φαινόμενο; Με αφορμή τα 22α γενέθλια του πιο λαμπερού αθλητικού πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, το Contra.gr παρουσιάζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσα από αυτά που έχουν δει τα αμερικανικά μίντια από εκείνον τα τελευταία 3,5 χρόνια και τα έχουν "καταθέσει" γραπτώς μέσα από κείμενά τους...

ESPN ΓΙΑ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (9/3/2016)

"Νωρίς στη σεζόν 2012-2013, ο 18χρονος Γιάννης μπήκε στο ραντάρ των σκάουτς του ΝΒΑ, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου. Δεν παρακολούθησε τις ατομικές προπονήσεις των ομάδων, οπότε δεν είχε μετρηθεί εκτενώς. Είχε παίξει κυρίως στις μικρές κατηγορίες της Ελλάδας και στη δεύτερη των ανδρών, οπότε κανείς δεν γνώριζε πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα στο ΝΒΑ. Υπήρχε όμως ένα στοιχείο για το οποίο συμφωνούσαν όλοι: Το κορμί του ήταν ένα από τα καλύτερα που είχαν δει ποτέ οι scouts.

Οι Μπακς επέλεξαν τον Αντετοκούνμπο στο Νο 15 του ντραφτ, αισθανόμενοι πως συνδύζαε το ύψος ενός μεγαλόσωμου άντρα και την ευελιξία ενός ποιοτικού γκαρντ. Τα ένστικτά τους αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα σωστά. Χάρη στις μοναδικές εμβιομηχανικές και φυσικές ικανότητές του, είναι ένας από τρεις μόλις παίκτες την τελευταία δεκαετία που έχουν μέσο όρο 15 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ και 1 κόψιμο ανά παιχνίδι, και ας είναι μόλις 21 ετών.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Για να καταλάβουμε το κορμί του Αντεντοκούνμπο περάσαμε μία ολόκληρη μέρα μαζί του κάνοντας μετρήσεις στον ύψους 2 μέτρων και 11 εκαστοστών άσο και κατόπιν ζητήσαμε τη βοήθεια του Μάρκους Έλιοτ, ιδιοκτήτη του "P3 Applied Sports Science", προπονητικού κέντρου που ειδικεύεται στην ανάλυση αθλητικών σωμάτων, για να τον αναλύσουμε. Καλωσορίσατε στην περιήγηση του NBA στο ιδανικό σώμα.

Ανοιγμα χεριών: Είναι μεγαλύτερο (4 ίντσες παραπάνω) από το ύψος του! Για αυτό το λόγο ο Αντετοκούνμπο είναι μέσα στους 10 κορυφαίους ριμπάουντερς στο πρωτάθλημα όσον αφορά στους παίκτες που αγωνίζονται ως σμολ φόργουορντς (3άρια).

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Πλάγια βήματα: Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι ο τυπικός ψηλός του ΝΒΑ. Εχει τρομερή έκταση ισχίου και κινείται πολύ πιο γρήγορα από άλλους αθλητές του δικού του μεγέθους.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Ύψος: Στο τωρινό του, είναι το ίδιο σταθερός σε σχέση με όταν μπήκε στη λίγκα. Αν μείνει στη θέση του small forward, θα είναι ο πιο γρήγορος περιφερειακός στη λίγκα.

Μυϊκό σύστημα: Τους τελευταίους 18 μήνες ο Γιάννης έχει πάει από τα 89 στα 101 κιλά. Το έχει καταφέρει χωρίς να "φουσκώσει". Ολη αυτή η μάζα του επιτρέπει να είναι πολύ γρήγορος και εκρηκτικός, όσο χρειάζεται για το ΝΒΑ.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Κορμός: Ο Αντετοκούνμπο έχει ισορροπία σε όλο του τον κορμό. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να ντριμπλάρει σαν ακροβάτης σε όλο το μήκος του παρκέ, να πάρει το ριμπάουντ, να πετάξει για ένα alley-oop.

Χέρια: Το μέσο μέγεθος της παλάμης ενός ενήλικα, είναι 19 εκατοστά. Του Γιάννη είναι 31. Πολύ μεγαλύτερη παλάμη από του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ακόμη και από τον Καουάι Λέοναρντ. Μπορεί να πιάνει τη μπάλα, να έχει τον απόλυτο έλεγχό της.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Αχίλλειος τένοντας: Είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν ενός ενήλικα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ένας μακρύς αχίλλειος, βοηθά στην ελαστική ενέργεια, στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

BREWHOOP.COM ΓΙΑ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (25/11/2016)

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Freaksgiving (λογοπαίγνιο, με το προσωνύμιο Greek Freak, που χρησιμοποίειται για τον Αντεκούνμπο, να αντικαθιστά το πρώτο σύνθετικό της λέξης Thanksgiving, που είναι η εθνική ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάζεται κάθε χρόνο, την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες): Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι τώρα πόιντ γκαρντ, σέντερ και όλες οι θέσεις ανάμεσα στο "1" και στο "5".

Ίσως απλά ο Γιάννης Αντεκοκούνμπο να χρειαζόταν ένα triple-double για να ξυπνήσει το υπόλοιπο NBA. Δεν είναι είδηση για κάποιον που παρακολουθεί τους Μπακς αλλά είναι απίστευτοι πλέον οι τρόποι που έχει βρει ο Greek Freak για να γεμίζει τα στατιστικά του, κάνοντας απίστευτα νούμερα όλη τη σεζόν που αποτελούν προέκταση του τρομακτικού φίνις που έκανε την περασμένη σεζόν.

Ο συνδυασμός πόντων (21.8), ριμπάουντ (8.5), ασίστ (5.8), κλεψιμάτων (2) και κοψιμάτων (2.2) δεν μπορούν να βρουν ταίρι μέσα σε μία ολόκληρη σεζόν στην ιστορία της λίγκας και δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στα μαθηματικά για να εκτιμήσεις το πόσο πολύ επηρεάζει τα στατιστικά όλης της ομάδας των Μπακς με την παρουσία του πάνω στα παρκέ...

Ένα παράδειγμα είναι πως με εκείνον στο παρκέ οι Μπακς έχουν 15.9 πόντους περισσότερους ανά 100 κατοχές σε σύγκριση με όταν κάθεται στον πάγκο... Προκαλεί δέος επίσης το γεγονός πως έχει κατά μέσο όρο πάνω από 2 κοψίματα ανά παιχνίδι και οι αντίπαλοί του σουτάρουν με ποσοστό μόλις 45% μέσα από τη ρακέτα όταν είναι κοντά τους, νούμερα που έχουν να επιδείξουν μόνο παίκτες που παίζουν στη θέση "5".

Στην νίκη των Μπακς με 93-89 επί των Μάτζικ (22/11/16) ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης από το 1984 και έπειτα που τελείωσε ένα παιχνίδι με τουλάχιστον 20 πόντους, 10 ριμπάουντς, 10 ασίστς, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Μάικλ Τζόρνταν (1988), Χακίμ Ολάζουον (1994) και Αντρέι Κιριλένκο (2007)...

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ GIANNIS:

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Ο Σον Ντέβενι για το Sportingnews (27 Φεβρουαρίου 2004): Το βασικό κομμάτι της ιστορίας: ο Greek Freak είναι παντού! Προετοιμαστείτε για τον Αντετοκουν-μπισμό. Αντετοκούνμπο. Α-ντε-το-κούν-μπο. Χάρη στα θεαματικά κατορθώματα του έφηβου ρούκι των Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο -ξέρετε, το νεαρό παιδί γνωστό ως Greek Freak- οι περισσότεροι από εμάς γύρω από το NBA έχουμε αρχίσει να βελτιωνόμαστε λιγάκι τόσο όσον αφορά στο βασανιστικό συλλάβισμα όσο και στην πολύ δύσκολη προφορά του συναρπαστικότερου ονόματος της λίγκας.

Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 19 ετών και δεν έχει παίξει μέχρι πρότινος σε πρωτάθλημα ανώτερο της δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα, ο Αντετοκούνμπο έχει αποκτήσει ήδη τεράστια φήμη ως ένας παίκτης με ένα απίστευτα ψηλό ταβάνι ο οποίος φιγουράρει στο κέντρο του σχεδίου αναδόμησης του Μιλγουόκι.

Άντριαν Βοζναρόβσκι για το Yahoo.com (18 Μαρτίου 2014): Από μικροπωλητής στους δρόμους σε έναν τεράστιο παίκτη του NBA, ο "Greek Freak" ζει το αμερικανικό του όνειρο.

Έτσι βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το φαινόμενο Αντετοκούνμπο

Στιβ Άσμπερνερ για το NBA.com (8 Μαρτίου 2016): Η θέση του Point forward κάτι περισσότερο από μία καινοτομία για τον Αντετοκούνμπο. Ο 21χρονος, ύψους 2 μέτρων και 11 εκατοστών Έλληνας έχει λάμψει ως ο βασικός playmaker για τους Μπακς μετά το All-Star Game του 2016.

Συμπέρασμα; ένας μόνο τίτλος ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και στις προσδοκίες του παγκόσμιου μπασκετικού κοινού από αυτόν τα επόμενα χρόνια: Τα καλύτερα έρχονται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το μεγάλο ερώτημα: Μπορεί ο Giannis να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Εθνικής;

News 24/7

24MEDIA NETWORK