Ό,τι έγινε στο ΟΑΚΑ, μένει στο ΟΑΚΑ. Αλλιώς...

Ή αλλάζουν ή... βουλιάζουν. Γιατί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν βελτιωμένοι στον δεύτερο τελικό για να επικρατήσουν, αφού το αποτέλεσμα του είναι πολύ πιθανό να κρίνει τον τίτλο. Εξηγεί ο Γιάννης Ζωιτός.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / BASKET LEAGUE / PLAY OFF / 1ος ΤΕΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Θανάσης Αντετοκούνμπο Βασίλης Σπανούλης EUROKINISSI

Στον πρώτο τελικό ο Ολυμπιακός θριάμβευσε του Παναθηναϊκού και ο Σφαιρόπουλος κυριάρχησε του Πασκουάλ στη σκακιστική μάχη των πάγκων. Μεταξύ μας τον "έδεσε κόμπο", σε τέτοιο σημείο που ο Καταλανός κόουτς, με τα χέρια πισθάγκωνα, παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου, αδυνατώντας να επέμβει μήπως και επηρεάσει τη μοίρα της ομάδας του.

Το "ερυθρόλευκο" 1-0 είναι γεγονός και δεν αλλάζει. Η διαχείρισή του ωστόσο θα ορίσει τη μοίρα της σειράς, είναι αυτή που, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, θα κρίνει τον νικητή - πρωταθλητή.

Μια δεύτερη νίκη του Ολυμπιακού στριμώχνει τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά και τον έχει μια γροθιά πριν από το νοκ άουτ, την ίδια στιγμή που ένα πράσινο "άπερκατ" οδηγεί σε μια μάχη μέχρις εσχάτων. Γιατί η κατάσταση θα παραμείνει τόσο ρευστή όσο ήταν στη σεζόν κάθε συναπάντημα των δύο.

Να ξέρετε πάντως πως όποια ομάδα δεν "απεγκλωβιστεί" απ' όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ προ τεσσάρων ημερών γίνεται αυτομάτως το αουτσάιντερ του δεύτερου αγώνα. Όχι πως το αποτέλεσμα ήταν παραπλανητικό, διότι ανταποκρίνεται ακριβώς σε ό,τι είδαμε. Κρύβει όμως μια παγίδα καλά καμουφλαρισμένη.

ΕΙΤΕ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΕΙΤΕ ΠΝΙΓΕΤΑΙ

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Οφείλει να μην θεωρήσει το αποτέλεσμα συγκυριακό γιατί η τρύπα στο κενό θα γίνει ρουφήχτρα, μια δίνη που θα τον παρασύρει στον πάτο και θα τον πνίξει. Οφείλει να εμφανιστεί πολύ πιο συγκεντρωμένος και πνευματικά έτοιμος. Να κολυμπήσει επί 40 λεπτά για να μείνει στην επιφάνεια.

Δεν ήταν η ενέργεια που έλειψε από τους "πράσινους" στο πρώτο παιχνίδι κι ας μειώθηκε η αθλητικότητά τους, δεδομένου ότι Γκάμπριελ - Πέιν έχουν τεθεί εκτός λίστας ξένων. Ήταν η πνευματική διαύγεια, προπονητή και παικτών, που τους κόστισε. Ένα (όποιο) πλάνο που εγκαταλείφθηκε γρήγορα και μια ατομική πρωτοβουλία εύκολα αντιμετωπίσιμη από την καλά διαβασμένη και καλοστημένη άμυνα του Σφαιρόπουλο.

Ο Πασκουάλ ευελιξία μεγάλη δεν έχει. Την υποχρέωση ν' ανοίξει το ροτέισον έχει. Και μαζί να (βρει τον τρόπο να) δώσει ελεύθερα σουτ στα 2-3άρια του έχει προκειμένου να... διώξει τον Παπανικολάου από τον Καλάθη, να βελτιωθεί η κυκλοφορία της μπάλας και κατ' επέκταση η επιθετική λειτουργία. Όπως ήρθαν τα πράγματα ίσως να χρειαστεί να παίξουν μαζί Λοτζέσκι - Ρίβερς και ο Θανάσης να κατέβει στο "4" όσο φερ' ειπείν καλύπτει εκεί ο Παπαπέτρου κι ας τους χωρίσουν λίγοι πόντοι.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1-0

Για τον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη. Είναι πιο απελευθερωμένος και θα παίξει άνευ πίεσης. Επειδή όμως ο... ψυλλιασμένος Παναθηναϊκός θα κατέβει πιο διαβασμένος και αποφασισμένος, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να επικρατήσει χωρίς να τροποποιήσει το πλάνο του. Να εμφανίσει κάτι φρέσκο, νέο, διαφορετικό μοιάζει δύσκολο. Τέσσερις μέρες είναι αυτές. Φροντίζοντας όμως να το διαμορφώσει σε συγκεκριμένα σημεία του, θα έχει το στοιχείο του απρόβλεπτου. Που το χρειάζεται ξανά.

Πιθανόν Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ, οι δύο πιο αποδοτικοί ψηλοί του, θα παίξουν περισσότερο και αυτός ο παράγοντας αυτομάτως τον κάνει περισσότερο πληθωρικό.

Ταυτόχρονα όμως πόσα ελεύθερα σουτ μπορεί να δώσουν ξανά οι "ερυθρόλευκοι" στον Παναθηναϊκό; Πόσο θα ρισκάρει ο Σφαιρόπουλος; Το μαρκάρισμα στον Καλάθη είναι βασικός άξονας του σχεδίου αναχαίτισης του αντιπάλου. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας επικράτησης.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν σούπερ στο ΟΑΚΑ. Ούτε εμφάνιση αξέχαστη έκανε, ούτε μπάσκετ πλήρες έπαιξε. Ήταν εμφανώς ανώτερος ενός κάκιστου Παναθηναϊκού που μετά το 29-19 δεν έκανε τίποτα σωστά και επικράτησε γιατί έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του αντιπάλου, διαθέτει ένα συμπαγές σύνολο με αρχές - δομές - ρόλους και παίζει το δικό του μπάσκετ, καλό ή κακό, να το υπηρετεί όσο υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες. Η σοβαρότητα διακρίνει τους Πειραιώτες και όσο έχουν αυτή τη σταθερά να χαρακτηρίζει το παιχνίδι τους, θα βγάζουν κάτι, αναλόγως και της αντίπαλης απόδοσης.

Επειδή η λογική προστάζει πως οι "πράσινοι" θα εμφανιστούν καλύτεροι, ή τουλάχιστον πιο συγκεντρωμένοι, ο Ολυμπιακός έχει την ανάγκη να παρουσιαστεί επίσης βελτιωμένος σε κομμάτια του παιχνιδιού που δεν κόστισαν. Όπως η μείωση των (15) λαθών.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK