Όσοι μένουν στη... βολή τους

Η socialmedia-κή κουβέντα για τα φάουλ και τη διαφορά στις βολές. Είχε ομαδική ασυλία ή όχι ο Παναθηναϊκός; Ο Γιάννης Ζωιτός απαντάει...

Όσοι μένουν στη... βολή τους

Ας δεχθούμε ως δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα παίρνει ΠΑΝΤΑ λιγότερες βολές από τον Παναθηναϊκό στα παιχνίδια του ΟΑΚΑ. Έχει συμβεί και σίγουρα θα ξανασυμβεί. Θες να το πεις νόμο της έδρας ή θέσφατο, όπως κι αν το πεις, το νόημα δεν αλλάζει. Δεν αμφισβητείται επίσης πως η διαφορά των (24/)32 έναντι των (12/)16 είναι ΟΝΤΩΣ σημειωτέα σ' έναν αγώνα λεπτών ισορροπιών, ο οποίος κρίθηκε στο φινάλε.

Ήταν όμως αυτή η (βασική) αιτία της ήττας των "ερυθρόλευκων" στο δεύτερο τελικό της Stoiximan.gr Basket League;

Προφανώς και όχι, διότι διαφορετικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρώτα και κατόπιν ο επίσημος Ολυμπιακός, που μετρούν τα λόγια τους, θα φρόντιζαν να επικοινωνήσουν το παράπονό τους. Ο "ερυθρόλευκος" οργανισμός συνολικά δεν θα έμεινε στη... survivorική ατάκα του Μίλαν Τόμιτς για ασυλία του Γιάννη Μπουρούση στη ρακέτα. Δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν δημόσια για ευνοϊκή μεταχείριση του αντιπάλου, θα το έκαναν και τώρα.

Σε άλλες φάσεις, όπως φερ' ειπείν η γραμμή που δεν πάτησε ποτέ ο Αγραβάνης, θα είχαν το... δικαίωμα να σταθούν όσοι διαμαρτύρονται για τα "φρου-φρου" των τριών γκρι παρά για τα φάουλ που δόθηκαν. Τα οποία συνολικά ήταν 20-25! Ο Παναθηναϊκός δικαιολογημένα πήρε περισσότερες βολές με τον τρόπο που αγωνιζόταν μετά το 27-28'. Μπούκα στην μπούκα, χάρη στον Παππά και πολλή πλάτη με τον Μπουρούση. Πολλές οι επαφές σώμα με σώμα δηλαδή και συνάρτηση του τρόπου επίθεσης των δύο...

Σε αυτό το χρονικό διάστημα δύσκολα θα βρεθεί αμφιλεγόμενο σφύριγμα-φάουλ, τη στιγμή μάλιστα που ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει τα πέντε από πολύ νωρίς στην τέταρτη περίοδο και ο Ρίβερς βρέθηκε στον πάγκο με διαδοχικές παραβάσεις.

Ο Ολυμπιακός έχασε στο ΟΑΚΑ γιατί ξόδεψε τις ευκαιρίες που του χάριζε απλόχερα ο μονοδιάστατος, χωρίς φαντασία Παναθηναϊκός - το παραδέχθηκε ο Πασκουάλ πως η νίκη ήταν αποτέλεσμα καρδιάς παρά απόδοσης. Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί ο Μπιρτς αστόχησε εξ επαφής για να γίνει το -2, έχασε γιατί ο Πρίντεζης είχε κουραστεί και δεν κατάφερε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα ν' απειλήσει, έχασε γιατί ο Παπανικολάου δεν έβαλε τα ελεύθερα σουτ που είχε, έχασε γιατί του έλειψε η διαύγεια του Σπανούλη, η σωστή επιλογή του.

Δεν ήταν η πρώτη (ούτε η τελευταία φυσικά) φορά που ο Ολυμπιακός σούταρε λιγότερες βολές από τους "πράσινους" στο ΟΑΚΑ - όπως αντιστρόφως συμβαίνει στο ΣΕΦ. Μια ματιά στα... εγχώρια ματς της τριετίας της κυριαρχίας των Πειραιωτών αποδεικνύει πως σ' όλα ανεξαιρέτως τα μεγάλα διπλά που πανηγύρισαν στην έδρα του "τριφυλλιού", και δεν ήταν λίγα, δεν πήγαν το ίδιο συχνά στη γραμμή.

- στο 77-66 της 2ας Μαΐου του 2015 ο Ολυμπιακός είχε 12 λιγότερες (30 έναντι 18), αλλά και 21 ασίστ.

- στο 76-69 της 10ης Ιουνίου του 2015 ο Ολυμπιακός είχε 5 λιγότερες (26 έναντι 21), αλλά μόλις 10 λάθη και 18/33 δίποντα.

- στο 68-66 της 22ας Μαΐου του 2016 είχε 12 λιγότερες (27 έναντι 15), αλλά 13 επιθετικά ριμπάουντ και άμυνα που κράτησε τους πράσινους κάτω από το 43% εντός πεδιάς.

- στο 82-81 της 30ης Μαΐου του 2016 ο Ολυμπιακός είχε 7 λιγότερες (19 έναντι 12 βάζοντας μόνο 4), αλλά τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Σπανούλης, Χάντερ, Παπανικολάου, Μάντζαρης).

Ήταν καλύτερος.

Αντιθέτως έχασε 73-69 στις 19 Οκτωβρίου του 2015, παρότι είχε 7 παραπάνω (23 έναντι 16), και 72-59 πριν από 5 μήνες με 9 παραπάνω (14 έναντι 5)!

Δεν χρειάζεται κάθε φορά να μεγεθύνεται ένας και μόνο αριθμός.

Πάντως ακόμη και μετά το 84-80, τα δεδομένα στη σειρά δεν έχουν ανατραπεί μετά το 1-1 τόσο όσο να μοιραστούν οι πιθανότητες. Ο καλοκουρδισμένος Ολυμπιακός έχει την ευχέρεια να δουλεύει με στάνταρ ρυθμό και ο ανισοβαρής Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να παίζει κυρίως με το ένστικτο της επιβίωσης και το επιθετικό ταλέντο κάποιων παικτών του.

Αν ο Σπανούλης είναι καλά την Κυριακή, αν ο οργανισμός του μπορεί ν' αντέξει μετά την περιπέτεια των τελευταίων ημερών, η ομάδα του Σφαιρόπουλου θα έχει το ξεκάθαρο πλεονέκτημα για την... ασυλία στο επόμενο επεισόδιο των τελικών. Κι ας σουτάρει λιγότερες βολές - κάτι που δεν θα συμβεί, όπως δεν συνέβη και στον πρώτο τελικό (19 με 14).

ΥΓ. Η άμυνα του Παπαπέτρου στον Ρίβερς είναι πιθανό να εξελιχθεί σε κλειδί της σειράς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK