Κύριε Μπερτομέου παίζεις με τη φωτιά...

Η Ευρωλίγκα επιδιώκει να στριμώξει στα σχοινιά τον Παναθηναϊκό, αλλά η επιμονή της μάλλον θα προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλει ο Μπερτομέου! Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει το καρπούζι και το μαχαίρι, ενώ ο "εξάστερος" αποτελεί πολύ μεγάλο μέγεθος για να αγνοηθεί ή να αδικηθεί. Γράφει ο Ν. Γιαννόπουλος.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - PANATHINAIKOS (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - PANATHINAIKOS (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που η Ευρωλίγκα αισθάνεται ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πραγματικά έχει.

Τώρα, συμπεριφέρεται σα να θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης στον Παναθηναϊκό, τον οποίο όμως έχει, σε τελική ανάλυση, απόλυτη ανάγκη διότι αν από τη δική της διοργάνωση λείψει μέγεθος όπως αυτό των «πράσινων» (με τα έξι τρόπαια τα τελευταία 22 χρόνια) μαύρο φίδι που τους έφαγε!

Η διαιτησία σ' αυτήν την προσπάθεια είναι το λιγότερο. Οντως οι διαιτητές την Τετάρτη στο «Παλάθιο» σφύριξαν... Ρεάλ, αλλά αυτό δεν δημιούργησε και καμία φοβερή έκπληξη. Μάλλον αναμενόμενο ήταν, έχει γίνει στο παρελθόν, θα γίνει, ίσως, και στο μέλλον.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον τρόπο με τον οποίο ο Παναθηναϊκός «επικοινωνεί» τα παράπονά του προς τα έξω, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Όπου "εδώ" βάλτε την προσπάθεια της Ευρωλίγκας να επιβάλλει "σιδηρά πειθαρχία" και να πείσει τον Γιαννακόπουλο να μην αποσύρει την ομάδα του.

Με απειλές, όμως, και στρατηγικές πίεσης, ο Μπερτομέου δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει. Το μόνο που θα καταφέρει (με το να μη δίνει, ας πούμε, τα χρήματα που αναλογούν στις νίκες) είναι να ωθεί τον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού στην απόλυτη άρνηση και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Μοιάζει θα έλεγε κανείς αυτό το παιχνίδι με το περιβόητο grexit της ελληνικής οικονομίας το 2015. Οι έξω ήταν σίγουροι ότι ο Τσίπρας μπλοφάρει και ότι στην πραγματικότητα δεν έχει την πρόθεση να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Η ελληνική πλευρά, στη θεωρία τουλάχιστον, ήθελε να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε με την απειλή ότι μπορεί και η ίδια να τράβηξε την πρίζα. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το είδαμε όλοι, αλλά είχε να κάνει και με το συσχετισμό δυνάμεων.

Στο δίπολο, όμως, Παναθηναϊκού-Ευρωλίγκας η διαφορά δύναμης δεν είναι και τόσο μεγάλη. Οκ, η Ευρωλίγκα είναι η κορυφαία διοργάνωση και αυτό δεν αμφισβητείται. Και ο Παναθηναϊκός, όμως, είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες, έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης και τυχόν αποχώρησή του θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Για να γίνει αυτό βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει πράγματι εναλλακτικό σχέδιο. Όπως λέει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι», «δεν είχε κανένα νόημα να απειλούμε με grexit αν δεν ήμασταν απολύτως έτοιμοι γι' αυτό...».

Αν οι «πράσινοι» επιθυμούν πράγματι να φύγουν, από τη στιγμή που νιώθουν ότι οδηγούνται κατά συρροή και εξακολούθηση, πρέπει να εκπονήσουν συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Αν πράγματι το έχουν, τότε και μόνο τότε θα πείσουν την Ευρωλίγκα για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους. Και λόγω μεγέθους θα καταφέρουν να πάρουν τη μάχη!

ΥΓ.: Ο Παναθηναϊκός, πάντως, μιλώντας πλέον καθαρά αγωνιστικά, θα μπορούσε -ακόμη κι έτσι, με κόντρα διαιτησία- να πάρει το ματς της Τετάρτης αν είχε λίγο πιο προσεκτικές επιλογές στο φινάλε. Και αυτό θα ήταν πραγματικά τεράστια μαγκιά.

Ευκαιρία, πάντως, θα υπάρξει και την Παρασκευή. Οψόμεθα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK