Κόουτς, τώρα δεν θέλει λόγια, θέλει μαστίγιο!

Ο Όσκαρ Γκαρθία έκανε το σωστό στου Ρέντη με... αντρική κουβέντα παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να κερδίσει τους παίκτες του και εκείνοι να τον εμπιστευτούν. Ο Ισπανός είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ προπονητής και πρέπει να βρει από τώρα ποιοι κάνουν για την επόμενη μέρα. Σχολιάζει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Κόουτς, τώρα δεν θέλει λόγια, θέλει μαστίγιο!
garcia EUROKINISSI

Μια χαρά τα είπε ο Όσκαρ Γκαρθία στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Έγινε μια αντρική κουβέντα όπως ο κόουτς παραδέχθηκε δημόσια, στην οποία ξεκαθάρισε προς όλους ότι δεν έμεινε ευχαριστημένος από τις τελευταίες τους εμφανίσεις και πως το μέλλον τους θα εξαρτηθεί και από τα 9 ματς που απομένουν έως την αυλαία της περιόδου.

Καθαρές κουβέντες. Οι καλοί λογαριασμοί, άλλωστε, κάνουν τους καλούς φίλους. Στο συγκεκριμένο θέμα, βέβαια, ο Καταλανός προπονητής δεν ψάχνει για φίλους, αλλά για παίκτες έτοιμους, ικανούς και αποφασισμένους να εφαρμόσουν σωστά το δικό του πλάνο μέσα στο γήπεδο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Εδώ που τα λέμε, ο 44χρονος κόουτς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, έστω κι αν έχει την πολύ σοβαρή δικαιολογία ότι βρίσκεται μόλις 40 ημέρες στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός με το δικό του πλάνο, τη δική του προετοιμασία και τις δικές του εντολές παρατάχθηκε στο γήπεδο και στον αγώνα της Τρίπολης και στα παιχνίδια με την ΑΕΚ, πλην του τελευταίου, στο οποίο βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ακόμη και στο ματς του Περιστερίου ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους συνεργάτες του... Άρα δεν βγαίνει από το κάδρο της αποτυχίας.

Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν όλα, αποτελεί και δική του ευθύνη, έστω σε έναν βαθμό. Ακόμη μαθαίνει -είναι η αλήθεια- και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Από το να λες στους παίκτες, όμως, ότι δεν είχαν –που δεν είχαν- τη σωστή προσέγγιση και διάθεση, μέχρι να τους εμπνεύσεις, να τους εκπαιδεύσεις και να τους προετοιμάσεις κατάλληλα, η απόσταση είναι μεγάλη.

Το να μπει ο παίκτης αποφασισμένος να τα δώσει όλα στο γήπεδο, είναι σημαντικό προαπαιτούμενο, αλλά δεν αρκεί. Ο Γκαρθία οφείλει πρώτα απ’ όλα να «κερδίσει» τους παίκτες του. Να τους πείσει μέσα από τη δουλειά να τον εμπιστευθούν, κάτι που δεν έχει καταφέρει ως τώρα αν κρίνουμε από τη συνολική απόδοση, αλλά και από κάποιες κουβέντες που έχουν γίνει μεταξύ τους πίσω από τις κλειστές πόρτες του αθλητικού κέντρου.

Το ότι ο Ολυμπιακός μπαίνει στο γήπεδο χωρίς πυξίδα φαίνεται από χιλιόμετρα. Το ότι η ομάδα έχει έλλειμμα στο σκέλος της φυσικής κατάστασης και μένει από βενζίνη στο δεύτερο ημίχρονο, επίσης. Το πιο σημαντικό είναι μέσα από τη δουλειά και την κοινή συνύπαρξη προπονητή-παικτών να βρεθεί η χημεία. Αυτή η χημεία που υπάρχει -για παράδειγμα- στην ΑΕΚ, παρότι και ο Χιμένεθ δεν έχει ακούσει λίγα όλα αυτό το διάστημα. Η ομάδα του, ωστόσο, έχει μάθει –εδώ κι έναν χρόνο με τον ίδιο τεχνικό- να υπηρετεί όσο καλύτερα μπορεί ένα συγκεκριμένο πλάνο, ανεξάρτητα με το ποιος παίζει και ποιος όχι, κακά τα ψέματα.

Κάτι ανάλογο καλείται να κάνει και ο Όσκαρ Γκαρθία στον Ολυμπιακό, αφού, βεβαίως, έχει την εμπιστοσύνη εκείνων που αποφασίζουν. Του Μαρινάκη δηλαδή και των συνεργατών του. Να εφαρμόσει ένα ξεκάθαρο πλάνο, να βάλει τους παίκτες στις σωστές ράγες, να μάθουν το μάθημα όλο και καλύτερα από αγώνα σε αγώνα. Επαναλαμβάνω, δεν έχουν ξεχάσει τη μπάλα οι «ερυθρόλευκοι» ούτε οι –ατομικές- ικανότητες τους έστω, φάνηκαν στα τελευταία παιχνίδια.

Όταν μια ομάδα με το ειδικό βάρος, την εμπειρία και το... βιογραφικό του Ολυμπιακού ζορίζεται να αλλάξει περισσότερες από τρεις πάσες, σημαίνει ότι ο προπονητής έχει μπροστά του την πιο δύσκολη αποστολή. Δεν έχω αμφιβολία ότι η διοίκηση θα στηρίξει τον Γκαρθία. Κι αυτό πρέπει να κάνει. Το «φύγε εσύ έλα εσύ» στον πάγκο, άλλωστε, έχει αποδειχθεί καταστροφικό. Ακόμη πιο καταστροφικές έχουν αποδειχθεί και οι επιλογές των προσώπων που κάθισαν στον πάγκο, αλλά αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν.

Δεν θεωρώ ότι ο Καταλανός είναι τεχνικός της σειράς. Είναι κανονικός προπονητής με μοντέρνες ιδέες και –όπως λένε όσοι τον ξέρουν καλά- δίκαιος στις επιλογές του. Δεν έχει τα κολλήματα του Μπέντο, για παράδειγμα. Στο χέρι του, λοιπόν, πέρα από τα –σταράτα- λόγια που πάντα παίζουν ρόλο στην προετοιμασία μιας ομάδας, να κάνει και πράξεις. Τις απαιτούμενες πράξεις.

ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ

Να κάνει δουλειά, σωστή δουλειά, μέσα στο γήπεδο, να δημιουργήσει μια ομάδα που θα ξέρει τι παίζει και τι ζητάει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έρθουν οι νίκες, θα φτιάξει και η ψυχολογία. Δεν διαφωνεί κανείς, νομίζω, ότι ο Ολυμπιακός πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, πάσχει τελευταία και από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τρανό το παράδειγμα του αγώνα πρωταθλήματος με τους «κιτρινόμαυρους» που το 1-0 έγινε 1-2 μέσα σε λίγα λεπτά. Τα προηγούμενα χρόνια πιθανότερο θα ήταν το 1-0 να γίνει 2-0 ή 3-0 από τη στιγμή που η ΑΕΚ βγήκε αέρα τα πανιά μπροστά για την ισοφάριση, παρά το αντίθετο...

Και κάτι ακόμη. Ο Γκαρθία πρέπει να λειτουργήσει τώρα περισσότερο με το μαστίγιο παρά με το καρότο! Όποιος ακολουθήσει, θα μείνει στο τρένο. Όποιος το σκέφτεται, έχει ακόμη απορίες ή δεν μπορεί, να κατέβει άμεσα από το βαγόνι. Έτσι θα κερδίσει αυτούς που μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο. Έτσι θα βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο «αύριο». Τώρα δεν χρειάζονται «δημόσιες σχέσεις», ή εύηχες δηλώσεις, αλλά στρατηγική και ξεκάθαρες αποφάσεις. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο αρχής γενομένης από την κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, κεκλεισμένων των θυρών...

News 24/7

24MEDIA NETWORK