Αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, Ουζουνίδης

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο μεγαλύτερος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού. Οχι για νίκες σαν αυτή επί του Ατρόμητου, αλλά γιατί κρατά όρθια, ολομόναχος, την ιστορία και την αξιοπρέπεια του τριφυλλιού. Θα γίνει αντιληπτό όταν φύγει. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Mαρίνος Ουζουνίδης EUROKINISSI

Θα έχει ενδιαφέρον η ανάλυση του ιστορικού του μέλλοντος για τον εφετινό Παναθηναϊκό. Αφήστε στην άκρη τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Κρατήστε αυτό που συμβαίνει σε κάθε αγώνα του. Μία παρατημένη ομάδα, με απλήρωτους παίκτες, που έχουν κάνει αποχή από τις προπονήσεις, μπαίνει στο χορτάρι και κάνει κατάθεση ψυχής. Χάνει, κερδίζει, παλεύει.

Ολα αυτά τώρα, για τα προηγούμενα τα έχουμε γράψει. Λάθη από όλους, κακά παιχνίδια, τραγικές εμφανίσεις, ένα γενικότερο μπάχαλο. Αν ο Παναθηναϊκός είχε την τωρινή εικόνα από την αρχή της σεζόν, ακόμα κι αν οι λοιπές δυσκολίες έμπαιναν σε παρένθεση, θα είχε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία. Αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Ποιος ασχολείται με αυτό όταν κάθε παιχνίδι του τριφυλλιού είναι κάτι παροδικό; Νίκησε τον Ατρόμητο, χάρηκαν, όλα καλά, από αύριο, Δευτέρα, στα δύσκολα. Η καθημερινότητα του Παναθηναϊκού.

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Αν πρέπει να γίνεται αναφορά κάθε εβδομάδα, σε κάθε ευκαιρία, είναι για τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο μεγαλύτερος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Και το γράφω με πάσα αντίληψη για τις αντιδράσεις. Σε μία ομάδα που έχουν περάσει σπουδαίοι προπονητές, οι οποίοι έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους, ο Ουζουνίδης είναι στην κορυφή. Ξεχωριστή θέση, ξεχωριστή σελίδα, ξεχωριστά όλα.

Καταρχάς η τραγική κατάσταση του Παναθηναϊκού ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας σε ό,τι έχει καταφέρει. Οι συνεχείς αλλαγές, τα διαφορετικά ρόστερ, οι "σφαλιάρες", όλα αυτά τέλος πάντων και ο τρόπος αντιμετώπισής του τον φέρνουν στην κορυφή σε αυτή την άτυπη σύγκριση.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ό,τι καλύτερο έχει ο Παναθηναϊκός σε μία λάθος εποχή. Αλλά, αν κάνετε μία δεύτερη σκέψη, ίσως να λένε "πάλι καλά" οι φίλοι της ομάδας που βρίσκεται αυτός εδώ τώρα, με αυτή την κατάσταση και κρατάει όρθιο ό,τι μπορεί να κρατηθεί.

Οκ, η γνώμη μου μπορεί να είναι υπερβολική. Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν με τον προπονητή Ουζουνίδη, εννοείται πως έχει κάνει λάθη, αλλά ρε διάολε και ποιος δεν έχει κάνει; Τουλάχιστον προσπαθεί. Οι πολέμιοί του τι ακριβώς προσπαθούν; Να βυθίσουν περισσότερο το σύλλογο; Τι ακριβώς καταφέρνουν με το κατηγορούν τον Ουζουνίδη και να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι και κάτι σπουδαίο;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι θα φύγει. Δύσκολα να παραμείνει, δεν υπάρχει κάτι και κάποιος να τον κρατήσει. Πίσω του δεν θα αφήσει νίκες σαν την αποψινή. Πίσω του θα αφήσει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Λέξεις άγνωστες για πολλούς άλλους μέσα και έξω από τον Παναθηναϊκό.

Ο κόσμος δεν τρελαίνεται με τη νίκη επί του Ατρόμητου. Δεν τρελαίνεται με νίκες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τρελαίνεται, όμως, να βλέπει μία ομάδα να καταθέτει ψυχή στο χορτάρι και να παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτό θέλει να βλέπει ο κόσμος, όσοι, τέλος πάντων, έχουν μείνει δίπλα στην ομάδα και δεν αρέσκονται στη σοσιαλμιντιακή κριτική του καναπέ.

Οταν τελειώσει αυτή η εφιαλτική χρονιά άλλα πράγματα θα μείνουν γραμμένα στη σκόνη και όχι η νίκη επί του Ατρόμητου. Κι αυτά που θα μείνουν θα είναι η παρακαταθήκη του Ουζουνίδη. Τότε θα γίνει αντιληπτό το έργο του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK