Η Ριζούπολη έγινε... παναθηναϊκή μαγκιά!

Με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού καταπατούν την ιστορία της ομάδα τους δίχως ίχνος ντροπής. Η Ριζούπολη από ταπεινωτική βραδιά και δειλία της (τότε) διοίκησης ξάφνου μετατράπηκε σε... μαγκιά και ο Αναστασίου με το μπαταρισμένο μάτι έγινε... Ράμπο. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Η Ριζούπολη έγινε... παναθηναϊκή μαγκιά!
Γιούρκας Σεϊταρίδης Στέλιος Βενετίδης EUROKINISSI

Από τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Τούμπα πιάστηκαν πολλοί. Γαντζώθηκαν χρησιμοποιώντας παραδείγματα για ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος. Κυρίως οι φίλοι του Παναθηναϊκού που έχουν δει πολλάκις την ομάδα τους, σε αρκετά ελληνικά γήπεδα, να πέφτει θύμα της οπαδικής βίας (και το αντίστροφο για να μην αρχίσει η κουβέντα "τι λες ρε Καραϊνδρο").

Η ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Από το βράδυ της Κυριακής κυκλοφορούν δύο φωτογραφίες, δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που αποτελούν "πυξίδα Παναθηναϊκής μαγκιάς", όπως αποκαλείται όλο αυτό από αυτόκλητους "δικηγόρους" της ιστορίας της ομάδας. Η μία φωτογραφία είναι από τη Ριζούπολη και το περίφημο ντέρμπι του 2003 που έκρινε τον τίτλο. Η δεύτερη από το ντέρμπι του γηπέδου Καραϊσκάκη το 2014, με το μπαταρισμένο μάτι του Γιάννη Αναστασίου.

Και στα δύο αυτά παιχνίδια (όπως και σε άλλα, απλώς αυτά είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις), ο Παναθηναϊκός κατέβηκε να αγωνιστεί. Επαιξε, έχασε, κέρδισε, αλλά έπαιξε. Είχε κάθε λόγο να σηκωθεί και να φύγει, είχε κάθε λόγο να διεκδικήσει το δίκιο τους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Δεν το έκανε. Δεν μπορούσε, δεν είχε τη δύναμη, διαλέγετε και παίρνετε.

Μάλιστα, για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα γεγονότα της Ριζούπολης. Εξάλλου, έχουν γίνει σημείο αναφοράς και συγκρίσεων. Ακόμα και σήμερα γίνεται συζήτηση για το αν ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κατέβει να παίξει σε εκείνο το ντέρμπι, για την ανύπαρκτη διοίκηση που άφησε απροστάτευτη την ομάδα κτλ.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Κι όμως, πολλοί από αυτούς που έχουν "καρφιτσωμένα" στο μυαλό τους όσα έγιναν το 2003, ή ακόμα και το 2014 με το ποτήρι αναψυκτικού που έπεσε στο μάτι του Γιάννη Αναστασίου, αλλά "έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα" από τους ίδιους που σήμερα τρέχουν για το δίκιο τους για το χτύπημα στον Γκαρθία, θεωρούν ως μαγκιά το ότι ο Παναθηναϊκός πέρασε όσα πέρασε και έκατσε να παίξει.

Ναι, η Ριζούπολη ξάφνου από ταπεινωτική βραδιά και δειλία της διοίκησης έγινε... μαγκιά! Η "παναθηναϊκή μαγκιά". Επειδή ο Παναθηναϊκός "δεν είναι σαν τους άλλους" και δεν διεκδικεί παιχνίδια στα χαρτιά. Προσέξτε: Ειδικά για τη Ριζούπολη που έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα και τόσα. Που ο ακραίος οπαδισμός βαφτίστηκε μαγκιά και η απειλή σωματικής ακεραιότητας των ποδοσφαιριστών χαρακτηρίστηκε ως "κολασμένη" ατμόσφαιρα.

Οκ, λογική η επιθυμία των φίλων του Παναθηναϊκού να πιαστούν από κάπου βλέποντας τους άλλους. Εδώ το έκανε κοτζάμ Αλαφούζος που εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής για να μας πει για Δικαιοσύνη και εκδίκηση. Λογικό κάθε φίλαθλος/οπαδός να διεκδικεί τη διαφορετικότητα. Αλλά να χρησιμοποιείς ως επιχείρημα κάτι που σε πλήγωσε, κάτι που χάραξε την πορεία σου στο χρόνο και ουσιαστικά αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης του αντιπάλου σου, ε αυτό πάει πολύ!

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

Οσον αφορά στα υπόλοιπα, τα της περασμένης Κυριακής, ουδεμία έκπληξη. "Ζυγαριές", "ναι, αλλά κι εσείς τα έχετε κάνει", υπεύθυνοι επικοινωνίας που έχουν ξεπεράσει-καταπατήσει τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν και ένα πρωτάθλημα που βαφτίστηκε ως το καλύτερο των τελευταίων ετών να μετατρέπεται σιγά-σιγά ως η μεγαλύτερη ιλαροτραγωδία των τελευταίων ετών.

Είπαμε, καμία έκπληξη. Τα γεγονότα της Κυριακής, όπως τόσα και τόσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Μόνο που με το πέρασμα των χρόνων "μαλακώνει" η αντίληψη και "παραγράφονται" σημαντικά στοιχεία. Να, ας πούμε, η Ριζούπολη για τους φίλους του Παναθηναϊκού τείνει να γίνει μαγκιά της ομάδας τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK