Είναι δύσκολο να είσαι σήμερα Παναθηναϊκός

Την ώρα που ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός περιμένει ψήφο ελεημοσύνης από παράγοντες μικρομεσαίων ομάδων για να πετύχει μια ταπεινωτική παραμονή, ο κόσμος του κινδυνεύει να χάσει την συμμετοχή στην μοναδική διοργάνωση που τον έκανε περήφανο. Που κρατούσε το φιτίλι αναμμένο. Γράφει ο Τσάρλυ.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - CSKA MOSCOW / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI)
Παναθηναϊκός-Κόσμος EUROKINISSI

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες. Είναι πραγματικά δύσκολο αυτήν την εποχή να είσαι Παναθηναϊκός. Στο ποδόσφαιρο έχει φτάσει ο σύλλογος σε οριακό βαθμό, σε σημείο που η ίδια η βιωσιμότητα του, η παραμονή του στην πρώτη κατηγορία να εξαρτάται από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Να βλέπει θεσμούς να του φέρονται ... χατιρικά δίχως, όμως, να υπάρχει πραγματική διάθεση για ουσιαστική βοήθεια.

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ

Στην πράξη, το μόνο που συμβαίνει είναι όλοι να βοηθούν στο να συντηρείται σε... κώμα. Δεν είναι, φυσικά, σημερινό το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Ο σύλλογος, εδώ και δεκαετίες, σε όλα τα τμήματα του, βασανίζεται από εσωτερικές αντιπαλότητες, οι οποίες βαραίνουν ακόμα και τους οργανωμένους οπαδούς του. Μια ιστορία που βασάνισε για πολλά χρόνια τον σύλλογο, όπου με την αδιαφορία της Οικογένειας Βαρδινογιάννη, με την παράξενη διαχείριση που έγινε στα οικονομικά του συλλόγου επί πολυμετοχικότητας και τις -δίχως λογική- κινήσεις του Αλαφούζου, έχουν φτάσει τον Παναθηναϊκό να εξαρτάται από τους... Κομπότηδες και να είναι στο χέρι του ΠΑΟΚ να τον ρίξει κατηγορία. Στην πράξη, ο σύλλογος ικετεύει για να ζήσει μία ταπεινωτική παραμονή.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ

Ο Πανόπουλος θέλοντας να κάνει επίδειξη δύναμης πάνω στο πτώμα του Παναθηναϊκού, έλεγε πως θα δεχτεί την τροποποίηση του κανονισμού για τους ελλιπείς φακέλους, αν η τιμωρία είναι πολύ αυστηρή και προβλέπει ποινή -6 βαθμούς για το επόμενο πρωτάθλημα. Έτσι, όμως, γίνεται όταν εξαρτάσαι από άλλους. Ειδικά όταν είσαι Παναθηναϊκός, η ομάδα που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της χώρας, η μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας και έχεις αφεθεί στο έλεος παραγόντων επαρχιακών ομάδων.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Είναι πράγματι λυπηρή η θέση που βρίσκεται αυτός ο περήφανος σύλλογος. Να περιμένει πότε και με τι αντάλλαγμα θα πειστούν οι εκπρόσωποι ομάδων όπως η Κέρκυρα, ο ΠΑΣ, η Ξάνθη. Παράγοντες που έχουν μάθει να πηγαίνουν σαν τα πρόβατα και να περνάνε την θέση του ισχυρού που τους επιλέγει, να πρέπει δώσουν στον Παναθηναϊκό ψήφο ελεημοσύνης. Που στην πραγματικότητα αυτό που θα αλλάξει είναι έναν σκληρό υποβιβασμό, να τον μετατρέψει σε μία ντροπιαστική παραμονή, που ανάλογα με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι και σίγουρο πως θα μπορέσει να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός.

Ο καθένας καταλαβαίνει, πως αν δεν γίνει κάτι δραστικό, που με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας το μόνο όραμα είναι να προχωρήσει το Athens Alive, ακόμα και να τροποποιηθεί ο κανονισμός και να μην υποβιβαστεί φέτος ο Παναθηναϊκός, αν του χρόνου συνεχίσει με Αλαφούζο, Κωνσταντίνου, χωρίς Ουζουνίδη και με τις ποινές που θα έχει να αντιμετωπίσει, η νέα σεζόν δεν βγαίνει.

ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΗ EUROLEAGUE ΓΕΜΙΖΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ

Σε αυτήν τη σκληρή καθημερινότητα που προκαλεί μελαγχολία στον κόσμο του συλλόγου, ήρθε να προστεθεί και η διαμάχη του Δημήτρη Γιανακόπουλου με τη διοίκηση του Μπερτομέου, που είναι ικανή να φέρει τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρωλίγκα. Δεν μπαίνω σε θέματα ουσίας. Όμως για τον οπαδό του Παναθηναϊκού, εδώ και πολλά χρόνια, η παρουσία της ομάδας του σε αυτήν τη διοργάνωση, αποτελούσε μία σημαντική τόνωση.

Μόνο μέσα από την συγκεκριμένη διοργάνωση, έβλεπε ένα τμήμα του συλλόγου στο επίπεδο που ανήκει ο Παναθηναϊκός. Και φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να αγκαλιάζει αυτή την ομάδα, που του δίνει ένα λόγο να περηφανεύεται που είναι Παναθηναϊκός.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει κόψει τα περισσότερα εισιτήρια στην Euroleague. Ο κόσμος του έχει μάθει τις Πέμπτες και τις Παρασκευές, να έχει το ΟΑΚΑ ως τόπο συνάντησης, είναι υποχρέωση αλλά και μία προσωπική λύτρωση η παρουσία του στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού σε αυτήν την διοργάνωση. Γνωρίζω φίλους μου Παναθηναϊκούς, που φοβούμενοι μην παρασυρθούν τα παιδιά τους από το κλίμα που επικρατεί, πέτυχαν να τα κάνουν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι οπαδός αυτού του συλλόγου, πηγαίνοντας τους στα παιχνίδια της Εuroleague. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει και τίποτα άλλο δελεαστικό για να δει ένα μικρό παιδί που είτε θα ακολουθήσει την ομάδα του πατέρα του, είτε θα ακολουθήσει την τάση που επικρατεί στο σχολείο του, που σήμερα δεν είναι ο Παναθηναϊκός.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Καταλαβαίνω πως ο Δημήτρης Γιανακόπουλος έχει τα δικά του δίκια, είναι και ως χαρακτήρας παρορμητικός, ένιωσε πως τον άδειασαν και φυσικά δεν δέχεται να ταπεινωθεί. Δεν μπορώ να κάνω κριτική στην επιλογή του, για τον απλούστατο λόγο, πως είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος που ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα, βρίσκεται στην κορυφαία διοργάνωση. Καταλαβαίνω, πως και για την Euroleague είναι ένα χαστούκι το να φύγει ο σύλλογος που έχει πάρει 6 κούπες από το 1996 και είναι πρώτος σε εισιτήρια. Οι μεγάλες διοργανώσεις χρειάζονται τις μεγάλες ομάδες, αλλά για τον κόσμο του συλλόγου το χτύπημα θα είναι μεγαλύτερο.

Σίγουρα δεν είναι ούτε η θέση μου, ούτε η δουλειά μου, ούτε θέλω να εκφράσω τον κάθε Παναθηναϊκό, πιστεύω όμως πως αυτήν την εποχή, με τα δεδομένα που υπάρχουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, την κατάντια που βρίσκεται ο Ερασιτέχνης, θα είναι τεράστιο το χτύπημα για τον κόσμο του Παναθηναϊκού να βγει η ομάδα και από την Εuroleague. Στην χθεσινή εκπομπή, ο κόσμος του Παναθηναϊκού κατέκλυσε το mail του Sport24 radio 103,3 με μηνύματα αγωνίας. Είναι πολύ δύσκολο αυτήν την εποχή να είσαι Παναθηναϊκός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK