Γιατί ο Ζιντάν γράφει ποδοσφαιρική ιστορία στη Ρεάλ

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι έτοιμος να αφήσει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και με την ιδιότητα του προπονητή. Ο Τσάρλυ αναλύει τους λόγους που οδήγησαν τον "Ζιζού" σε μία εκπληκτική προπονητική καριέρα στον πιο δύσκολο πάγκο του κόσμου.

Γιατί ο Ζιντάν γράφει ποδοσφαιρική ιστορία στη Ρεάλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Η Ρεάλ του Ζιντάν έφτασε για 3η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι έτοιμη να πετύχει μία επιτυχία που όσοι γεννήθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 70 δεν έχουν δει καμία ομάδα να την επαναλαμβάνει. Να κατακτήσει τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε τρία πρωταθλητριών στη σειρά ήταν η Μπάγερν το 74,75,76. Σε μία άλλη εποχή κα σε έναν τελείως διαφορετικό θεσμό, που έπαιζαν μόνο οι πρωταθλήτριες από κάθε χώρα. Από την ημέρα που άνοιξε η διοργάνωση και μπήκαν μέσα οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, για πρώτη φορά η Ρεάλ πέρυσι κατέκτησε δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ, φέτος έχει την ευκαιρία να πετύχει κάτι που το πιο πιθανό είναι όσο ζούμε να μην δούμε να επαναλαμβάνεται.

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΖΙΝΤΑΝ

Επιτυχία που έχει ξεκάθαρα την υπογραφή του Ζινεντίν Ζιντάν. Το να είσαι προπονητής είναι κάτι σύνθετο και υπάρχουν διαφορετικές μορφές. Κάθε ομάδα χρειάζεται και διαφορετική διαχείριση, διαφορετικό είδος δουλειάς. Είναι για μένα ξεκάθαρο πως όπως δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές, το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν από την πρώτη ημέρα που κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ έδειξε πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι' αυτόν τον πάγκο. Ήταν 9 Ιανουαρίου το 2016 όταν ο "Ζιζού" έκανε ντεμπούτο απέναντι στην Ντέπορ και επικράτησε με 5-0. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτό το εγχείρημα που στηρίχτηκε από την πρώτη ημέρα από τον κόσμο και τους παίκτες θα φέρει τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ο Ζιντάν όμως ήταν αυτό που ακριβώς χρειαζόταν αυτός ο ιδιαίτερος σύλλογος, ένας προπονητής με μία τεράστια προσωπικότητα που θα τον σεβαστεί το "Μπερναμπέου" και θα μπορεί να περάσει πράγματα που είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε προπονητή σε αυτήν την ομάδα.

Η Ρεάλ λόγω Ζιντάν κατάφερε να φθάσει σε τρεις συνεχόμενους τελικούς, τους δύο σε χρονιές που δεν ήταν και πολύ καλά. Και αν την πρώτη σεζόν, την βοήθησαν και οι κληρώσεις, φέτος τα κατάφερε πετώντας εκτός διοργάνωσης τις Παρί,Γιουβέντους, Μπάγερν, παίζοντας σε πολλές περιπτώσεις σε χαμηλά μέτρα και προστατεύοντας αδυναμίες.

Δεν είναι εύκολο για κανέναν προπονητή, δυσκολεύτηκε ακόμα και ο Μουρίνιο, να παρουσιάσει στο "Μπερναμπέου" ομάδα που θα παίζει άμυνα και θα προσπαθεί να προφυλάξει αδύναμα σημεία.

Ο Ζιντάν όμως έχει την προσωπικότητα να το κάνει και να δημιουργήσει μέσα από αυτήν τη λογική πολύτιμα εργαλεία που τελικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και του επιτρέπουν να βγει νικητής μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και σε σχέση με τον Μουρίνιο υπήρχε μία μεγάλη διαφορά, ο Ζιντάν λόγω διαφορετικής κλάσης, ποτέ δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από το σύλλογο, κάτι που προσπάθησε να κάνει ο Μουρινιο και ήταν φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις και να μην γίνει αρεστό, μιλάμε άλλωστε για την Ρεάλ, όχι για οποιονδήποτε σύλλογο.

ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο Ζιντάν πήρε το καλοκαίρι μία δύσκολη προσωπική απόφαση που όλη την σαιζόν φαινόταν να του κοστίζει σοβαρά, αλλά στο τέλος της με την Ρεάλ να φθάνει σε τρίτο συνεχόμενο τελικό και να διεκδικεί τρίτη συνεχόμενη κούπα φαίνεται να δικαιώθηκε. Πήρε την απόφαση να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές που του έδωσαν δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λικ και να μην προχωρήσει σε αλλαγές.

Δέχτηκε πίεση να αλλάξει τον Μπενζεμά και τον Νάβας, ο Ζιντάν όμως αποφάσισε να συνεχίσει με τους πρωταθλητές και όποτε τους έβλεπε πιεσμένους και στην γωνία από τον τύπο αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου έβγαινε μπροστά και τους στήριζε. Είναι λογικό ο προπονητής να θέλει να κρατήσει αυτούς με τους οποίους έχει πετύχει, το δύσκολο όμως είναι να μπορέσει να επιβάλει την επιλογή του και να πετύχει κόντρα στο ρεύμα.

Πιθανότατα η Ρεάλ το καλοκαίρι να χρειαζόταν φρεσκάρισμα, μέσα στην σεζόν αυτή η άποψη έμοιαζε σαν δεδομένη και σίγουρα κόστισε στο πρωτάθλημα, όμως οι πρωταθλητές μίλησαν όταν έπρεπε. Και στο τέλος η Ρεάλ πήγε στον τελικό με πρωταγωνιστές αυτούς που τους ήθελαν ελάχιστοι στην Μαδρίτη, με δύο τέρματα του Μπενζεμά και ένα μεγάλο παιχνίδι του Νάβας, αλλά και με τα εργαλεία που ο ίδιος ο Ζιντάν δημιούργησε, με τους Ασένσιο, Βάσκεθ σε ειδικούς ρόλους.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά, γιατί μπορεί να πείσει τον απαιτητικό κόσμο της Ρεάλ να υποστηρίξει την ομάδα και να την αντέξει να παίζει άμυνα και να διαχειρίζεται όπως ο ίδιος νομίζει τα ακριβά της αστέρια.

Θυμίζω πως ο Ράφα Μπενίτεθ έχασε τη θέση του, επειδή η σκληρή κριτική που άκουγε όταν χρησιμοποιούσε τον Κασεμίρο στην θέση 6 τον έκανε να αλλάξει απόφαση και να κατεβάσει την Ρεάλ σε "κλάσικο" με την Μπάρτσα με καθαρό 4-4-2 και όλα της τα όπλα στο γήπεδο. Μπέιλ, Χάμες, Ρονάλντο, Μπενζεμά ήταν στη βασική ενδεκάδα χωρίς 6άρι μπροστά από τους Βαράν, Ράμος. Όλα τα αστέρια της Ρεάλ ήταν στο γήπεδο, όμως τελικά έγραψε 4άρα. Φέτος η Ρεάλ προχωρά έχοντας τον Μπέιλ στον πάγκο και βασικό τον Βάσκεθ.

Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσω το λόγο, που δεν θεωρώ τον Ζιντάν τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο, τον θεωρώ όμως μακράν τον πιο κατάλληλο για τη Ρεάλ. Για τον Ζιντάν πιστεύω πως είναι δύσκολο να πάει στην Νιουκάστλ και να δώσει τις μάχες του Ράφα, όπως φαντάζει πολύ δύσκολο να πάει στην Σεβίλλη και να έχει την επιτυχία του Έμερι και να κερδίσει τρία συνεχόμενα Γιουρόπα.

Αυτές οι ομάδες θέλουν προπονητές-εργάτες και το πιο πιθανό είναι ο Ζιντάν να μην μπορούσε να ανταποκριθεί. Για τον Ζιντάν όμως φαντάζει δεδομένο πως αν πάει στο Παρίσι, να αναλάβει τα αστέρια της Παρί θα πετύχει.

Είναι μία προσωπικότητα, που μπορεί στα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου να επιβληθεί. Ακόμα και αν οι επιλογές του δεν αρέσουν, θα καταφέρει να επιβάλει το θέλω του είτε στον κόσμο είτε στη διοίκηση. Σίγουρα και στη Ρεάλ υπήρχαν αντιδράσεις στις δύσκολες ημέρες, άλλωστε τίποτα δεν είναι απόλυτο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά σίγουρα ο Ζιντάν μπόρεσε και πήρε μεγαλύτερη ανοχή.

Και πάντα χρειάζονται οι σύλλογοι για να επιτύχουν έναν προπονητή που θα μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις του και δεν θα είναι εξαρτώμενος από τα αστέρια του.

Μία σημαντική αλλαγή που έφερε στην Ρεάλ και είναι και ο κύριος λόγος που ήρθε η περσινή εντυπωσιακή σαιζόν και κατάφερε φέτος να γυρίσει την κατάσταση, ήταν το γεγονός πως έπεισε τον Ρονάλντο πως είναι για το δικό του καλό να παίζει λιγότερο.

Ο Κριστιάνο είχε συνηθίσει να παίζει σε όλα τα παιχνίδια και να παίρνει απίστευτα μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη και στις τελικές επιλογές, ο Ζιντάν σε μεγάλο βαθμό τον απάλλαξε από τη δημιουργία, τον έκανε δεύτερο φορ και τον έπεισε πως αν παίζει λιγότερο θα κερδίσει ποδοσφαιρική ζωή.

Ο Μπενίτεθ με τον Έμερί το πιθανότερο είναι να είχαν την ίδια άποψη, όμως και το πιθανότερο ήταν να μην τολμούσαν ποτέ να του το πουν, η ακόμα και αν έπαιρναν την απόφαση να μην πετύχαιναν να τον πείσουν. Το να πείσει ο μεγάλος Ζιντάν όμως έναν νέο σταρ είναι πολύ πιο εύκολο. Η συγκεκριμένη διαχείριση μαζί με την εκπληκτική ατομική δουλειά που κάνει ο ίδιος ο Πορτογάλος του επέτρεψε σήμερα, να είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από ότι πριν δύο χρόνια.

ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Φυσικά και επιτυχημένο προπονητή δεν σε κάνει μόνο η ισχυρή προσωπικότητα, ο Ζιντάν δείχνει πως διαβάζει καλά τα παιχνίδια και γνωρίζει πώς να βοηθήσει με τακτικές αποφάσεις τους ποδοσφαιριστές του να αντέξουν.

Άλλωστε η πορεία των πρωταθλητών Ευρώπης μέχρι τον τελικό είχε φέτος αυτό το χαρακτηριστικό, ήταν μία μόνιμη μάχη να αντέξουν την πίεση, που ειδικά στα παιχνίδια στο "Μπερναμπέου" ήταν μεγάλη.

Στον τελικό το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει η Ρεάλ την πολύ πιο γρήγορη Λίβερπουλ. Η σεζόν συνολικά φέτος ήταν παράξενη, οι "μερένγκες" έμοιαζαν έτοιμοι να καταρρεύσουν, πήραν ζωή μετά το πρώτο νικηφόρο παιχνίδι με την Παρί και από εκείνη την ημέρα υπήρχε μία ανοδική πορεία.

Φαίνεται όμως πως άρχισε να ξαναβγαίνει κούραση και επέστρεψε ξανά ο εφιάλτης των τραυματισμών. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον τελικό, στο οποίο ο Ζιντάν πρέπει να φρεσκάρει τους ποδοσφαιριστές του και να καταφέρει να τους έχει ακμαίους και σε καλύτερη ατομική κατάσταση από ότι βρίσκονται σήμερα.

Είναι σίγουρο πως για ακόμα μία φορά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει τους παίκτες του, άλλωστε μέσα από σωστές αποφάσεις διαχείρισης των ποδοσφαιριστών του έχει έρθει αυτή η εντυπωσιακή πορεία της δικής του Ρεάλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK