Η Λίβερπουλ σόκαρε την Σίτι και όλη την Ευρώπη!

Η ιστορία και η φανέλα που έπαιξαν το ρόλο τους στο θρίαμβο της Λίβερπουλ, το κατόρθωμα της ομάδας του Κλοπ που δεν ήταν τα τρία γκολ στα πρώτα 31 λεπτά, το αποτυχημένο πείραμα του Γκουαρντιόλα και η αντίδραση που αναμένουμε από την Σίτι στη ρεβάνς. Ο Τσάρλυ γράφει για τη ματσάρα του "Άνφιλντ".

Η Λίβερπουλ σόκαρε την Σίτι και όλη την Ευρώπη!

Στο Άνφιλντ η Λίβερπουλ, σόκαρε την ποδοσφαιρική Ευρώπη με το 3-0 και με την απόλυτη επικράτηση που πέτυχε απέναντι στην Σίτι. Ένα 3-0, με την εικόνα του αγώνα να είναι ακόμα πιο σοκαριστική από το αποτέλεσμα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και το απρόβλεπτο, είναι ακραίο όμως τα γεγονός πως η Σίτι ολοκλήρωσε το παιχνίδι δίχως να έχει δημιουργήσει ούτε μία καθαρή ευκαιρία, ούτε μία τελική που να βρει εστία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΦΑΝΕΛΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ

Οι συζητήσεις για βαριές και ελαφριές φανέλες συνήθως δεν έχουν ουσία. Έχει αποδειχθεί, όμως πως όταν φτάνεις στο τέλος της συγκεκριμένης διοργάνωσης, το παρελθόν, η ιστορία, το μέγεθος του συλλόγου παίζουν τον ρόλο τους.

Η Λίβερπουλ αυτό που έκανε χθες στην Σίτι το έχει επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν. Όταν φθάνει μακριά σε αυτήν την διοργάνωση, όποιοι παίκτες και να φοράνε αυτήν την φανέλα μεταμορφώνονται, αντίθετα η Σίτι δεν έχει ιστορία, ούτε παράδοση.

Είναι δεδομένο πως αυτό το στοιχείο έπαιξε τον ρόλο του, είναι μία ανάγνωση του παιχνιδιού και κάτι που δεδομένα ισχύει. Στην Ευρώπη, στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση η φανέλα της Λίβερπουλ είναι πράγματι πιο βαριά από της Σίτι. Δεν είναι όμως και η μοναδική ανάγνωση, υπήρχαν και άλλα στοιχεία που έφεραν αυτήν την παράδοξη εικόνα και το απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πείραξε σημαντικά την ομάδα του και το γεγονός αυτό στοίχησε. Από την αρχική του σύνθεση έγινε φανερό πως είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ήττα στο Άνφιλντ και με τον τρόπο που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα οι παίκτες του Κλοπ στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης της Σίτι.

Το κύριο στοιχείο που έχει η Λίβερπουλ και αποτελεί πρόβλημα για την Σίτι, είναι πως βγάζει πολύ ένταση σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού η επιθετική τριάδα. Οι Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνιο είναι τα μεγάλα όπλα του Κλοπ και το γεγονός πως μπορούν να βγάλουν πολύ ένταση και πίεση πάνω στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου, αλλά και όταν αμύνονται με μία μεγάλη πάσα μετά από κλέψιμο, η με γρήγορη μεταφορά να βγάλουν αντεπίθεση, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την στρατηγική του Γκουαρντιόλα και θεωρώ πως καθόρισαν το αποτέλεσμα.

ΗΘΕΛΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Είναι από τις λίγες φορές, που ο Γκουαρντιόλα προτίμησε την ασφάλεια και θυσίασε επιθετικότητα, επιλογή που δεν του βγήκε. Στόχος ήταν η ασφαλή δημιουργία από χαμηλά και η αντιμετώπιση των γρήγορων επιθέσεων που μπορούν να δημιουργήσουν οι Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνιο.

Επέλεξε να κρατήσει τον Ντε Μπρούινε στον άξονα δίπλα στον Φερναντίνιο, για να έχει ενεργή συμμετοχή στην μεταφορά μπάλας από χαμηλά, να αφήσει στα δεξιά τον Γκιουντογκάν που έδειχνε σαν να έχει πάρει ρόλο που δεν μπορεί να υπηρετήσει και να ξεκινήσει να αμύνεται με τρεις.

Στην πράξη δεν κατάφερε τίποτα και έκανε την ομάδα του αρκετά πιο αργή. Υπάρχει ένας κανόνας και πρέπει πάντοτε να τον έχουμε στο μυαλό μας, όταν μία ομάδα μαθαίνει να λειτουργεί σε υψηλές ταχύτητες και σε υψηλή ένταση, όταν για οποιοδήποτε λόγω κατεβάσει ένταση δεν πρόκειται για την ίδια ομάδα, πέφτει σημαντικά το επίπεδο της. Και η Σίτι χθες χωρίς τον Στέρλινγκ κρατώντας μόνιμα τους Οταμέντι, Κομπανί, Λαπόρτ μέχρι το ύψος της σέντρας, ήταν και αργή και επιθετικά προβλέψιμη.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ Ο ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ, ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΣΑΝΕ

Σίγουρα πολλά εξαρτώνται και από τις συγκυρίες, ο Πεπ άλλαξε και μπέρδεψε την ομάδα του για να αποφύγει κλέψιμο της Λίβερπουλ στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης της ομάδας του και στο 12ο λεπτό το σκορ άνοιξε από κλέψιμο του Φιρμίνο μέσα στην μικρή περιοχή.

Πέρα από την τακτική ανάλυση, υπήρξε και ένα ψυχολογικό άδειασμα στους φιλοξενούμενους και το Άνφιλντ έδωσε στους παίκτες του Κλοπ μία απίστευτη δυναμική. Βλέπαμε όμως και ένα παιχνίδι, με την Σίτι να έχει μόνο έναν τρόπο ανάπτυξης. Η δεξιά πλευρά χωρίς τον Στέρλινγκ έχανε όλες τις μάχες, ο Γουόκερ είχε επηρεαστεί σημαντικά και από το λάθος που έκανε στο γκολ, ο Γκιουντογκάν έπαιζε σε θέση που ήταν φανερό πως δεν γνωρίζει και δεν έχει τα ανεβοκατεβάσματα που απαιτούνται. Έτσι η Λίβερπουλ σε εκείνη την πλευρά δεν ένιωθε την παραμικρή απειλή, δεν υπήρχαν καν τα απαιτούμενα τρεξίματα από την Σίτι.

Έμοιαζε σαν να έχει κατέβει η Σίτι μόνο με ένα επιθετικό πλάνο, είναι απίστευτο για ομάδα του Πεπ, όμως και πραγματικότητα. Ο μοναδικός τρόπος που προσπαθούσε να επιτεθεί, ήταν με άμεση μεταφορά μπάλας στο πλάτος που δίνει ο Σανέ και στην συνέχεια προσπάθεια για ατομική ενέργεια ή συνεργασία με το κόψιμο που έκανε εσωτερικά του ο Σίλβα. Ακούμπησε πολλές φορές η μπάλα στον Σανέ, πάντοτε είχε την βοήθεια από μέσα του Σίλβα ποτέ δεν βγήκε μία σοβαρή ευκαιρία. Η Λίβερπουλ είχε προσαρμοστεί άψογα σε αυτόν τον υπερβολικά μονότονο τρόπο που προσπαθούσε να επιτεθεί η Σίτι.

Έκανε και πιο εύκολα τα πράγματα, το γεγονός πως απόντος του Στέρλινγκ, ούτε την απέναντι πλευρά μπορούσε να παίξει ο Σανέ κάτι το οποίο συνηθίζει η Σίτι και πως ο Ζέσους δεν φόρεσε τα παπούτσια του Αγουέρο και ήταν μία μεγάλη απογοήτευση. Είχε προσαρμοστεί η Λίβερπουλ στο να διαβάσει όλες τις κινήσεις που γινόντουσαν προς την περιοχή όταν είχε την μπάλα ο Σανέ και το γεγονός πως ο Λαπόρτ, δεν έκανε ποτέ overlap ακόμα και όταν έπαιξε σαν μπακ έκανε ακόμα πιο εύκολη την προσαρμογή, καθώς είχε η άμυνα της Λίβερπουλ να αντιμετωπίσει συνέχεια τις ίδιες κινήσεις.

ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με την Λίβερπουλ να έχει τον απόλυτο έλεγχο, να παίρνει νίκες σε όλους του χώρους, να έχει πρωταγωνιστές, να έχει πετύχει τρία τέρματα και να έχει κρατήσει 45% την μπάλα απέναντι στην Σίτι.

Δεν είναι εύκολο και να κερδίζεις την Σίτι και να έχεις πάρει την κατοχή. Τα πάντα όμως έγιναν μέσα από μία κατά κράτος επικράτηση των Ρόμπερτσον, Μίλνερ, Μανέ στην πλευρά που ο Πεπ είχε τους Γκιουντογκάν, Γουόκερ, μία εκπληκτική αντιμετώπιση στον μονόπλευρο τρόπο ανάπτυξης των παικτών της Σίτι, προσαρμογές όταν η μπάλα ακουμπούσε στον Σανέ και πολλές πάρα πολλές κερδισμένες μάχες στο κέντρο.

Οι Μίλνερ, Τσάμπερλεϊν έκαναν ένα μεγάλο παιχνίδι, εκμεταλλεύτηκαν τον αιφνιδιασμό των παικτών της Σίτι από το πρώτο τέρμα της Λίβερπουλ και σε κάθε κερδισμένη μπάλα έπαιζαν κάθετα, από την στιγμή που η τριάδα των Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνιο, είχε υποστήριξη από τους Τσάμπερλαιν, Μίλνερ. Υπήρχαν πολλές κερδισμένες μάχες που έφταναν στον δικό τους χώρο και στήθηκε για 45 λεπτά ένα μικρό πάρτι, που έφερε ένα σοκαριστικό 3-0 και μία ακόμα πιο σοκαριστική εικόνα.

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Η Λίβερπουλ, περισσότερα χειροκροτήματα αξίζει για την λειτουργία της στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο 45 λεπτό, τα πράγματα της βγήκαν, είχε ένα σχέδιο ο αντίπαλος που δεν του βγήκε, τον μπέρδεψε και τον έκανε πιο αργό, η Λίβερπουλ κέρδισε μάχες, ξέρει να παίζει με ένταση και είναι ικανή στο καλό της διάστημα να σε σκοτώσει. Πιο δύσκολο μοιάζει για την ιδιοσυγκρασία της επί Κλοπ αυτό που πέτυχε στην επανάληψη, δηλαδή να πρέπει να μείνει χαμηλά για 45 λεπτά, να αφήσει μεγάλη κατοχή στον αντίπαλο και να αντέξει.

Στην πραγματικότητα όχι μόνο άντεξε, δεν δέχτηκε καθαρή ευκαιρία. Έχασε μέτρα, μπήκε βαθιά αλλά άντεξε. Στην επανάληψη, αρχικά ο Πεπ άλλαξε Γκουντογκάν, με Ντε Μπρούινε, έφερε δεξιά τον Βέλγο και στον άξονα τον Γερμανό και στο 57ο λεπτό έβαλε τον Στέρλινγκ αντί του Γκιουντογκάν και πέρασε ξανά τον Ντε Μπρούινε στον άξονα. Από εκείνο το σημείο και μετά τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για την Λίβερπουλ, όμως είχε κερδίσει τόσο πολύ ψυχολογία, έμοιαζε να έχει ατσαλωθεί και το παιχνίδι βγήκε χωρίς να δεχτεί κάποια σημαντική ευκαιρία.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΤΙ

Η Λίβερπουλ πήρε ένα απόλυτα δίκαια ένα καθαρό 3-0, έκανε ένα μεγάλο βήμα, δεν έχει πάρει όμως και την πρόκριση, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ γρήγορο και ειδικά η Σίτι αν βρει ρυθμό και σημαδέψει κάποια αδυναμία αντιπάλου, είναι ικανή σε κάθε κατοχή να την αναδεικνύει. Όπως ήρθαν τα πρώτα παιχνίδια, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα 3 ξενέρωτες ρεβάνς και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Σίτι.

Μιας ομάδας, χωρίς παρελθόν στην διοργάνωση, που όμως με την εικόνα που είχε από την αρχή της σεζόν έμοιαζε πως είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσει κάποιος σε διπλά παιχνίδια. Βγάζει πολλές επιλογές, συνεργασίες και δημιουργία σε πολύ υψηλές ταχύτητες και από πολλούς χώρους, που είναι τόσο καλά δουλεμένες που φαντάζει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Αυτήν όμως την Σίτι δεν την είδαμε στο Άνφλντ, αν εμφανιστεί στην ρεβάνς, δεν αποκλείεται να δούμε μάχη για την πρόκριση, αν όχι θα περιμένουμε τον χρόνο να μας δώσει την απάντηση για το αν θα καταφέρει ο Πεπ να τελειοποιήσει το ποδόσφαιρο του σε τέτοιο βαθμό, που να είναι ικανό με την Σίτι να πάρει Τσάμπιονς Λιγκ με απόλυτη κυριαρχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK