O Δώνης είναι πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό

Στον Παναθηναϊκό αρχίζουν να γίνονται λογικά πράγματα. Η πρόσληψη του Γιώργου Δώνη για τον πάγκο, μετά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι μία από αυτές. Ομως, ακόμα και έτσι, ο Μακεδόνας τεχνικός παραμένει στην παρούσα φάση πολυτέλεια για τους πράσινους. Αναλύει ο Τσάρλι.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΝΗ ΜΕ ΠΑΙΡΟΤΖ ΠΙΕΓΚΜΠΟΝΣΑΝΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Γιώργος Δώνης EUROKINISSI

Τις τελευταίες ημέρες βγήκαν κάποιες μικρές καλές ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό. Όταν έχεις φθάσει σε σημείο που να μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια σου η ύπαρξη, οι πρώτες στιγμές ηρεμίας είναι πολυτέλεια. Και στον Παναθηναϊκό ήρθαν οι πρώτες εξελίξεις που έδειξαν μία κανονικότητα. Ο τεχνικός διευθυντής μίλησε με την πρώτη επιλογή που είχε για προπονητή, ο προπονητής είχε κάποιες λογικές απαιτήσεις που μεταφέρθηκαν στον ιδιοκτήτη, ο οποίος δέχτηκε τη θετική εισήγηση του τεχνικού διευθυντή και φώναξε τον προπονητή για να τον γνωρίσει και να επισημοποιήσουν τη συμφωνία.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΔΩΝΗ Ο ΠΑΙΡΟΤΖ

Είναι σημαντικό που τη συμφωνία με τον Δώνη την επικύρωσε ο Παϊροτζ και όχι ο Γιάννης Αλαφούζος η κάποιος άνθρωπος του. Με αυτήν την κίνηση δείχνει πως η αλλαγή διοίκησης είναι θέμα χρόνου και οι ίδιος ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Σημειολογικά ήταν καλή εικόνα που στο ραντεβού με τον επόμενο προπονητή ήταν και ο γιος του, φανερώνει πως ο Παναθηναϊκός είναι ένα πρότζεκτ που το βλέπει ζεστά και όχι επιφανειακά. Κάτι που ρεπορταζιακά προκύπτει και από την εντύπωση που αποκόμισε ο Γιώργος Δώνης από τη συνάντηση που είχε μαζί τους.

ΠΛΑΝΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ

Οι πληροφορίες λένε πως ο Γιώργος Δώνης έμεινε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, είδε έναν άνθρωπο σοβαρό, μετρημένο με πλάνο, γνώση που έχει κάνει ενδελεχή μελέτη για τον Παναθηναϊκό. Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας τον ενημέρωσε για το πλάνο τριετίας που έχει στον Παναθηναϊκό. Μίλησε με ρεαλισμό, χωρίς φανφάρες και υπερβολές για το σχέδιό του, μέχρι να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται.

Άλλωστε στην κατάσταση που έφερε το σύλλογο ο τρόπος που διοίκησε ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπορεί και να επανέλθει πιο γρήγορα ο Παναθηναϊκός στη δική του κανονικότητα. Φέτος υπάρχει το -6 και ο περιορισμός μεταγραφών, η λογική λέει πως η ομάδα που θα δημιουργηθεί δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει να σβήσει την ευρωπαϊκή ποινή, αυτό θα συμβεί την επόμενη σεζόν, οπότε στην καλύτερη περίπτωση έναν κανονικό Παναθηναϊκό μπορούμε να ελπίζουμε πως θα δούμε την περίοδο 2020-21.

Ο Παϊροτζ συμφώνησε με τον Δώνη πως θα υπάρχει αυξημένο μπάτζετ την επόμενη σεζόν και πως ασφαλώς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις πληρωμές. Ο Παναθηναϊκός θα λειτουργήσει την επόμενη σεζόν με υγεία. Καταλαβαίνω πως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τον κόσμο του συλλόγου, όταν αλλάζει επενδυτής περιμένεις πύρινους τίτλους, κινήσεις εντυπωσιασμού, υποσχέσεις για εκτόξευση. Όταν όμως έχεις ζήσει μία χρονιά σαν αυτήν που πέρασε, είναι σημαντική εξέλιξη το να υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι θα υπάρξει μία διοίκηση που θα φροντίζει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του συλλόγου.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Όλα δείχνουν πως μέσα στον Ιούνιο θα βγουν οριστικές ανακοινώσεις για την αλλαγή διοίκησης στον Παναθηναϊκό, από εκεί και πέρα στο αγωνιστικό τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και δύσκολα. Ο Γιώργος Δώνης αυτήν τη στιγμή είναι πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε πρόκειται για έναν προπονητή με μεγάλη εμπειρία που έχει εξασφαλίσει με το βιογραφικό που έχει χτίσει, πως στην Ελλάδα πρέπει να δουλεύει μόνο στους μεγάλους συλλόγους.

Στο πρωτάθλημα μας επιστρέφει μετά τη σεζόν 2012-13 και την πολυτάραχη του συνεργασία με τον ΠΑΟΚ. Για μένα ήταν με διαφορά η καλύτερη του δουλειά στην Ελλάδα, μου έδειξε εκείνη τη σεζόν πόσο έχει ωριμάσει και εξελιχθεί σαν προπονητής, έβγαλε στην κυριολεξία από τη μύγα ξύγκι. Έχουν περάσει τα χρόνια δεν χρειάζεται να πάμε σε λεπτομέρειες, η δουλειά του προπονητή έχει υψηλές απολαβές αν φθάσει σε ένα καλό επίπεδο, πολλές φορές όμως είναι και σκληρή και άδικη. Τόσο πολύ όσο αδικήθηκε ο Δώνης στον ΠΑΟΚ, έχουν αδικηθεί λίγοι προπονητές.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, ο Δώνης πάντοτε ήθελε να δουλέψει στο εξωτερικό, δεν βρήκε τη δουλειά που έψαχνε στην Αγγλία, εργάστηκε από το 2013-15 στη Κύπρο, πήρε ντάμπλ το 2014 με τον ΑΠΟΕΛ, τον έβαλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και πήγε να εργαστεί, να αποκομίσει εμπειρίες, 3 τίτλους και καλά λεφτά στην Σαουδική Αραβία. Πέρυσι επέστρεψε στην ΑΠΟΕΛ, είδαμε πώς δημιούργησε σε όμιλο με Ρεάλ, Ντόρτμουντ, Τότεναμ μία ανταγωνιστική ομάδα που πήρε δύο ισοπαλίες από την Ντόρτμουντ και έπαιξε την 3η θέση μέχρι την τελευταία αγωνιστική, σε έναν όμιλο που η λογική έλεγε ότι θα έρθουν διασυρμοί.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα προπονητή που σήμερα βρίσκεται σε πιο υψηλό επίπεδο από το σύλλογο που αναλαμβάνει. Είναι σκληρό αυτό για τον κόσμο του Παναθηναϊκού αλλά αυτήν την εποχή ο Γιώργος Δώνης είναι πολυτέλεια, θα μπορούσε εύκολα αν περίμενε λίγο, να βρει καλύτερη δουλειά. Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο πως ο Δώνης έχει περάσει πολλά χρόνια από τον Παναθηναϊκό, είναι η ομάδα του και γνωρίζει από πρώτο χέρι την πραγματική δυναμική του.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το γράφω αυτό γιατί καταλαβαίνω πως υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία είναι νέα σε ηλικία και υποτιμούν πολύ το σύλλογο και την ευκαιρία που τους δίνεται να χτίσουν την καριέρα τους. Παιδιά όπως ο Ευαγγέλου και ο Μυστακίδης, που δεν ξέρουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός και δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη προοπτική μπορεί να ανοίξει στην καριέρα ενός νέου αθλητή το γεγονός πως οι συγκυρίες δημιουργούν τη δυνατότητα να πάρουν μεγαλύτερο ρόλο από ότι τους αναλογεί σε μία τόσο μεγάλη ομάδα.

Ο Ευάγγελου είχε την ευκαιρία να πάρει χρόνο σε μία τόσο μεγάλη ομάδα, να εκμεταλλευτεί πως ο σύλλογος για έναν χρόνο δεν θα μπορέσει να κάνει μεταγραφές και αναγκαστικά θα πρέπει να στηριχτεί σε νέα παιδιά. Πραγματικά είναι ενοχλητικό να μην υπάρχουν άνθρωποι που να συμβουλεύουν σωστά αυτά τα νέα παιδιά και να τους εξηγήσουν πως δεν πρέπει να βιάζονται, να κάνουν επιλογές με γνώμονα το χρήμα.

Το χρήμα θα έρθει και θα έρθει πολύ πιο εύκολα αν είσαι σε μία μεγάλη ομάδα που θα σου δώσει χώρο να αναδειχθείς. Ο Στέφανος Ευαγγέλου στον Παναθηναϊκό θα έπαιρνε αναγκαστικά παιχνίδια που δεν είναι έτοιμος να πάρει, θα είχε την ευκαιρία να κάνει προετοιμασία και να διεκδικήσει θέση βασικού, στον Ολυμπιακό είναι δεδομένο πως δεν θα παίξει και στην καλύτερη περίπτωση θα δοθεί δανεικός.

Επίσης μου προκαλεί εντύπωση η προτίμηση που βγαίνει από τα ρεπορτάζ του Μυστακίδη να παλέψει για μία θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ από το να έρθει στον Παναθηναϊκό, για να γίνει ηγέτης. Ασφαλώς και αυτήν την εποχή ο ΠΑΟΚ, έχει περισσότερες δυνατότητες από τον Παναθηναϊκό, του χρόνου θα ξεκινήσει σαν φαβορί για το πρωτάθλημα, ενώ ο στόχος του Δώνη θα είναι να φτιάξει ένα σύνολο που θα λειτουργεί με αξιοπρέπεια.

Ο Μυστακίδης όμως πέρασε έναν σοβαρό τραυματισμό, που τον άφησε ουσιαστικά ένα χρόνο εκτός γηπέδων. Η περσινή σεζόν ήταν άγραφη για τον ίδιο, πήγε δανεικός στον Παναθηναϊκό, έβγαλε θλάσεις και στην πραγματικότητα δεν επέστρεψε. Η καριέρα του θα μπει σε κίνδυνο, αν στην κάψα που θα έχει ο ΠΑΟΚ να πάρει το επόμενο πρωτάθλημα δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί και να του δώσει ευκαιρίες, κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Ο Μυστακίδης έχει πολύ ταλέντο, σπάνιο τεχνική κατάρτιση, διαθέτει ποδοσφαιρική ευφυΐα, προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό και το γεγονός πως δεν έχει βρει ξεκάθαρα τη θέση του στο γήπεδο, δημιουργεί δυσκολία.

Χρειάζεται μία ομάδα που θα αντέξει την άσχημη του ημέρα, το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να βρει τα πατήματα του, που όταν δεν θα παίξει καλά δεν θα αμφισβητήσει τη θέση του, το χώρο του στην ομάδα. Στον Παναθηναϊκό θα είναι ηγέτης και θα δοκιμαστεί όπου τον εξυπηρετεί για να βρει πιο εύκολα τον εαυτό του. Το να παλέψει για να βρει θέση στον ΠΑΟΚ που θα κυνηγά με κάθε κόστος το πρωτάθλημα, μοιάζει για τον ίδιο σαν αποστολή αυτοκτονίας, ο ΠΑΟΚ την επόμενη χρονιά δεν θα έχει περιθώριο να κοιτάξει πίσω του, αν πάρει έστω λίγο χρόνο σαν αλλαγή και δεν παίξει, θα ξεχαστεί και το γεγονός αυτό θα του κάνει κακό στην καριέρα του.

Γράφω για τον Μυστακίδη γιατί είναι ένα σπάνιο ταλέντο, έχει ποιοτικά προσόντα που σπάνια τα βρίσκεις σε Έλληνα ποδοσφαιριστή και η επόμενη σεζόν είναι κομβική για την εξέλιξη του, ο Παναθηναϊκός μπορεί να του προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται, χώρο και χρόνο για να βρει τον εαυτό του.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Ο Γιώργος Δώνης, ζήτησε από τον Παϊροτζ το αυτονόητο, να μείνει ο κορμός, να κρατήσει τον Λουντ, να μην πουλήσει τον Κουρμπέλη, καθώς δεν θα μπορέσει φέτος να τον αντικαταστήσει και να επεκταθούν οι δανεισμοί των Κάτσε, Μυστακίδη. Δεν θα χρειαστεί την πρώτη σεζόν να κάνει μεταγραφές, τρία απλά μετρημένα πράγματα χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, που πρέπει όμως να γίνουν. Περιμένω άμεσα να επανέλθει ο Νταμπίζας με μία τρίτη αυτή την φορά αξιοπρεπή πρόταση στον ΠΑΟΚ για την παραμονή των Κάτσε, Μυστακίδη, με την ελπίδα να μην λειτουργήσει εκδικητικά προς τον Δώνη ο Σαββίδης.

Θυμίζω πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα στα δικαστήρια. Εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους να επεκταθεί ο δανεισμός των δύο ποδοσφαιριστών στον Παναθηναϊκό και φαντάζει ο μόνος δρόμος για να είναι ανταγωνιστικός την επόμενη σεζόν ο σύλλογος, κάτι που πιθανότατα να βοηθήσει και τον ΠΑΟΚ στη μάχη που θα δώσει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ σημαντικό να κλείσει ο Δώνης, η επόμενη μέρα μετά τον Ουζουνίδη είναι δύσκολη, ο Δώνης έχει και την εμπειρία και την αξία, είναι και αγαπητός στον οπαδό του συλλόγου και δεδομένων των συνθηκών είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να κάνει τη μετάβαση πιο απλή. Είναι σημαντικό τα λίγα πράγματα που μπορεί να ζητήσει να γίνουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK