82 χρόνια ΠΑΟΚ

Απρίλος 1926 – Απρίλιος 2008, 82 χρόνια ζωής, 82 χρόνια ιστορίας. Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ), οκτώ δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 1926 πήρε σάρκα και οστά. To contra.gr, με την ευκαιρία των γενεθλίων της ομάδας, θυμάται τα λαμπρότερα σημεία της ιστορίας του «δικεφάλου του βορρά» και σας καλεί να θυμηθείτε και εσείς μαζί του.

82 χρόνια ΠΑΟΚ

Απρίλος 1926 – Απρίλιος 2008, 82 χρόνια ζωής, 82 χρόνια ιστορίας . Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ), οκτώ δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 1926 πήρε σάρκα και οστά. To contra.gr, με την ευκαιρία των γενεθλίων της ομάδας, θυμάται τα λαμπρότερα σημεία της ιστορίας του «δικεφάλου του βορρά» και σας καλεί να θυμηθείτε και εσείς μαζί του.

Λίγα λόγια για την ίδρυση…

O ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης - το Πέρα.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822). Ουσιαστικά όμως ο ΠΑΟΚ είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία, υποβιβασμός που ανάγκασε τους ιδρυτές του ΠΑΟΚ να ενισχύσουν την ομάδα.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 αποτελούνταν από:

Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,
Α' αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,
Β' αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,
Γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,
Ειδικός Γραμματέας: Μ. Τσούλκας,
Ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,
Έφορος: Α. Αγγελόπουλος,
Σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και Σ. Τριανταφυλλίδης.






Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος.

Αμέσως μόλις συστάθηκε ο ΠΑΟΚ και μετά από δύο μήνες προετοιμασίας, αποφασίστηκε να κατέβει η ομάδα σε αγώνες με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Η λαχτάρα όλων να δουν τη νέα ομάδα αγωνιζόμενη, οδήγησε πολύ κόσμο στο γήπεδο του Ηρακλή (στις 26 Ιουλίου 1925), τον οποίο και νίκησε με 2-1. Δυο βδομάδες αργότερα όμως ο ΠΑΟΚ έχασε από τον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης Άρη, με 5-2.

Tο όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Συντριβανίου, η πρώτη έδρα της ομάδος. Ακολούθησε φιλικό παιχνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη 2-1 του γηπεδούχου.

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος, Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης.

Το 1929, ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μετά τη συγχώνευση ο ΠΑΟΚ αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα της ομάδας γίνεται ο Αετός - που παραμένει ως σήμερα - και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση. Η διαφορά του εμβλήματος από αυτό της ΑΕΚ - που είναι και το σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - είναι πως του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη του μακροχρόνιου πένθους, λόγω του ξεριζωμού από την πατρίδα.

Ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο

Το πρώτο βήμα για την καταξίωση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ έγινε το 1972. Ο «δικέφαλος του βορρά» κέρδισε τον Παναθηναϊκό -που προσφάτως είχε αγωνιστεί στο Γουέμπλεϊ- στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο στάδιο Καραϊσκάκη με 2-1 κατακτώντας την πρώτη κούπα της ιστορία του. Σκόρερ και των δύο τερμάτων ο Γιώργος Κούδας.

Δύο χρόνια αργότερα (1974), ο ΠΑΟΚ κατακτά ακόμη ένα κύπελλο Ελλάδος, κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 4-3 στα πέναλτι (2-2 η κανονική διάρκεια του αγώνα).

Το 1976 ο ΠΑΟΚ στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδος. Με μπροστάρη το Γιώργο Κούδα που σκόραρε 14 φορές, σημειώνει 21 νίκες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60-17 γκολ). Αξιοσημείωτο γεγονός της χρονιάς εκείνης, είναι η νίκη επί του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη με 4-0.

Το αποκορύφωμα έρχεται στα μέσα της δεκαετίας, όπου το 1985 κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδος και συνάμα το πρώτο επαγγελματικό.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί μια μακρά περίοδος χωρίς τίτλο, μέχρι την κατάκτηση -για τρίτη φορά στην ιστορία του- του κυπέλλου Ελλάδος το 2001, επικρατώντας του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια με 4-2.

Το 2003, κατακτά το τελευταίο του ποδοσφαιρικό τίτλο μέχρι σήμερα, κερδίζοντας στον τελικό της Τούμπας τον Άρη με 1-0.

Τίτλοι ποδοσφαίρου

1972 Κύπελλο Ελλάδος
1974 Κύπελλο Ελλάδος
1976 Πρωτάθλημα Ελλάδος
1985 Πρωτάθλημα Ελλάδος
2001 Κύπελλο Ελλάδος
2003 Κύπελλο Ελλάδος




Ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η εκπληκτική πορεία του 1973-74, όπου καταφέρνει να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου και αποκλείεται από την Ιταλική Μίλαν.

Αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων των Ελλήνων φιλάθλων όμως, είναι η πρόκριση στο κύπελλο UEFA του 1997 επί της Άρσεναλ, με τον Ζήση Βρύζα, να χρίζεται σκόρερ στον επαναληπτικό του Χάιμπουρι, στέλνοντας τον «δικέφαλο του βορρά» στην επόμενη φάση.

Ο ΠΑΟΚ του Μπασκετ

ΠΑΟΚ ωστόσο δεν είναι υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης αποτελεί επίσης έναν από τους κορυφαία της Ελλάδας με διακρίσεις τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Τίτλοι μπάσκετ
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος:
1959, 1992
3 Κύπελλα Ελλάδος: 1984, 1995, 1999
1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1991
1 Κύπελλο Κόρατς: 1994


Στο μπάσκετ, οι φίλοι της ομάδας έχουν να περηφανεύονται για δύο πρωταθλήματα Ελλάδος, το 1959 και το 1992, τρία κύπελλα Ελλάδος, το 1984, το 1995 και το 1999 καθώς και δύο ευρωπαϊκά κύπελλα. Ένα κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, επικρατώντας στον τελικό της Γενεύης με 77-76 της Σαραγόσα και ένα κύπελλο Κόρατς επικρατώντας δύο φορές στον διπλό τελικό της διοργάνωσης της Τριέστε με 75-66 στη Θεσσαλονίκη και 100-91 εκτός έδρας.

Υπόλοιπα αθλήματα

Ο ΠΑΟΚ εκτός από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, έχει να επιδείξει αξιόλογα τμήματα και σε άλλα αθλήματα, όπως το βόλεϊ, την άρση βαρών, την κολύμβηση (1 Πρωτάθλημα Ελλάδος ΟΠΕΝ: 1987) καθώς και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, στο οποίο μετρά τρία Πρωταθλήματα Ελλάδος γυναικών, το 2002 το 2006 και το 2007 και ένα κύπελλο Ελλάδος γυναικών το 2002.



Πηγή: paokfc.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK