ΜΠΑΣΚΕΤ

Θοδωρής Παπαλουκάς: Ο άρχοντας των τελικών

Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους την ώρα που αυτή «καίει». Ευτυχώς για όλους μας η Εθνική ομάδα μπάσκετ αν και δεν διαθέτει έναν μεγάλο σκόρερ έχει πολλούς τέτοιους.

default image

Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θέλουν
την μπάλα στα χέρια τους την ώρα που αυτή «καίει». Ευτυχώς για όλους μας η Εθνική ομάδα μπάσκετ αν και δεν διαθέτει έναν μεγάλο σκόρερ έχει πολλούς τέτοιους. Ενας απ’ όλους όμως έχει συνδέσει το όνομά του με τα μεγάλα παιχνίδια.

Οταν προκρίσεις και τίτλοι κρίνονται σε μία κλωστή αυτός είναι πάντα ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ρίξτε μια ματιά στα κατορθώματα του
Θοδωρή Παπαλουκά, του μοναδικού παίκτη που κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο και θα καταλάβετε τι εννοούμε:


Στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας ο Παπαλουκάς είχε μέσο όρο 9,6 πόντους στα 7 παιχνίδια που έπαιξε. Ξεκίνησε με χαλαρούς ρυθμούς και είχε κυρίως οργανωτικό ρόλο στα ματς της φάσης των ομίλων, αλλά από τα προημιτελικά και μετά πήρε «φωτιά»:

-Πέτυχε 23 πόντους με 6/7 δίποντα και 2/3 τρίποντα στον προημιτελικό με τη Ρωσία (66-61) εκ των οποίων τους 11 τους πέτυχε στα τελευταία 4 λεπτά. -Πέτυχε 10 πόντους στον ημιτελικό με τους Γάλλους (67-66), αλλά οι 8 από αυτούς μπήκαν στο τελευταίο λεπτό (!) όταν δηλαδή η Ελλάδα κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι από το -7.

Πέτυχε 22 πόντους με 6/10 δίποντα και 3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα στον τελικό με τη Γερμανία (78-62) και ήταν με διαφορά ο MVP του αγώνα και μέσα στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά.

Στην Ευρωλίγκα ο Παπαλουκάς ερχόταν κυρίως από τον πάγκο για να οργανώσει καλύτερα το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ όταν ο Χόλντεν άρχιζε τις τρέλες του. Επαιζε λίγο περισσότερο από 20 λεπτά και είχε μέσο όρο 8,2 πόντους. Ολα αυτά βέβαια μέχρι να πάει στο Final four:

-Πέτυχε 19 πόντους με 7/9 δίποντα και 5/7 βολές στον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα (84-75) σε 28 λεπτά, ενώ είχε ακόμη 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Πέτυχε 18 πόντους με 3/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 6/8 βολές σε 30 λεπτά συμμετοχής, ενώ είχε ακόμη 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα στον τελικό με τη Μακάμπι (73-69). Φυσικά αναδείχθηκε MVP του Final Four και είχε θέση στην ιδανική πεντάδα της Ευρωλίγκας.

Στο Μουντομπάσκετ ξεκίνησε όπως πέρυσι. Εχει 9,3 πόντους μέσο όρο και ανεβάζει αργά αλλά σταθερά την απόδοσή του. Στον ημιτελικό διέλυσε την άμυνα των Αμερικανών με 8 πόντους και 12 ασίστ και τώρα ετοιμάζεται για δύο ακόμη τίτλους. Αυτόν του MVP σε άλλον έναν τελικό και κυρίως αυτόν που λείπει από τη συλλογή του: Του Παγκόσμιου Πρωταθλητή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ