Το παζλ έσπασε λόγω… Μάνταλου
Στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης ο Έλληνας τεχνικός χρησιμοποίησε τρία διαφορετικά συστήματα σε 90 λεπτά ενώ στην υπόλοιπη χρονιά είχε χρησιμοποιήσει μόνο ένα. Γεγονός ενδεικτικό του προβλήματος που δημιουργεί η απουσία Μάνταλου.
Aπό το ξεκίνημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της ΑΕΚ στο Πήλιο, ο Τραϊανός Δέλλας έδειξε να κατασταλάζει σε ένα συγκεκριμένο σχήμα. Το 4-2-3-1 ήταν η διάταξη η οποία ταίριαζε καλύτερα στη φετινή “Ένωση” και δεδομένου του γεγονότος ότι τα… ενδεκαδάτα κουκιά ήταν μετρημένα εξαρχής, ο Έλληνας τεχνικός παρέμεινε πιστός στο πλάνο του στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της σεζόν.
Η τετράδα στην άμυνα Πεταυράκης, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, οι δύο χαφ Ανάκογλου-Κορδέρο, ο Μάνταλος μπροστά τους, οι Πλατέλλας-Μπαρμπόσα στα φτερά και ο Αραβίδης στην κορυφή της επίθεσης, αποτελούσαν την… κανονικότητα στη φετινή εκδοχή της ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν υπήρξαν αρκετές παραλλαγές. Ο -τότε- τραυματίας Ιβάν Μπρέσεβιτς επέστρεψε μέχρι να ξαναεγκαταλείψει λόγω του σοβαρού προβλήματος στο γόνατο, ο Μιγκέλ Κορδέρο τραυματίστηκε, αποκτήθηκε ο Γιάκομπ Γιόχανσον, επανήλθε από τη μακροχρόνια θλάση ο Άρης Σοϊλέδης. Το πιο… επίπονο, βέβαια πλήγμα ήταν ο τραυματισμός του Πέτρου Μάνταλου ο οποίος έκοψε την ΑΕΚ στα δύο ελλείψει άλλου επιτελικού μέσου με παρόμοιες δυνατότητες. Συνηθισμένα όλα αυτά σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι πως το σύστημα δεν άλλαξε ποτέ.
Όποιος έμπαινε στην ομάδα καλούνταν να προσαρμοστεί στις ήδη υπάρχουσες απαιτήσεις της συγκεκριμένης διάταξης και η αλήθεια είναι πως για ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ κατάφεραν να υποστηρίξουν το πλάνο του προπονητή, αφού άπαντες γίνονταν συμβατοί στο 4-2-3-1. Τα πρόσωπα άλλαζαν αλλά η γενικότερη εικόνα της ομάδας ποτέ. Αυτό συνέβη και στους αγώνες στους οποίους ο Δέλλας πραγματοποίησε πολλές αλλαγές προσώπων με την αγωνιστική ταυτότητα των “κιτρινόμαυρων” να διατηρείται ανέπαφη και άθικτη.
Αλλαγή δεδομένων
Στον σαββατιάτικο αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Τραϊανός Δέλλας παρέταξε την “Ένωση” με το -σχετικά άγνωστο για αυτή- 4-3-3. Η -ορθολογική- σκέψη του Έλληνα τεχνικού είχε -προφανώς- ως βάση την έλλειψη άλλου ποδοσφαιριστή στου ρόστερ με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Πέτρου Μάνταλου. Έτσι προτίμησε να τοποθετήσει μπροστά από τα στόπερ (Κολοβέτσιο και Λαμπρόπουλο) τον Άνταμ Τζανετόπουλο προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του νεαρού να κουβαλάει και να μεταβιβάζει σωστά τη μπάλα, εξασφαλίζοντας τη σωστή πρώτη πάσα και το παιχνίδι από πίσω.
Αυτό ήθελε να καταφέρει από το καλοκαίρι ο Δέλλας αφού είναι γνωστό πως θέλει την ΑΕΚ πολύ δυνατή στην κυκλοφορία προκειμένου να μη… ματώνει σε καμία περίπτωση τη μπάλα. Σε αυτό το κομμάτι “κόλλησε” η σκέψη της αλλαγής του συστήματος στο ματς με την “Ελαφρά Ταξιαρχία” στην Καλογρέζα. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δε… βγήκε στον “Τράι” αφού η ΑΕΚ σε όλο το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Απόλλωνα είχε για μία ακόμα φορά στα play-off προβληματική λειτουργία.
Στη συνέχεια, οι δύο ακόμα αλλαγές συστήματος που έλαβαν χώρα στο ματς (έπαιξε 4-2-3-1 και 4-4-2) βοήθησαν την ΑΕΚ να βελτιώσει την εικόνα της και να δημιουργήσει φάσεις, παρότι η “Ένωση” δεν είναι συνηθισμένη στις πολλές αλλαγές της διάταξης.
Ο Μάνταλος είναι η αιτία…
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, έχουν μία απολύτως φυσιολογική εξήγηση. Ενδεχομένως και παραπάνω. Κατ’ αρχήν πρέπει να κοιτάξει κανείς και όλο το γύρω-γύρω του συγκεκριμένου θέματος. Ότι δηλαδή η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που ξεκίνησε να βρίσκεται σε αγωνιστική δράση πριν από δέκα μήνες. Υπάρχει κούραση. Ψυχολογική και σωματική. Και αν η σωματική κούραση δε βγαίνει εύκολα προς τα έξω λόγω του γεγονότος ότι η ΑΕΚ βελτιώνει πάντα την εικόνα της σε όλα τα δεύτερα ημίχρονα (Καυτατζόγλειο, Παναχαϊκή και Απόλλωνας), σε ότι έχει να κάνει με την ψυχολογία τα πράγματα είναι λιγάκι πιο δύσκολα.
Ενδεχομένως να τίθεται και θέμα διαχείρισης των αγώνων με τον Ολυμπιακό στους οποίους η ομάδα έφτασε στο πικ της. Η μετάβαση από το γεμάτο ΟΑΚΑ κόντρα σε έναν παραδοσιακό αντίπαλο στην… παρακμιακή πραγματικότητα της Football League φαίνεται πως δημιούργησε μία αίσθηση κορεσμού και “άντε να τελειώνουμε”.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι ουσιαστικές αιτίες. Οι αμιγώς ποδοσφαιρικές δηλαδή. Η ΑΕΚ έχει χάσει τρεις βασικούς ποδοσφαιριστές της κατά τη διάρκεια της σεζόν. Κι αν κατάφερε να “καλύψει” τον Κορδέρο με τον Γιόχανσον, τον Μπρέσεβιτς με τον Αραβίδη που εξελίχθηκε στον πιο συνεπή σκόρερ της “Ένωσης”, το κενό του Μάνταλου δεν έγινε εφικτό να καλυφθεί. Και μοιραία ο Δέλλας εξακολουθεί να το ψάχνει…