Φιλίππου: “Δεν είμαι βλάκας να συνεχίσω”
Η ΑΕΚ βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή. Ίσως το καλοκαίρι να φτάσει ως τη διάλυση. Το... ψάρι λένε πως μυρίζει από το κεφάλι. Κοινώς για την κατάσταση στην Ένωση ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό η διοίκησή της, πρότερη ή νυν. Ο Γιάννης Φιλίππου εξήγησε τους λόγους που έχει αφήσει την Ένωση στο... έλεος του Θεού.
ΑΕΚ βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια
προς την καταστροφή. Ίσως το καλοκαίρι να φτάσει ως τη διάλυση. Το… ψάρι λένε πως μυρίζει από το κεφάλι. Κοινώς για την κατάσταση στην Ένωση ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό
η διοίκησή της, πρότερη ή νυν. Ο
Γιάννης Φιλίππου, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στην εφημερίδα “Goal News”, εξήγησε τους λόγους που έχει αφήσει την Ένωση
στο… έλεος του Θεού.
Μέσα από τα λόγια του φάνηκε η
πικρία που αισθάνεται για την ανταπόκριση
που δεν βρήκε από την πολιτεία, άλλουςπαράγοντες και τονκόσμο, αλλά και το πείσμα του
να μην παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, αν τουλάχιστον δεν ικανοποιηθεί οικονομικά. Ως τότε
δεν πρόκειται να επενδύσει ούτε ένα ευρώ στο τμήμα. Το έχει πάρει απόφαση και δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης…
– Δεν την τιμωρώ. Πού το είδατε γραμμένο ότι πρέπει να βάζω συνεχώς λεφτά; Αν έχουμε ένα τέτοιο σύστημα αθλητισμού, που κάποιοι βλάκες, γιατί μόνο τέτοιοι μπορούν να βάζουν συνεχώς λεφτά, εγώ δεν θέλω να συμμετάσχω. Δεν είμαι βλάκας. Έβαλα χρήματα γιατί είχα στο μυαλό μου μια κατάσταση σαν το ΝΒΑ. Είχα φέρει όλους τους σοφούς και είχαμε μελετήσει για να κάνουμε κάτι ανάλογο. Η επιχείρηση απέτυχε.
– Εγώ δεν είμαι του σαλονιού. Αν χρειαστεί να πέσει ξύλο, εγώ παίζω, δεν έχω πρόβλημα, παρά την ηλικία μου. Η κατάσταση είχε ως εξής: Κάνω μια δουλειά και ευελπιστούσα να γίνει κάτι καλό. Η πολιτεία, όμως, δεν προστατεύει μια επιχείρηση, η οποία θα έπρεπε να ανήκει στο υπουργείο Εμπορίου και όχι στο Αθλητισμού, το οποίο δεν έχει καμία σχέση. Του πέφτει λόγος μόνο για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Έπρεπε να υπαγόμαστε στο υπουργείου Εμπορίου και να διεπόμαστε από τους νόμους του. Δεν μπορεί να δουλεύουν χωρίς κεφάλαιο όλες οι εταιρείες και να μην κλείνει καμία.
– Δεν έχω καμία σχέση. Απλώς ο Γρανίτσας πολεμάει να βγάλει τη χρονιά με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να έρθει και να επενδύσει. Παράλληλα κάνουμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα έπρεπε να είχε αγκαλιαστεί και το ποσό να είχε υπερκαλυφθεί, αν υπήρχαν φίλαθλοι. Κανονικά θα έπρεπε να έλεγαν “κάνε μεγαλύτερη αύξηση να πάρουμε κι άλλες μετοχές”.
– Η ΑΕΚ έχει ένα περιουσιακό στοιχείο που λέγεται ΑΕΚ. Γιατί είναι διαλυμένη; Να σου φτιάξω εγώ το πρωί αύριο μια ομαδάρα; Χωρίς όνομα, σου φτιάχνω μια ομάδα που θα σαρώσει τον Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα, όποιον θέλεις.
– Ξέρεις πόσοι είναι εκτός από αυτούς που έχουν γραμμάτια; Εγώ πληρώνω. Λίγα, λίγα κι ελπίζω ότι θα έρθει κάποιος άνθρωπος να αναλάβει. Τώρα εμφανίσθηκε κάποιος που είπε ότι έχει σοβαρό ενδιαφέρον. Για να τον δω. Εγώ ξέρω ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί κανείς. Γιατί, ξέρεις τι περιμένουν όλοι; Να κλείσει το μαγαζί, να πάει σε ερασιτεχνική κατηγορία και να το πάρουν χωρίς να βάλουν φράγκο.
– Ποιος σας είπε ότι δεν με πονάει; Δεν στεναχωριέμαι όταν χάνει η ΑΕΚ, αυτή η ΑΕΚ που είναι; Νομίζεις ότι δεν θα στεναχωριέμαι στο μέλλον;
– Τι να κάνω; Άλλα δεν βάζω. Θα με διώξει η οικογένειά μου, θα με χωρίσει η γυναίκα μου, θα με απολύσουν τα παιδιά μου.
– Γιατί να τα αναλάβω. Μία δεν βάζω. Πληρώνω κάποια χρέη.
– Να πληρώσω εγώ τα χρέη και να έρθει ο κύριος… Ντε λα Βίνιας και να πάρει και να πάρει την ΑΕΚ και να κοκορεύεται; Πλήρωνα τόσα χρέη όσο το μαγαζί ήταν δικό μου.
– Είναι επιχειρησάρα! Εγώ αυτό θέλω να αποδείξω. Που είναι οι φίλαθλοι που λένε ότι δεν είναι απλή επιχείρηση και ότι είναι ιδέα; Για να έρθουν αυτοί οι ιδεολόγοι, οι μ…να βάλουν μία! Δεν μπορεί να λένε ότι η ΑΕΚ είναι ιδέα και να πηγαίνουν στο γήπεδο για να πληρώσει ο Φιλίππου. Είτε είναι ιδέα και βάζουμε σε αυτήν όλοι λεφτά ή δεν είναι και κανονίζει ο Φιλίππου τι θα την κάνει.
– Εγώ λοιπόν λέω ότι δεν θέλω να είμαι ούτε Αμπράμοβιτς ούτε Γιαννακόπουλος. Εγώ τελείωσα. Έχω παραδώσει τα κλειδιά και από το καλοκαίρι του 2005 έχω πει ότι πουλάω την ομάδα αντί ενός ευρώ. Και κανείς δεν έχει εμφανιστεί να ρωτήσει τι εννοώ.
– Εγώ πήρα ένα ρίσκο για να το κάνω κερδοφόρο. Δεν το κατόρθωσα, απέτυχα επιχειρηματικά και φεύγω. Είναι απλό. Είχα μιλήσει με δημόσιους και ιδιωτικούς παράγοντες και είχαμε πει να εξυγιάνουμε τον αθλητισμό, ώστε οοι ομάδες να μην περιμένουνε μεσίες. Αυτό δεν είναι λύση. Είχαμε συνμφωνήσει σε αρκετά πράγματα, αλλά μετά έκαναν πίσω γιατί όλοι κονομάνε από αυτήν την υπόθεση. Εγώ δεν το είχα καταλάβει.
– Δεν χρωστάμε λεφτά. Και στην Αμερική που έχω επιχειρήσεις, χρωστάμε. Σε τράπεζες, σε προμηθευτές. Θα κλείσει το μαγαζί; Αν πράγματι κλείσει, τότε πράγματι χρωστάει αυτά που οφείλει. Αν είναι ανοικτό, θα έρθει η επόμενη χρονιά που θα πληρώσεις τους προηγούμενους και έτσι θα συνεχιστεί η δουλειά. Ποιο μαγαζί δεν χρωστάει; Εγώ πήρα μια επιχείρηση με το ενεργητικό της, αλλά πλήρωσα 20 δισεκατομμύρια. Λοιπόν η ΑΕΚ πωλείται, χωρίς κανένα χρέος, 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Τσάμπα πρέπει να πουληθεί;
– Να πληρώσω εγώ τα χρέη και να έρθει ένας ξύπνιος και να πει “χα, χα, εγώ είμαι ο καινούριος αρχηγός της ΑΕΚ;” Τόσο μα…κα με περνάτε;