Αυτό είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας
Τουλάχιστον αυτή τη φορά η εθνική προσπάθησε και έπεσε αξιοπρεπώς. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν αποδοκιμάστηκε, δεν απογοήτευσε με το παιχνίδι της (δεν ικανοποίησε κιόλας) και έχασε τον αγώνα από έναν ανώτερο αντίπαλο όπως η Ρωσία και πιθανώς λόγο και των δικών της λαθών.
Είναι αρκετό, όμως, να λέμε πως η πρωταθλήτρια Ευρώπης που ηττήθηκε με 1-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Euro έπεσε αξιοπρεπώς; Μάλλον δικαιολογία προς τους εαυτούς μας είναι, παρά κάτι άλλο, αλλά αυτό που όλοι είδαμε το βράδυ του Σάββατου στο «Βαλς Σιζενχάιμ» και μιλάμε για αξιοπρεπή ήττα και αποκλεισμό είναι (δυστυχώς) το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αυτό το ποδόσφαιρο έχουμε, με αυτό θα μάθουμε να πορευόμαστε και αυτό πρέπει να βελτιώσουμε. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και μέχρι εκεί μπορεί να φθάσει. Ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που τα τελευταία χρόνια σε εθνικό επίπεδο υπερέβη τα όριά του, πέτυχε πράγματα πάνω από τις δυνατότητές του όπως ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 και που βρίσκεται σε διαρκώς αυξανόμενη πορεία με δεδομένη τη συνεχή του παρουσία σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων.
Μέχρι εδώ είμαστε, όμως, και ας μη γελιόμαστε. Ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες στην κριτική του Τύπου όπως έκανε ο επιδεικνύων παραληρηματική συμπεριφορά τις τελευταίες ημέρες Οτο Ρεχάγκελ και ορισμένοι ποδοσφαιριστές. Ο Τύπος δεν παίζει μπάλα. Ο Τύπος οφείλει να επισημαίνει τα κακώς κείμενα –όταν υπάρχουν- και να ασκεί κριτική, διότι αν δεν το κάνει έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή του. Και κάτι ακόμα. Ο Τύπος έχει φερθεί με το γάντι σε αυτή την εθνική ομάδα και την έχει περιφρουρήσει και προασπίσει πάμπολλες φορές, άρα όλοι όσοι τα έβαλαν με τον Τύπο αυτές τις ημέρες στο Σάλτσμπουργκ (προπονητής και κάποιοι παίκτες) μάλλον αχαριστία επέδειξαν.
Για να επανέλθουμε όμως…Αυτό που είδαμε με τη Ρωσία αντικατοπτρίζει το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουν οι άνθρωποι που το υπηρετούν για περαιτέρω βελτίωση. Για πρόκριση στο μουντιάλ του 2010 και συνεχείς διακρίσεις, διότι, το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου σε εθνικό πάντα επίπεδο έχει ανέβει, αλλά απέχει παρασάγγας των μεγάλων δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου, για να θυμηθούμε τι είχε συμβεί και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι του 2005, όταν η Ελλάδα δεν πέτυχε ούτε γκολ στη διοργάνωση.
Η εθνική πρέπει να κοιτάξει την επόμενη ημέρα, που είναι να προετοιμάσει την ομάδα που θα αγωνιστεί στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2010. Η επόμενη ημέρα είναι να συνεχιστεί η δουλειά στις μικρές εθνικές ομάδες και στα φυτώρια για να μην φθάσει η μεγάλη εθνική ομάδα, αυτή των ανδρών, να αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρίς να διαθέτει στο ρόστερ της ούτε έναν παίκτη οργανωτή, όπως συνέβη εδώ στο Σάλτσμπουργκ.
Σωτήρης Τριανταφύλλου