ΜΠΑΣΚΕΤ

“Σφαγή” Μάλκοβιτς-Ουίλκινς 17 χρόνια μετά

Ακόμα και με 17 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου του Παναθηναϊκού, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Ντομινίκ Ουίλκινς εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά!

“Σφαγή” Μάλκοβιτς-Ουίλκινς 17 χρόνια μετά
wilkins.jpg

Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπόζα μίλησε για τη θητεία του στους “πράσινους” και δεν χαρίστηκε στον πρώην παίκτη του: ” Δεν ήταν μαζί μας τον Ιούλιο, ποτέ δεν δούλεψε σκληρά μαζί μας, ποτέ δεν έβαζε ένταση στις προπονήσεις. Θυμάμαι την πρώτη προπόνηση του. Ηταν πίσω από το καλάθι, φοβισμένος.

Είδα ότι έκανε εισπνοές σε μηχάνημα. Τον ρώτησα τι είναι αυτό και μου είπε κόουτς, έχω άσθμα. Στην Αθήνα η μόλυνση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα των άλλων. Του απάντησα: παίρνεις 3,5 εκατομμύρια δολάρια, δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις κάτι διαφορετικό!

Ο Ουίλκινς κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου και ήταν εξίσου επικριτικός: ” Οι προπονήσεις του ήταν σκέτη τρέλα, υπερβολικά μεγάλες και πολλές φορές δεν είχαν καμία σχέση με μπάσκετ. Μα είναι δυνατόν να υπονοεί ότι έλεγα ψέματα για το άσθμα; Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο.

Γι’ αυτό δεν μου άρεσε ο Μάλκοβιτς. Νόμιζε ότι ήμουν ψεύτης. Μπορώ να πω ότι ήταν καλός προπονητής. Αλλά στο ΝΒΑ με αυτού του τύπου τη δουλειά δεν θα μπορούσε να προπονήσει κανέναν!

Οι μεγάλες στιγμές του Ντομινίκ…

Οσοι βρίσκονταν στο Παρίσι, στο “Παλέ ντε Μπερσί” συγκεκριμένα, εκείνη τη Μεγάλη Πέμπτη του 1996 λίγο έλειψε να ορμήσουν στο παρκέ. Οι πολλοί, που έμειναν πίσω, επιχείρησαν να σπάσουν την τηλεόρασή τους. Όμως ο Βράνκοβιτς γλίτωσε τον κόσμο από τα καρδιακά επεισόδια. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 67-66 της Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό.

Mε αριθμούς ο τελικός

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 17 (1), Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10 (1), Κόρφας 4, Γιαννάκης 9 (1), Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 16, Σταυρακόπουλος 9 (1), Μυριούνης, Πετσάρκσι.

Η πορεία προς τον τίτλο

Με Μπαρτσελόνα 57-63,74-95

Με Ρεάλ 54-52, 73-80

Με Μπενφίκα 67-51, 87-96

Με Μπάκλερ 72-69, 72-69

Με Τσιμπόνα 79-61, 83-82

Με Μακάμπι 67-62, 86-79

Με Ορτέζ 87-79, 67-69

Πλέι οφ: ΠΑΟ-ΜΠΕΝΕΤΟΝ (2-1): 70-67, 69-83, 65-64

Η εικόνα

Ποιος δεν θυμάται τον Βράνκοβιτς να τρέχει στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού με την Μπαρτσελόνα για να κόψει τον Μοντέρο; Πάτησε τον Κόρφα, δέχθηκε αγκωνιά από τον Γκαλιλέα, αλλά έκοψε. Ναι, έκοψε. Αντικανονικά μεν, αλλά η δουλειά είχε γίνει. Ο Θοδωρής Κοτσώνης στην τηλεοπτική μετάδοση ούρλιαζε: «Κόβει εντυπωσιακά ο Βράνκοβιτς»! Είναι να μην ουρλιάξεις;

Ο σταρ

Στο παρκέ με την πράσινη φανέλα υπήρχε ένας μεγάλος παίκτης. Ο τεράστιος Ντόμινικ Ουίλκινς ο οποίος είχε ένα πόθο. Να πάρει επιτέλους ένα τίτλο στην καριέρα του για να συνοδέψει τις αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις του. Τι και αν ήταν στα μαχαίρια με τον αγέλαστο Μάλκοβιτς. Ο άνθρωπος ήθελε τον Κύπελλο και το απέδειξε. Το κοντέρ έγραψε 35 στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ και 16 στον τελικό με την Μπαρτσελόνα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ