Ρεχάγκελ: “Ανέβηκα στον Ολυμπο”
Ως την κατάκτηση της κορυφής του... Ολύμπου παρομοιάζει την ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004 ο Οτο Ρεχάγκελ.
Αρμενία και τόνισε χαρακτηριστικά:
“Ολα ξεκίνησαν στο Οφενμπαχ. Πίστευα τότε ότι θα ήμουν πιο πολύ του ύψους παρά του βάθους. Στο τέλος ανέβηκα στον Ολυμπο”.
Αναφορικά με το τώρα, όμως, το Euro 2008 που αρχίζει σε λίγες μέρες, τόνισε: “Η επιτυχία μας πριν από τέσσερα χρόνια ήταν μοναδική. Αυτή τη φορά θέλουμε απλώς να δικαιολογήσουμε τη φήμη μας. Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Είμαστε το αουτσάιντερ. Η Ιταλία ως παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι φαβορί, η Γαλλία, η Γερμανία, όπως και οι Ισπανία και Ολλανδία”.
Η σχέση του με τους παίκτες είναι ιδανική, κάτι που παρατηρούν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Ο λόγος φαίνεται πως είναι η συμπεριφορά του προς αυτούς: “Αυτό που τους λέω είναι: ‘Σας κριτικάρω μόνο ως παίκτες, ως άνθρωποι είστε όλοι άγιοι. Χωρίς πειθαρχία δεν πάμε πουθενά. Πρέπει να παίζουμε ως σύνολο. Για μας όλοι είστε σημαντικοί'”.
Οσο για τη σχέση του με τους υπόλοιπους Ελληνες, επίσης σε ίδιο επίπεδο, αν και υπάρχουν και κάποια… εμπόδια: “Οι Ελληνες θέλουν πάντα να ζουν τα συναισθήματα κι αυτή είναι η διαφορά με εμάς τους Γερμανούς. Ζουν συνέχεια στα άκρα. Εμείς πριν πούμε κάτι παίρνουμε πάντα τρεις βαθιές αναπνοές. Στους Ελληνες δεν μου αρέσει που ξυπνάνε πολύ αργά και κοιμούνται πολύ αργά. Τρώνε πολύ και πολύ αργά το βράδυ. Προσπαθώ να κερδίσω τις καρδιές των ανθρώπων. Μόνο οι δημοσιογράφοι θέλουν πάντα να ανακατεύονται. Οπότε τους είπα: ‘Μέχρι τώρα φτιάχνατε εσείς την ομάδα. Τώρα τη φτιάχνω εγώ. Να περιμένετε μέχρι να φύγω’“.
Τέλος, αποκάλυψε και το μυστικό του, μιας και στα 69 του χρόνια μοιάζει ακμαιότατος: “Είμαι πάντα σε φόρμα. Εχω ζήσει καλή ζωή. Οπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στη ζωή πάντα προτιμώ την ελεγχόμενη επιθετικότητα”.