ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κατσαμπής: “Συνεχίζεται το έγκλημα”. Στο πλευρό του Ηρακλή η πολιτική ηγεσία της πόλης

Μπορεί να αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ωστόσο ο Τάσος Κατσαμπής έμεινε πιστός στη δήλωση που είχε κάνει, πως θα παραμείνει κοντά στην ομάδα.

Κατσαμπής: “Συνεχίζεται το έγκλημα”. Στο πλευρό του Ηρακλή η πολιτική ηγεσία της πόλης
Ο αρχηγός του Γηραιού, εκπροσώπησε τους παίκτες στη συγκέντρωση του Σαββάτου και δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκριση για τις συλλήψεις που έγιναν, από τη μία στα έκτροπα του τελικού Κυπέλλου και από την άλλη σε αυτές που έγιναν στις πορείες του Ηρακλή: “Εγώ είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους παίκτες του Ηρακλή. Εμείς από την πλευρά μας στείλαμε μια επιστολή στην κυβέρνηση. Στείλαμε και μία στον ΠΣΑΠ με ειρωνικό ύφος.



Ξεκίνησε ένα έγκλημα από πέρσι αλλά με τις αντιδράσεις του κόσμου δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν γιατί νόμιζαν ότι εμείς θα πέσουμε αγωνιστικά. Εμείς παλέψαμε, σώσαμε την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Στον τελικό του Κυπέλλου, παρά τα όσα έγιναν, οι προσαγωγές ήταν λίγες ενώ στην πορεία του Ηρακλή έγιναν 37 προσαγωγές. Είναι θετικό ότι οι πολιτικοί είναι εδώ για να βοηθήσουν τον Ηρακλή”.



Συνοπτικά οι δηλώσεις των υπόλοιπων βουλευτών που έγιναν στη σημερινή συγκέντρωση του Ηρακλή:



Ο
Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι… “Ο Ηρακλής πρέπει να έχει τη Θεσσαλονίκη με το μέρος του. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε. Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ έβγαλε την απόφαση. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και η ΟΥΕΦΑ είναι με την ΕΠΟ. Με αρχή και όπλο τη διαφάνεια, την ισονομία και τη δικαιοσύνη πρέπει να ενεργήσουμε. Αν τυχόν επιτρέψει η ΕΠΟ να πιέσουμε το αυτοδιοίκητο να δείξει τη διαφάνεια. Να δείξουν και αν οι άλλες ομάδες είναι εντάξει και ο μόνος που δεν είναι εντάξει είναι ο Ηρακλής. Να καταλάβει και το αυτοδιοίκητο, δηλαδή η ΕΠΟ ότι εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρά πράγματα που είναι πάνω από το αυτοδιοίκητο. Αν σύσσωμη η Βουλή και τα κόμματα θέλουν τη διαφάνεια που και βέβαια τη θέλουν, μαζί με την ΕΠΟ να γίνει μια διακομματική και να ανοίξουν οι φάκελοι.



Είμαστε μαζί. Όλοι μαζί να πολεμήσουμε. Ο Ηρακλής και τα κόμματα να ζητήσουν από την ΕΠΟ να ανοίξουν τους φακέλους. Ο,τι είπε ο Δήμαρχος βάζω και επιπλέον. Πρέπει να έχουμε όλον τον κόσμο με το μέρος μας. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δυσανασχετούν δεν θα έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας”.



Ο
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε ότι: “Δεν αντιμετωπίζουμε ένα θέμα ως Θεσσαλονικείς. Ο Ηρακλης αφορά όλη την Ελλάδα. Θεωρώ απαράδεκτο –και το λέω και ως δικηγόρος- το να καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών μια ομάδα χωρίς να υπάρχει το σκεπτικό. Δηλαδή θα το μάθει μετά; Είναι δυνατόν; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εξαντλείται η αυστηρότητα για δεύτερη φορά στον Ηρακλή όταν για πολύ βαρύτερα παραπτώματα, παραλείψεις, βλέπουμε να εξαντλείται η επιείκεια. Δεν μπορεί μια επιτροπή να φθάνει σε μια τέτοια απόφαση και να παραγράφει την ιστορία. Σε ό,τι αφορά στις σκοπιανές σημαίες, τα καταδικάζουμε όλοι”.



Ο
Παναγιώτης Ψωμιάδης έριξε την ιδέα να ζητηθεί η συνεδρίαση της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου, να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη: “Πέρσι, από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη απόφαση κάνατε κινητοποιήσεις. Πήγα στον Βενιζέλο τις προηγούμενες μέρες και μου είπε ότι “Παναγιώτη μου δεν το ήξερα, ό,τι ήξερα από τις τηλεοράσεις”6985011444.



Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Ποιος σας είπε ότι η απόφαση είναι σίγουρη; Δεν έχω το δικαίωμα να εισχωρήσω στα οικογενειακά του Ηρακλή γιατί ακούγονται διάφορα. Πρέπει να ακούσουμε όλες τις πλευρές. Οι αποφάσεις πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα και όχι στα αθηναϊκά γραφεία. Αυτή η απόφαση του Ηρακλή είναι ύποπτη και το είπα από την πρώτη μέρα. Συμφωνώ με τη διαφάνεια που είπατε.



Ο Ηρακλής δεν είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία. Θα πληγούνε πολλά τμήματα αν παραμείνει η απόφαση αυτή. Θεωρώ ότι πρέπει να πιέσουμε. Στις 3 Ιουνίου η συνεδρίαση της ΕΠΟ να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όποιος δεν φοβάται έρχεται εδώ. Να πω και κάτι άλλο και θα μου επιτρέψουν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Σκόπια και Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν είναι δυνατόν. Καίμε το χαρτί μας. Ένα κομμάτι της κοινωνίας το φέρνουμε απέναντί μας. Το θέμα του Ηρακλή είναι πολιτικό και πολιτικά πρέπει να λυθεί. Δεν έπρεπε να φτάσουμε εδώ”.



Υπέρ του Ηρακλή Ορφανός και Μπουτάρης




Το παρών στη συγκέντρωση, έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ δεν έλειψε και ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έδωσε τη δική του ερμηνεία σε όλα αυτά που γίνονται στην ομάδα: “Η σχέση Πολιτείας και ΕΠΟ, η έννοια του αυτοδιοίκητου. Η ΕΠΟ ξεπερνά τα συμφωνημένα. Ο Νόμος του 2006 μετά από τις συζητήσεις με τον κ. Μπλάτερ λέει ότι η ΕΠΟ σε θέματα ασφαλείας έχει τον απόλυτο έλεγχο. Στα θέματα Οικονομίας όμως λέει ότι είναι θέμα του κράτους. Ο νόμος λέει ότι οι επιτροπές πρέπει να έχουν τακτικούς δικαστές. Να ένα χτύπημα στη ρίζα του θέματος. Η σύνθεση των επιτροπών.



Δεύτερο σημείο είναι το θέμα της βιωσιμότητας. Από πού έχει αρμοδιότητα η ΕΠΟ να βάζει αυτό το κριτήριο από τη στιγμή που αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης; Κι αν δεν έχεις κριτήρια βιωσιμότητας γιατί αντέχεις στη Β’; Γίνεσαι ερασιτέχνης.



Τρίτον, επί της διαδικασίας. Μπορούμε να ανοίξουμε τους φακέλους. Η ελληνική Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις πράξεις που κάνει η ΕΠΟ. Άλλο η διαιτησία, άλλο τι ώρα βάζω ένα παιχνίδι. Αλλά σε θέματα τήρησης των νόμων δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος; Η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ μεγάλες ομάδες έχουν χρέη. Και τους παρακαλάει η ΟΥΕΦΑ με το financial fair play. Fair, σας παρακαλώ δηλαδή. Δεν σας το επιβάλλω. Ναι, να τους ελέγξει, αλλά δεν μπορεί να μπει σε επόμενο επίπεδο. Έχουμε βάλει έναν κεχαγιά πάνω από το κράτος; Το 2005 η ΕΠΟ αποφάσισε να προτείνει ότι ένα από τα άρθρα που πρέπει να αλλάξει ήταν η μη προσφυγή στα τακτικά δικαστήρια.



Όλα έγιναν δεκτά εκτός από αυτό που είναι αντισυνταγματικό. Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή μπορεί να πάρει τους φακέλους. Επίσης, να ζητήσουμε από τα τηλέφωνα των τριών της επιτροπής τη μέρα που πήρανε την απόφαση να δούμε ποιοι τους τηλεφωνήσανε και σε ποιους τηλεφώνησαν. Με εισαγγελική παρέμβαση να έχουμε άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Για την εμπιστευτικότητα… Άλλοθι; Δεν θα ξέρουμε τι στοιχεία υπάρχουν; Δεν θα τα δώσουν οι ομάδες που θα τηρήσουν την εμπιστευτικότητα. Θα πρέπει να τα δώσει η ΕΠΟ. Δεν θέλω να πω άλλα πράγματα τώρα. Υπάρχει φως. Μπορεί να ανατρέψουμε όλους τους σχεδιασμούς αλλά αξίζει τον κόπο”.




Μπουτάρης: “Το δίκαιο του Ηρακλή και… οι κάδοι”



Επίσημη θέση στα όσα περνάει η ομάδα του Ηρακλή τα τελευταία 24ωρα πήρε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εκτός από το δίκαιο που έριξε στους κυανόλευκους, λέγοντας πως θα τους υπερασπιστεί, σχολίασε και τους… κάδους που κάηκαν κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων των οπαδών:



“Ως Δήμος θα βγάλουμε ένα ψήφισμα και όλος ο Δήμος θα συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα του Ηρακλή. Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι και πώς φτάσαμε εδώ πέρα. Δυστυχώς έχω μια εικόνα και από τον Βαγγέλη Μυτιληναίο για τα οικονομικά. Με χαρακτηρίζουνε ότι είμαι σκουλήκι Αρειανός. Αυτό είναι αλήθεια αλλά ως Δήμαρχος υποστηρίζω όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης.



Από τη θέση μου ως Δήμαρχος όχι απλά είμαι υποχρεωμένος αλλά περήφανος να στηρίζω τις τρεις μεγάλες ομάδες που βρίσκονται τη μεγάλη κατηγορία. Η απόφαση δεν είναι απλά πολιτική είναι μια απόφαση… να μην πω τι είναι. Είναι μια απόφαση αποτέλεσμα της βρωμιάς που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ο κ.Μπέος, ο κ.Ψωμιάδης, ο κ.Κούγιας που έχουν ανακατέψει την ιστορία όπως αυτοί ξέρουνε και από την άλλη οι φίλαθλοι που φωνάζουν για τη φανέλα τους να την πληρώνουν. Μπορεί να έγιναν λάθη κανείς όμως δεν είχε αυτή την αντιμετώπιση από αυτούς που ανέφερα.



Ο Δήμος θα παρασταθεί πάλι σαν πολιτική αγωγή στα επεισόδια. Είναι υποχρέωση του Δήμου να συμπαρίσταται στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν να σταματά η αγορά, να σπάνε βιτρίνες, να καίνε κάδους επειδή κάποιοι είναι άτακτοι. Δεν γίνεται η Θεσσαλονίκη να θυμίζει Βυρηττό. Ενας κάδος κάνει 500 ευρώ. Θα σας παρακαλέσω να το σεβαστείτε. Ολοι στη Θεσσαλονίκη ζούμε. Δεν είναι δυνατόν να διαλύουμε την πόλη. Να διαδηλώσουμε στην πόλη με ευπρέπεια και να είναι αυτή η διαφορά μας με τους άλλους αλήτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.



Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης




Ανακοίνωση με την οποία ζητάει ισονομία και διαφάνεια από την Κυβέρνηση για τον Ηρακλή, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης.



1. Η διαφάνεια και η ισονομία είναι για τη ΝΔ πάγιες και αδιαπραγμάτευτες αρχές κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, πολύ δε περισσότερο του αθλητισμού που έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία.



2. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τους αναγκαίους όρους διαφάνειας και ισονομίας για τον χώρο του ποδοσφαίρου σεβόμενη ταυτόχρονα το αυτοδιοίκητο του.



3. Οι πολυάριθμοι φίλοι του Ηρακλή αλλά και όλη η κοινωνία της πόλης, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν επακριβώς όλες τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν τις εξελίξεις.



4. Καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να απομονώσουν ακραία στοιχεία και συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK