Ποιες είναι τέσσερις φιναλίστ. Ο Βαγγέλης Αγγέλου αναλύει
Τέσσερις ομάδες διεκδικούν ένα τρόπαιο. Άλλες με περισσότερες και άλλες με λιγότερες πιθανότητες, όλες τους ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή. Ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες, μια και αυτές είναι κάνουν τη διαφορά. Ποιες όμως είναι αυτές; Μόνο το μάτι ενός ειδικού έχει την ευχέρεια να μας αναλύσει τα υπέρ και τα κατά των τεσσάρων φιναλίστ.
Τέσσερις ομάδες διεκδικούν ένα τρόπαιο. Άλλες με περισσότερες και άλλες με λιγότερες πιθανότητες, όλες τους ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή. Ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες, μια και αυτές είναι κάνουν τη διαφορά. Ποιες όμως είναι αυτές; Μόνο το μάτι ενός ειδικού έχει την ευχέρεια να μας αναλύσει τα υπέρ και τα κατά των τεσσάρων φιναλίστ.
Για το contra.gr τη δύσκολη αυτή δουλειά ανέλαβε και έβγαλε εις πέρας ο Βαγγέλης Αγγέλου. Ιδανική περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς πως ως άμεσος συνεργάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς στη Ντιναμό Μόσχας και αντίπαλος των τεσσάρων φιναλίστ, τις έχει κατασκοπεύσει δεκάδες φορές.
«Ομάδα για μεγάλα παιχνίδια»
Το σημείο αναφοράς είναι ένα και μοναδικό: ο Παναθηναϊκός. Ο Βαγγέλης Αγγέλου πιστεύει πολύ στις δυνατότητες των “πράσινων”, αφού ” είναι μια ομάδα που έχει μάθει να κάνει πρωταθλητισμό. Μία ομάδα που έχει γαλουχηθεί για τα μεγάλα παιχνίδια “. Εξηγώντας μάλιστα την άποψή του, επισήμανε πως ” μπορεί να χτυπήσει τις αντίπαλες αδυναμίες στο μισό γήπεδο με άψογο τρόπο. Θεωρώ πως θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, καρδιά μυαλό, κόσμο, να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί “.
“Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της αλυσίδας. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες που νιώθουν πίεση, ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να παίζει καλά όταν έχει τον κόσμο δίπλα του. Έχουν βρει τη μεταξύ τους χημεία, υποστηρίζει ο ένας τον άλλον και μια τέτοια σχέση εξελίσσεται σε… όπλο”.
Υπάρχουν όμως και ενστάσεις, καθώς ”
ερωτηματικό αποτελεί η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι, όπως ο Σισκάουσκας, ο Μπετσίροβιτς κι ο Βούγιανιτς. Αν, δηλαδή, θα αντέξουν στην πίεση δύο τέτοιων συνεχόμενων αγώνων “. Οι παίκτες είναι πάντως που θα κρίνουν την πορεία του Παναθηναϊκού, αφού ναι μεν ”
ο Ομπράντοβιτς είναι ένα πολύτιμο όπλο για την ομάδα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ, αφού δημιουργεί την ψυχολογία στους παίκτες. αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους παίκτες “.
«Σχεδόν τέλεια»
Ο Παναθηναϊκός είναι γηπεδούχος και έχει το πλεονέκτημα του κόσμου. Τι περισσότερο διαθέτει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που την μετατρέπει σε -θεωρητικό πάντα- φαβορί; Ένας άνθρωπος που την έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τα δύο τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ καλά πως ” πρόκειται αναμφίβολα για μια δυνατή και πλήρης ομάδα με υψηλό κίνητρο. Είναι άλλωστε η πρωταθλήτρια Ευρώπης“.
“Όπως είπαμε φαβορί είναι η ΤΣΣΚΑ, αλλά εικασίες δεν μπορούμε να κάνουμε, αν δεν δούμε πρώτα το βαθμό ετοιμότητας των τεσσάρων αντιπάλων και τα απρόοπτα που συμβαίνουν σε τέτοια ματς.
Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν και τα παραδείγματα είναι πολλά και πρόσφατα. Ευχή όλων είναι βέβαια ο Παναθηναϊκός να πάει κατ’ αρχήν στον τελικό και μετά να κατακτήσει το τρόπαιο”.
Άλλωστε ”
διακρίνεται ως σύνολο για την ταχύτητα των ψηλών της στον αιφνιδιασμό, τα επιθετικά ριμπάουντ από τη θέση «5», το ινσάιντ γκέιμ με τους Σμόντις και Άντερσεν και το πικ-εν-ρολ, με τον Παπαλουκά να παίζει πολύ εξέχοντα ρόλο. Σημαντικό κομμάτι είναι επίσης η υποστήριξη των περιφερειακών, Τόρες, Λάγκντον, στους ψηλούς, ειδικά ο Αμερικανός είναι ο παίκτης με τις πιο μυαλωμένες επιλογές στην Ευρώπη, η πιεστική άμυνα του Χόλντεν στην μπάλα και οι πολλές φορές υπερβολικά ( στο επίπεδο του μη επιτρεπτού) σκληρή άμυνα των υπολοίπων “. Μήπως ο Έτορε Μεσίνα έχει δημιουργήσει την τέλεια ομάδα; Όχι ακριβώς… ”
Αν
θέλαμε να βρούμε κάτι το αρνητικό θα καταλήγαμε σε κάποιες ατομικές αμυντικές αδυναμίες “.
«Εξαρτάται από τον άσο»
Η Ταού έρχεται στην Αθήνα ως η… ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Συνεπής τα τελευταία χρόνια στο ραντεβού των Final Four, εφέτος θέλει να κάνει την έκπληξη. Μπορεί; Ο Βαγγέλη Αγγέλου μας απάντησε πως ναι μεν ” διαθέτει πολύ καλές μονάδες, επιβάλλει πολύ υψηλό ρυθμό στο παιχνίδι της, είναι πολύ δυνατή στις θέσεις των ψηλών και έχει ιδιαίτερη έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ ” αλλά…
” Αποτελεί ερωτηματικό αν οι πλέι μέικερ της, Πριτζιόνι και Πλάνινιτς, θα ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Αν, δηλαδή, θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του αντιπάλου και ταυτόχρονα τις αρετές των συμπαικτών τους. Θυμηθείτε τι έγινε πέρσι με τον Πριτζιόνι στον ημιτελικό με τη Μακάμπι… Σε περίπτωση πάντως που οι δυο αυτοί κατορθώσουν να κρατήσουν ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, η Ταού έχει τύχη “.
Όταν η Ντιναμό αντιμετώπισε την Ταού στον πάγκο της καθόταν ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Τώρα οδηγός είναι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. ” Ο προπονητής της έχει εμπειρία από τέτοια ματς, αλλά είναι δύσκολο να προσαρμόσει τη δική του αμυντική τακτική σε μια φύσει επιθετική ομάδα. Αν και αλήθεια είναι πως προσπαθούν να παίξουν άμυνα “.
«Έχει απουσίες»
Με τους Παναθηναϊκό, ΤΣΣΚΑ και Τάου να την περιτριγυρίζουν, η πρωτάρα Μάλαγα ψάχνει ένα θαύμα. Ο τεχνικός της ρωσικής ομάδας είχε την ευκαιρία να την… κατασκοπεύσει στο Top-16 και μας αποκάλυψε τα στοιχεία που είχε μαζέψει. ” Είναι μια ομάδα που έκανε μερικά πολύ καλά παιχνίδια. Εκμεταλλεύτηκε τον Σαντιάγο, ενώ βρήκε τρίποντα στο πικ-εν-ρολ από τον Τούσεκ. Η παρουσία του Σάντσες, ο οποίος έχει πλέον μεγαλώσει, στον άσο δεν της επιτρέπει να τρέχει πάρα πολύ. Το κάνει μόνο όταν ο Καμπέθας ή ο Μπέρνι βρίσκονται στην πεντάδα “.
Αμφέβαλε όμως όταν το θέσαμε το ερώτημα για ελπίδες διάκρισης. ” Δεν ξέρω πως θα αντιδράσει από πλευράς ρυθμού και ετοιμότητας με τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο δυναμικό της. Αν π.χ θα πάρει τα αμυντικά ριμπάουντ. Θεωρητικά έχει τις λιγότερες πιθανότητες για κάτι καλό, μια και απέναντί της είναι η ΤΣΣΚΑ “.