“Με επιμονή για την επιτυχία του Παναθηναϊκού”
Έπειτα από μία διαδικασία που κράτησε παραπάνω από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η Γ.Σ. της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.
Μετά από μία δίωρη συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι αντεγκλήσεις και οι παραδοχές για λάθη, η “Παναθηναϊκή Συμμαχία” ολοκλήρωσε την πρώτη Γενική Συνέλευση της ιστορίας της.
Το σωματείο και ο Γιάννης Αλαφούζος βγήκαν ενισχυμένοι από τη διαδικασία, αφού δεν προέκυψε ευθεία αμφισβήτηση, παρά μόνο καταμερισμός ευθυνών για λανθασμένες επιλογές σε επιμέρους ζητήματα. Μάλιστα, με εξαίρεση τη στήριξη στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, δεν υπήρξε άλλο σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου και των μελών.
Για άλλη μία φορά, ο Αλαφούζος έδειξε ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που καλείται να ξεπεράσει η Συμμαχία και η ΠΑΕ, όμως διατράνωσε την αποφασιστικότητα του να τις ξεπεράσει όλες και να οδηγήσει το Τριφύλλι σε μία νέα περίοδο επιτυχιών.
Επίσης, η ΓΣ έβγαλε μία… είδηση, αφού ο Αλαφούζος αποκάλυψε ότι έχει προχωρήσει σε επαφές που αν ευοδωθούν, θα λύσουν οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ.
Τον λόγο πήρε στην αρχή ο Αριστείδης Καμάρας:
“Εύχομαι η σημερινή ιστορική μέρα να κυλήσει ήρεμα, σε κλίμα ευθύνης και ομόνοιας. Για πρώτη φορά ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ έρχεται αντιμέτωπος με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, τη ψυχή της ομάδας. Στο καινοτόμο εγχείρημα που κάναμε, αυτός είναι ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου. Βασική μας ευθύνη και καθήκον είναι ο διορισμός του προέδρου και της γραμματέα της ΓΣ, αλλά και των τριών μελών της εφορευτικής επιτροπής. Όπως είπε ο κ. Αλαφούζος, οι εργασίες αρχίζουν νόμιμα, διότι είναι η επαναληπτική ΓΣ. Το πρωί δεν είχε επιτευχθεί το ελάχιστο νόμιμο όριο για τη νομιμότητα της διαδικασίας”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Αλαφούζος:
“Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε σαν μία ομάδα που έπρεπε να έχει δύναμη, χρήματα και αυτονομία και έτσι, όταν μαζεύτηκαν άνθρωποι και συγκέντρωσαν χρήματα, δημιούργησαν μία ακριβή ομάδα. Όταν κατέρρευσε το ιδιοκτησιακό σύστημα, τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα έξοδα με χρέος 28 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το άνοιγμα που παραλάβαμε. Η φετινή χρονιά είναι ισοσκελισμένη.
Η ΑΜΚ μαζί με τα έσοδα μας που είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, είναι όσα τα φετινά μας έξοδα. Να συμπληρώσω ότι στο ΟΑΚΑ, ακόμα και στο ματς με τη Μάλαγα, που είχαμε 35.000 οπαδούς, βγάλαμε μόνο 15.000 ευρώ. Στο ΟΑΚΑ, τα περισσότερα μας είναι ζημιογόνο. Είναι ένας λόγος που θέλουμε να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι το δικό μας να αυξήσουμε τα έσοδα με συνδρομές, εισφορές και εισιτήρια. Τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα”.
Απαντώντας για τα οικονομικά της ΠΑΕ, τόνισε: “Εγώ προσωπικά, πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Εάν δεν είμαι, εάν δεν είμαστε, δεν θα πετύχουμε. Αν αποτύχουμε τα 30 εκατομμύρια ευρώ δεν ξέρω που θα τα βρούμε. υπάρχουν πολλοί επιφανείς Παναθηναϊκοί, αλλά λόγω των συνθηκών και της εποχής, δεν βοήθησαν. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά μας στη Λεωφόρο, η οποία έχει πολλές δυσκολίες. Ο νόμος Μπιρμπίλη δεν επιτρέπει να κάνουμε παρέμβαση στον φέροντα σκελετό του γηπέδου και έχει αποσυνδέσει την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου με την κατεδάφιση του γηπέδου. Είμαστε σε καλό δρόμο για να χτίσουμε το γήπεδο στο Βοτανικό, ίσως στο επόμενο εξάμηνο έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία μας.
Έχουμε κάποιες σκέψεις σε εξέλιξη για το οικονομικό, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί ίσως δημιουργήσει προβλήματα. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε σαν οργανισμός”.
Σε ερώτηση για το πως θα καλυφθεί το άνοιγμα των 28 εκ. ευρώ, ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε:
“Εγώ περίμενα ότι θα μαζεύαμε 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε κάνει έρευνες και περιμέναμε πολλά μέλη. Ως ΠΑΕ πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ένας τρόπος είναι να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Πηγαίνοντας στη Λεωφόρο, θα αποκτήσουμε έσοδα που δεν έχουμε. Είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρώ ότι έχουμε 60-70% πιθανότητες να πετύχουμε. Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.
Όταν σκεφτήκαμε να μπούμε στην ΠΑΕ, δεν είχαμε 30.000 διαρκείας, είχαμε 28 εκατομμύρια ευρώ, δεν υπήρχε διοίκηση και δεν υπήρχε άδεια για την Ευρώπη. Εμείς φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές για να πάρουμε την άδεια. Εγώ δεν κατηγόρησαν κανέναν που έβαλα χρήματα, αντίθετα τον ευγνωμονώ. Από εκεί και πέρα, φέρτε μου εσείς ένα άλλο σχέδιο, έναν επιχειρηματία να βάλει λεφτά και εγώ υθα φύγω
Σε ερώτηση για το ΟΑΚΑ και την Λεωφόρο απάντησε: “Το ΟΑΚΑ είναι ακριβό γήπεδο, λόγω του ενοικίου, λόγω ασφαλείας κτλ. Στο ΟΑΚΑ δεν αφήνει κέρδη τα εισιτήρια. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο γυρίσουμε”.
Για τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές, τόνισε: “Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα στον Τάφο του Ινδού και σε 34 πόλεις στην επαρχία, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα και την ΠΑΛΕΦΙΠ, στα γραφεία των συνδέσμων τους.
Δεν μπορώ να κρίνω το Βοτανικό σαν μέρος. Θα ήμουν ευτυχής αν πηγαίναμε σε ένα καλύτερο μέρος ή μέναμε στη Λεωφόρο. Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την προοπτική να χάσουμε την ευκαιρία. Θα ανοίξει άλλο μέτωπο και μετά από πέντε χρόνια, δεν θα έχουμε γήπεδο. Είναι ντροπή να μην έχουμε γήπεδο. Δεν γίνετε κουβέντα για γήπεδο 25.000 θέσεων. Είναι μία ιδέα για να μειωθεί το κόστος σε πρώτη φάση. Στο Διπλή Ανάπλαση έχει δημιουργηθεί μία δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην Αθήνα το χειρίζεται μία τράπεζα. Ένα γήπεδο θα δημιουργήσει έσοδα. Χρειαζόμαστε ένα γήπεδο επουδενί μικρότερο του Ολυμπιακού. Χρειαζόμαστε το γήπεδο, αλλά περισσότερο χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση των οπαδών μας”.
Σε ερώτηση για τη στήριξη στον Γιάννη Αλαφούζο, τόνισε: ” Στο τρίτο ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι ο προπονητής έχει χάσει τα αποδυτήρια. Θα σας παρουσιάσω και ένα σχέδιο που αιτιολογεί γιατί πιστεύω πως αυτός ο προπονητής θα πετύχει. Εγώ δεν μπορώ να τον κρίνω. Σκεφτείτε όμως να αρχίσουμε εμείς στη διοίκηση να αμφισβητούμε τον προπονητή. Να μπούμε στη διαδικασία να βρούμε άλλον προπονητή. Αυτός ο προπονητής έχει επιτυχίες στον Παναθηναϊκό. Εγώ ποτέ δεν έχω πει από όταν αρχίσαμε, ότι η φετινή ομάδα είναι έτοιμη. Είναι τραυματισμένη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τρόποι να βελτιωθεί η ομάδα. Ο πρώτος τρόπος είναι να αγοραστούν παίκτες και για αυτό, χρειάζονται χρήματα. Και χρήματα δεν υπάρχουν. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση, θα είχαμε άλλα 20-30 εκατομμύρια ευρώ και θα αγοράζαμε παίκτες”.
Για το καλοκαίρι, είπε: “Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο και τον συνάντησα τον Μάρτιο, πριν μπω στην ΠΑΕ. Ο Φερέιρα ήθελε να φύγει λόγω της παράγκας. Μιλήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια. Μου είπε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μία πυραμίδα. Όσο ψηλότερα τους πάρεις, τόσο καλύτεροι θα είναι. Από χαμηλά, μπορεί να σου βγει ένας στους πέντε. Μου εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές ομάδες αγοράζουν ποδοσφαιριστές στα τελειώματα. Μου είπε ότι η Πορτογαλία είναι μία μικρή χώρα, έχει μικρότερους μισθούς και βγάζει ποδοσφαιριστές. Εγώ αυτόν τον προπονητή τον εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος”.
Για την Παιανία και την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τόνισε: “Άυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούμε δωρεάν την Παιανία. Τις επόμενες ημέρες θα δω τον κύριο Βαρδινογιάννη και θα συζητήσω μαζί του τις σκέψεις του για την Παιανία. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να την πάρει ο Παναθηναϊκός με ένα χαμηλό τίμημα. αλλιώς θα δούμε τι θα κάνουμε. Κοιτάμε ήδη οικόπεδα και υπάρχει χαμηλό τίμημα αγοράς έκτασης”. Ενώ για τη διαιτησία, είπε: “Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Πολλοί διαιτητές και παράγοντες εμπλέκονται και δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν έχει διερευνήσει το θέμα. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Να τους δείρουμε; Αυτά τα κάνουν άλλοι. Εμείς προσπαθούμε να δημοσιοποιήσουμε και να μιλήσουμε με στοιχεία. Η ΕΠΟ έχει πολλά ελαττώματα. Θα τους πιέσουμε φέρνοντας στην επιφάνεια τις παρατυπίες τους”.