Plan… C
Είναι ωραίο να θυμόμαστε τι γράφουμε είτε δικαιώνεται είτε όχι. Το ξέρετε ότι το κάνουμε ακόμα και στις... πατατιές μας, οπότε τώρα για να δούμε πόσο κοντά ή μακριά πέσαμε σε όσα γράφαμε.
“Γιατί ο Ολυμπιακός όμως δεν είναι αουτσάιντερ; Διότι η περιφέρειά του, εκεί όπου κρίνονται τα πάντα, στην θέση του οργανωτή κρατά σημαντική διαφορά. Σπανούλης, Σλούκας και Λο απέναντι σε Τεόντοσιτς, Τζάκσον και Παπαλουκά έχουν σαφέστατο προβάδισμα σε κάθε παράμετρο του παιχνιδιού. Έχοντας αποδεχθεί πως το μπάσκετ είναι άθλημα για ψηλούς στο οποίο οι κοντοί κρίνουν τα πάντα, οι ερυθρόλευκοι αποκτούν μία καλή βάση”.
Μπράβο μας. Και όχι επειδή είμαστε πιο έξυπνοι, αλλά διότι η ιστορία μας δείχνει ότι οι περιφέρειες κερδίζουν τα παιχνίδια. Δεν έλαμψαν στατιστικώς αλλά είδαμε την αποθέωση ωριμότητας. Ο Σπανούλης, από τον οποίο αρχίζουν τα πάντα στον Ολυμπιακό, δεν θόλωσε με όλη την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του. Τα 26-28 λεπτά του αποτελούν υπόδειγμα οργανωτή ίσως τα πιο χαρακτηριστικά της καριέρας ως πλέι μέικερ.
Ο Λο φρόντισε να μην κάνει λάθος τρέχοντας συνέχεια τους συμπαίκτες του και ο Σλούκας φρόντισε να δείξει ότι ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο. Άμυνα κι επίθεση.
Τι έκαναν οι αντίπαλοί τους; Ότι περιμέναμε και βεβαίως δεν ειναι έκπληξη ούτε ένα ακόμα δράμα για τον Τεόντοσιτς, ούτε ο μέτριος (γι’ αυτό το επίπεδο) Τζάκσον. Τον Παπαλουκά δεν μπορείς να τον κρίνεις αυστηρά διότι σε ένα καράβι που έχει ήδη βυθιστεί, δεν γινόταν να αποτελέσει σωσίβια λέμβο πλέον.
Δεν έχασαν από τον… Σπανούλη
“Από εδώ ξεκινάει και ο ημιτελικός διότι όλα δείχνουν ότι ο Μεσίνα έχει αποφασίσει να μην χάσει τον αγώνα από τον Σπανούλη. Ο κορυφαίος παίκτης της Ευρωλίγκας, σε ένα βράδυ με 20 πόντους και πάνω από πέντε ασίστ σημαίνει πως θα τραβήξει τους υπολοίπους και αυτό ο Μεσίνα δεν θα το επιτρέψει.
Οι Ρώσοι θα ακολουθήσουν την λογική της Εφές, και με πολύ καλύτερο υλικό, επικεντρώνοντας την άμυνά τους στον αρχηγό.
Η λογική λέει ότι θα στείλουν είτε τον Γουίμς είτε τον Τζάκσον στον Σπανούλη, βοήθειες από ψηλούς άρα… Άρα είναι η ώρα να δικαιωθεί ο… τέταρτος αγώνας με την Εφές”.
Ουσιαστικά όλη τη χρονιά η μεγάλη επιτυχία του Μπαρτζώκα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αντιπάλους οι οποίοι επικεντρώνονται στον Σπανούλη. Στον ημιτελικό αυτή ήταν η καλύτερή του δουλειά. Δικαιώθηκε για ό,τι σχεδίασε, στηριζόμενος στην επιμονή του Μεσίνα να κυνηγάει ακόμα και στην τουαλέτα τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Το περίμενε, προετοίμασε την ομάδα του, κέρδισε.
Λαγοί από το καπέλο
“Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει τρόπο από νωρίς να πάρει σκορ από τους υπολοίπους ώστε να ανοίξει την άμυνα. Το σουτ από μέση απόσταση του Πάουελ, το τρίποντο του Παπανικολάου και του Πρίντεζη, οι γρήγορες επιθέσεις του Λο, θα δείξουν τον δρόμο. Αν δεν γίνουν αυτά, τότε οι καταστάσεις δυσκολεύουν”.
Καλή… σκέψη, αλλά τελικά ο Μπαρτζώκας δεν πήγε στο plan B της επίθεσης, αλλά στο plan C. O Σερμαντίνι και ο Άντιτς έγιναν Πάουελ και Πρίντεζης, ο Σλούκας βοήθησε τον Λο και βεβαίως ο Χάινς, το περιμέναμε, έβαλε τον Κρίστιτς να ζητάει τη… μητέρα του. Η φάση που τον έχει ποστάρει ο Σέρβος στο low post και σε κάθε προσπάθεια για σπρώξιμο πάει κι ένα μέτρο πιο έξω για να σουτάρει σχεδόν από το τρίποντο, καταδεικνύει τι συνέβη. Τρόμος.
Ό,τι πληρώσεις…δεν παίρνεις
“Όσο για τα μπάτζετ; Αν οι Ρώσοι πληρώνουν τον Τζάκσον, τον Μίτσοβφ, τον Έρτσεγκ, τον Τεόντοσιτς τέσσερις φορές την αξία τους, αυτό δεν σημαίνει ότι διαθέτουν και το καλύτερο ρόστερ. Πιο πλήρες, ναι”.
Ξεχάσαμε να πούμε για τον Μεσίνα. Δεν λησμόνησε τη δουλειά βεβαίως, αλλά οι Αγγελόπουλοι δικαιώνονται για την επιλογή τους μετά την απόσυρση του Ίβκοβιτς να μην χρυσοπληρώσουν ένα μεγάλο όνομα. Κράτησαν το ρόστερ της ομάδας κι έδωσαν την ευκαιρία σε έναν Έλληνα τεχνικό να κρατήσει όλες τις αρχές των πρωταθλητών Ευρώπης προσθέτοντας απαραίτητα στοιχεία. Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους παίκτες από την ΤΣΣΚΑ, ίσως να μην έχει δύο σε κάθε θέση, αλλά επειδή οι Ρώσοι πληρώνουν, όπως λένε, πολλά δεν σημαίνει ότι πληρώνουν…Χόλντεν, Λάνγκντον, Σισκάουσκας, Σμόντις, Παπαλουκά στα 30.
Μεταξύ μας πάντως, ο Ιταλός τεχνικός μοιάζει να έμεινε λίγο πίσω στον έναν χρόνο με τους Λέικερς.
Κόντρα με τον καθρέφτη
Ο ημιτελικός ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποτελεσματικότητας στην επίθεση και την άμυνα. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα η οποία οικοδομήθηκε από πέρυσι με γνώμονα το ταλέντο και τον ενθουσιασμό και γι’ αυτό όταν η επίθεση λειτουργεί καλά από νωρίς, η άμυνα θα ακολουθήσει. Οι 69 πόντοι ξεγελούν, διότι στο 32.30 ο Ολυμπιακός είχε σημειώσει ήδη 62 και μετά χαλάρωσε πολύ πράγμα φυσιολογικό, αφού είχε τελειώσει ο αγώνας.
Τι έγινε που δεν περιμέναμε; Οι πρωταθλητές Ευρώπης κράτησαν για πρώτη φορά αυτή τη διετία την διαφορά που απέκτησαν και αυτό δείχνει προσήλωση, ηρεμία, αποφασιστικότητα.
Τι θα συμβεί στον τελικό; Την Κυριακή τα σπουδαία, αν και με μία πρώτη ματιά μοιάζει μία κόντρα με τον καθρέφτη. Λογικά θα δούμε εντελώς διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τους ημιτελικούς από δύο καινούργιους προπονητές σε τελικούς που όμως έχουν ομάδες με παρεμφερή δυναμική. Πάλι οι κοντοί θα κρίνουν τα πάντα, αν και σε αυτό το παιχνίδι, αυτό θα συμβεί με παραγωγικότητα και σκοράρισμα, όχι με μοίρασμα παιχνιδιού.
Δείτε την εκπομπή Super BasketBALL