ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντούντα, ο πωλών τοις μετρητοίς!

Το βράδυ της Πέμπτης, στους διαδρόμους της «Σπόντεκ Αρίνα» ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν καβάλα σε άσπρο άλογο. Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα οδήγησε τη Σερβία στους 4 μεγάλης διοργάνωσης γιοα πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Η επιβλητική εμφάνιση των Σέρβων και η νίκη επί της Ρωσίας στα προημιτελικά ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο Κατοβίτσε. Οι Σέρβοι τελευταία φορά που βρέθηκαν σε τροχιά μεταλίου, ήταν στην Ιντιανάπολις το 2002, όπου στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Ντούντα, ο πωλών τοις μετρητοίς!

Αποστολή, Κατοβίτσε Νίκος Παπαϊωάννου


Ακολούθησαν επτά πέτρινα χρόνια και ο Ιβκοβιτς, που ομολόγησε ευθαρσώς ότι νόμιζε πως είχε τελειώσει σαν προπονητής, έβαλε πάλι τη Σερβία στο προσκήνιο. Επραξε δηλαδή ό, τι δεν μπόρεσε ο κουμπάρος του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντούσαν Σάκοτα. Ανέλαβε την Εθνική ελλείψει άλλου προπονητή, όπως είπε χθες το βράδυ αφήνοντας και τις σχετικές αιχμές: “Είχα αποφασίσει να αποσυρθώ από τους πάγκους. Πίστευα ότι είχα τελειώσει. Όμως κανένας δεν ήθελε να αναλάβει αυτή την ομάδα. Πήρα την απόφαση να το κάνω γιατί αγαπώ την πατρίδα μου. Γι αυτό η χαρά μου και η υπερηφάνειά μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη τώρα που καταφέραμε τον πρώτο στόχο, που ήταν η πρόκριση στο Παγκόσμιο της Τουρκίας. Και να σας πω την αλήθεια , διασκεδάζω πολύ δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά που θέλουν να κάνουν κάτι”.

Απέφυγε τη σύγκριση με τις μεγάλες ομάδες των «πλάβι», όπως εκείνη του 1995 των Ντίβατς, Τζόρτζεβιτς, Πάσπαλι, Ντανίλοβιτς και Σάβιτς για έναν πολύ απλό λόγο: “Μα εκείνοι οι παίκτες ήταν κυρίαρχοι στην Ευρώπη. Άλλοι έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλες ομάδες και και άλλοι έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ.Τα παιδιά που παίζουν τώρα χρειάζονται υποστήριξη και εμπιστοσύνη για να βελτιωθούν και να γίνουν σταρ. Με εξαίρεση τον Κρίστιτς που παίζει στο ΝΒΑ, οι υπόλοιποι τώρα αρχίζουν να αλλάζουν επίπεδο”.

Εκεί λοιπόν που όλοι οι άλλοι Σέρβοι προπονητές απέτυχαν παταγωδώς την τελευταία επταετία, ήρθε ο Ντούντα να κάνει το θαύμα του. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο «σοφός» το απέδωσε στην πολύ σκληρή δουλειά και στην άριστο προγραμματισμό: “Οταν ανέλαβα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από την αρχή. Θεωρώ ότι είμαστε η ομάδα που προετοιμάστηκε πιο καλά από όλες γιατί αυτό που δείχνουμε φέτος το δουλεύουμε ήσυχα και αθόρυβα από πέρυσι που δεν είχαμε επίσημες υποχρεώσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ