ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αλλαξαν πολλά από το 2004

Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά στην ιστορία του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι διαφορές με το 2004. Οι χαμηλοί τόνοι, ο παράγοντας Σάντος και ο "κορμός" των πρωτοκλασάτων. Ο Σάκης Γκίνας σχολιάζει. Ξεφάντωμα στα μπουζούκια (photos+videos). Υποδοχή ηρώων στο αεροδρόμιο. Βιεϊρίνια: "Με βελτίωσε αφάνταστα ο Σάντος".

Αλλαξαν πολλά από το 2004
Πανάξια πήρε ο ΠΑΟΚ την προνομιούχο θέση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού κέρδισε όλα τα καθοριστικά παιχνίδια των πλέι οφ, καθαρίζοντας τη «μπουγάδα» πολύ γρήγορα.



Η διοργάνωση των πλέι οφ, την οποία τόσο πολύ αντιπαθούσε ο Φερνάντο Σάντος, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ αυτό που του χρωστούσε από πέρυσι, προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης.



Πέρυσι ο δικέφαλος του βορρά τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά έχασε στα πλέι οφ την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά κέρδισε στα πλέι οφ το πολυπόθητο εισιτήριο για τη μεγάλη διοργάνωση.



Του χρωστούσαν τα πλέι οφ τη σπουδαία διάκριση και του την έδωσαν την πιο κατάλληλη στιγμή, αφού φέτος η ομάδα είναι σαφώς πιο έτοιμη σε όλα τα επίπεδα για την διεκδίκηση της πρόκρισής της στους ομίλους της χρυσοφόρας διοργάνωσης, η οποία εκτός από την αγωνιστική θα επιφέρει και την οικονομική ανάταση της ΠΑΕ. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον απεγκλωβισμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την «μέγγενη» των χρεών.



Με τα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ των εσόδων από μια ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους, θα απαλλαγεί η ΠΑΕ από τη «θηλιά» του δυσβάσταχτου χρέους της, αποκτώντας τη δυνατότητα με τα λεφτά στο χέρι να πετύχει μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο που είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ταυτόχρονα από τα έσοδα των ομίλων θα αποπερατωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία, έργο που ισοδυναμεί επίσης με ένα άλμα της ομάδας προς το μέλλον.



Όσον αφορά τις πιθανότητες εισόδου του ΠΑΟΚ σε ομίλους, παρότι στη δεύτερη φάση των προκριματικών ίσως βρει στο δρόμο του ομαδάρες, τύπου Άγιαξ, είναι θεωρητικά περισσότερες απ’ ότι το 2004.



Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ κέρδισε την έξοδό του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι πια πρωτάρης. Το 2004 η υπέρβαση στηρίζονταν σε «πήλινα» πόδια. Τώρα έχει σαφώς πιο στέρεες βάσεις και αυτό βασίζεται σε μια σειρά από λόγους:



Το 2004 με τις φανφάρες και τις τυμπανοκρουσίες πήραν αέρα τα μυαλά του κόσμου και το κλίμα της άκρατης ευφορίας μεταφέρθηκε αναπόφευκτα και στην ομάδα, κάνοντας κακό. Τώρα υπάρχει μια σοβαρή διοίκηση, με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που γνωρίζουν καλά το χώρο και πρόεδρο τον Θόδωρο Ζαγοράκη, που καθιέρωσε την τελευταία τριετία το μετριοπαθές σλόγκαν «χαμηλά τη μπάλα».



Το 2004 παίκτες, όπως ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Εμπενίζερ Χάγκαν, ο Αρμάντο Φουτσίνι και ο Βαγγέλης Κουτσόπουλος ήταν πρωτοκλασάτοι. Τώρα η ομάδα έχει απείρως πιο ποιοτικό ρόστερ και διαθέτει πρωτοκλασάτους παίκτες με σημαντική διεθνή καριέρα, όπως ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Βίκτορ Βιτόλο και ο εκκολαπτόμενος Αντελίνο Βιερίνια.



Το 2004 η ομάδα ήταν χωρισμένη σε δυο «στρατόπεδα», όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Το «στρατόπεδο» του προέδρου και το «στρατόπεδο» του προπονητή. Ανάμεσα στον Γιάννη Γούμενο και στον Άγγελο Αναστασιάδη υπήρχε πλήρη διάσταση απόψεων και μια υποβόσκουσα διαμάχη. Τώρα η ομάδα είναι ενωμένη σαν μια γροθιά. Ο Ζαγοράκης με τον Φερνάνο Σάντος έχουν μια πολύ καλή, όχι μόνο επαγγελματική, αλλά και προσωπική σχέση.



Το 2004 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν παντελώς απροετοίμαστη σε επίπεδο οργάνωσης για μια μεγάλη διοργάνωση και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με το ανεπανάληπτο φιάσκο – Λουκά. Τώρα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σταδιακά προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά στάνταρ οργάνωσης μιας εταιρείας, με την εξαιρετική δουλειά που κάνουν ο Ζήσης Βρύζας και ο Σέρζιο Κονσεϊσάο, οι οποίοι διαθέτουν διεθνές κύρος στο χώρο, εξ αντικειμένου πολλές γνώσεις στο ποδόσφαιρο, ξέρουν τι χρειάζεται μια ομάδα στην Ευρώπη και μιλάνε και από τρεις ξένες γλώσσες ο καθένας.



Το 2004 ο Αναστασιάδης αμφισβητούνταν με «διαρροές» από τη διοίκηση, που υπέσκαπτε τεχνηέντως τη θέση του. Τώρα ο Σάντος απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης και την αμέριστη στήριξη του κόσμου.



Όσο για τη δεύτερη νίκη μέσα σε διάστημα τριών ημερών επί του Ολυμπιακού; Μα αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει το γιατί ο ΠΑΟΚ είναι δικαιότατα ο κάτοχος του εισιτηρίου για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δικέφαλος του βορρά έδειξε ότι είναι καλύτερη ΟΜΑΔΑ από τον Ολυμπιακό, παίρνοντας με απρόσμενη, είναι αλήθεια, ευκολία μια νέα μεγάλη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη.



Αφού ξεπέρασε χωρίς απώλειες το πρώτο κρίσιμο 15λεπτο, όλα μετά ήταν απλά. Με την γνωστή συμπαγή τακτική του Σάντος, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ολυμπιακό, κερδίζοντας τον καθαρά για δεύτερη φορά φέτος μέσα στο Καραϊσκάκη.



Οι τρεις κεντρικοί χαφ, Γκαρσία, Βιτόλο και Ίβιτς, νίκησαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους, Τοροσίδη, Ντούντου και Μαρέσκα και εκεί κρίθηκε η «μάχη» υπέρ του ΠΑΟΚ στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.



Με υπεροπλία στο κέντρο ο ΠΑΟΚ δεν άφησε τον Ολυμπιακό να αναπτυχθεί, τον αποδιοργάνωσε και με μια υποδειγματική αντεπίθεση, δείγμα πολύ καλά δουλεμένης ομάδας, στο κατάλληλο χρονικό σημείο (34΄), παρέδωσε σεμινάριο γρήγορης ανάπτυξης και πήρε τη σπουδαία νίκη. Ο Φιλομένο έδωσε στον Ίβιτς, αυτός στον Σορλέν, ο Γάλλος πάλι στον Ίβιτς και ο Σέρβος εν κινήσει με πλασέ έστειλε την μπάλα στο πλεχτό. Τόσο απλά, αποδυκνείοντας ότι το απλό στο ποδόσφαιρο είναι και το πιο δύσκολο, αφού απαιτεί υποταγή του «εγώ» στο συλλογικό συμφέρον και γρήγορη αντίδραση.



Στο παιχνίδι της Τετάρτης με την ΑΕΚ θα γίνει φιέστα στη Τούμπα για τον εορτασμό της μεγάλης επιτυχίας. Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση στη Νιόν για να μάθει ο ΠΑΟΚ τον πρώτο αντίπαλό του στα προκριματικά. Στις 27 ή 28 Ιουλίου θα γίνει το πρώτο ματς. Άρα και φέτος είναι απαραίτητη μια σύντομη και αποτελεσματική προετοιμασία.



Ο Σάντος διδάχτηκε από το περσινό πάθημα στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και λογικά θα γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται στην προετοιμασία και στην έγκαιρη ολοκλήρωση του μεταγραφικού σχεδιασμού, ούτως ώστε η ομάδα να είναι πανέτοιμη στα τέλη Ιουλίου για να περάσει τον πρώτο αντίπαλο. Για την πρόκριση στους ομίλους, μέσω των ευρωπαϊκών αυτή τη φορά πλέι οφ, χρειάζονται σωστές και προσεκτικές κινήσεις το καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα και φυσικά αρκετή τύχη.




ΥΓ1: Αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη ενέργεια ήταν το πέταγμα του μπουκαλιού από τον Ιβιτς στην κερκίδα καθώς κατευθυνόταν στη φυσούνα, ως αντίδραση για τα μπουκάλια που δεχόταν.




ΥΓ2: Ο Δαλούκας “έπαιξε” έδρα σφυρίζοντας αρκετά ανύπαρκτα φάουλ έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά δεν έκανε το μεγάλο λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK