38η αγ.: Πρωταθλήτρια Ισπανίας η Μπαρτσελόνα (vids)
Αν και τα πάντα είχαν κριθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η 38η και τελευταία αγωνιστική της Primera Division θα ήταν αυτή που θα "σφράγιζε" την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα (και) αυτήν τη σεζόν και θα την έστεφε πρωταθλήτρια Ισπανίας για 20ή φορά στην ιστορία της. Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση ήταν η νίκη επί της Βαγιαδολίδ στο κατάμεστο "Καμπ Νου", όπερ και εγένετο με 4-0.
Το κλίμα ήταν γιορτινό από το 1ο λεπτό, αλλά λίγο έλειψε να χαλάσει στο 3ο, όταν ένα λάθος του Βίκτορ Βαλντές έδωσε την ευκαιρία στον πρώην επιθετικό του Παναθηναϊκού Μανούτσο να σκοράρει σε κενή εστία. Δεν τα κατάφερε και κάπου εκεί άρχισε ο… κατήφορος στον αγωνιστικό χώρο. Οι φιλοξενούμενοι (που έψαχναν βαθμούς για την αποφυγή του υποβιβασμού) άντεξαν στις τρεις πρώτες ευκαιρίες, αλλά δέχθηκαν το πρώτο πλήγμα από αυτογκόλ του Λουίς Πριέτο στο 27’. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Πέδρο έκανε το 2-0 μετά από εξαιρετική ενέργεια του Λιονέλ Μέσι (ο Αργεντινός είχε χάσει ήδη δύο τρομερές ευκαιρίες) και κάπου εκεί η υπόθεση νίκη είχε “κλειδώσει” και άρχιζε η υπόθεση… πάρτι. Στο 62’ ο Γιάγια Τουρέ (πιθανότατα στο τελευταίο του ματς με την ομάδα) έκανε μία ενέργεια αλά… Μέσι, έστρωσε έτοιμο γκολ στον Αργεντινό και αυτός με τη σειρά του έφτασεσκόραρε γνωρίζοντας την αποθέωση. Ο χρόνος που απέμενε ήταν άνευ σημασίας και οι Καταλανοί διασκέδασαν στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, περιμένοντας τη στέψη τους για δεύτερη σερί φορά ως πρωταθλητές Ισπανίας και μάλιστα με ρεκόρ πόντων. Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή, ο Μέσι ισοφάρισε τα ρεκόρ του Ρονάλντο από το 1997, αφού σκοράροντας στο 76ο λεπτό έφτασε τα 34 γκολ στο πρωτάθλημα και τα 47 σε όλες τις διοργανώσεις, όσα και το “φαινόμενο” (34 γκολ σε 37 ματς στο πρωτάθλημα των 22 ομάδων και 47 σε 49 ματς σε όλες τις διοργανώσεις)στη μοναδική του χρονιά στην Μπαρτσελόνα.
Την ίδια ώρα, η Ρεάλ Μαδρίτης κυνηγούσε κόντρα στη Μάλαγατις όποιες ελπίδες υπήρχαν για να κλέψει τον τίτλο από τη Βαρκελώνη, αλλά άρχισε με λάθος τρόπο, όπως συνήθιζε φέτος. Στο 9ο λεπτό της συνάντησης ο Φερνάντο Γκάγκο έκανε λάθος και ο Φελίπε Καϊσέδο συνεργάστηκε άψογα με τον Ντούντα, με τον τελευταίο να ανοίγει το σκορ για τη Μάλαγα που επίσης ήθελε βαθμούς, αλλά για τη “σωτηρία”. Το κοινό του “Ροζαλέδα” ξεσηκώθηκε, αλλά γρήγορα… μαζεύτηκε, αφού οι “μερέγκες” είχαν την υπεροχή, έστω κι αν ήταν αναποτελεσματικοί. Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον Ουντιάνκο Μαγένκο να αρνείται ξεκάθαρο πέναλτι σε σπρώξιμο του Σέρχιο Ράμος στον Καϊσέδο και στην ακόλουθη φάση ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ ισοφάρισε σε 1-1. Η απογοήτευση, όμως, στα πρόσωπα και στο παιχνίδι των παικτών των “μερέγκες” ήταν πασιφανής και το “καθαρό” μυαλό είδος πολυτελείας. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες που δημιούργησαν στο δεύτερο μέρος απείχαν αρκετά από το να χαρακτηριστούν μεγάλες και δη να καταλήξουν σε γκολ, με συνέπεια η ισοπαλία να παραμείνει μέχρι τέλους.
Τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου εξασφάλισε η Σεβίλλη, η οποία επιικράτησε της Αλμερία με 3-2 και τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πίνακα της βαθμολογίας. Το ντέρμπι της Ανδαλουσίας άρχισε με ιδανικό τρόπο για τους φιλοξενούμενους, αφού προηγήθηκαν με τον Φρεντερίκ Κανουτέ και με αυτό το αποτέλεσμα διασφάλιζαν το πολυπόθητο “εισιτήριο”. Παρά την υπεροχή των Ανδαλουσιάνων στη συνέχεια, δεν δημιούργησαν ευκαιρίες για το δεύτερο γκολ που θα τους έδινε σημαντικό πλεονέκτημα για τη νίκη και το πλήρωσαν ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου, όταν ο Μπρούνο Σοριάνο έκανε το 1-1. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Τσίκο έστειλε την μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του και έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τη Σεβίλλη, αλλά ο Αλβαρο Νεγρέδο στο 64′ αντίκρισε απευθείας κόκκινη κάρτα(χάνει τον τελικό κυπέλλου)επειδή έβρισε τη… μητέρα του διαιτητή, μετά από ένα οφσάιντ που καταλόγησε εις βάρος του. Με δέκα παίκτες η Σεβίλλη έχασε την κυκλοφορία στο κέντρο και με τα λεπτά οι γηπεδούχοι πλησίαζαν την εστία του Αντρές Πάλοπ. Μέχρι που στο 79′ ο Χουάνμα Ορτίθ, πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ισοφάρισε σε 2-2. Η Σεβίλλη βρέθηκε στο “καναβάτσο”, κινδύνευσε να δεχθεί και τρίτο γκολ αφού είχε περάσει σχεδόν ολόκληρη στην επίθεση και η λύση δόθηκε στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, από μία αλλαγή, τον Ρόδρι, ο οποίος με γυριστό σουτ σημείωσε το πρώτο του γκολ για λογαριασμό της Σεβίλλης και σαφώς το πιο σημαντικό.
Conn-X TV!
Στις Βαλεαρίδες Νήσους, η
Μαγιόρκα ήθελε μόνο νίκη για να ελπίζει στην ανατροπή (ή στην ανάκτηση των κεκτημένων, αφού πριν λίγο καιρό φιγουράριζε στην τέταρτη θέση).Η
Εσπανιόλ δεν είχε κάποιο κίνητρο σε αυτό το ματς και όπως ήταν φυσικό, η τρίτη καλύτερη έδρα του πρωταθλήματος (μετά τις δύο των “αιωνίων” του el clasico) θα έπαιζετο ρόλο της. Στο 24′ ο Βίκτορ με σουτ άνοιξε το σκορ για τους Νησιώτες, πουαπό μέρους τους έκαναν το καθήκον τους στη μάχη του ΤσάμπιονςΛιγκ. Το ημίχρονο, μάλιστα, τους βρήκε με το “εισιτήριο” στο χέρι (το ματς της Σεβίλλης ήταν στο 1-1), αλλά ξαναμπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, αυτό λησμονήθηκε. Το άγχος έπαιξε το ρόλο του και παρά την ανωτερότητά της, η Μαγιόρκα δεν μπορούσε να φτάσει σε δεύτερο γκολ που θα τη διασφάλιζε, τουλάχιστον όχι πριν το 78ο λεπτό. Ο Μάριο Σουάρεθ που είχε περάσει ως αλλαγή στο 56′ στη θέση του Φερνάνδο Βαρέλα “κλείδωσε” τη νίκη για τους γηπεδούχους, αλλά όχι και την τέταρτη θέση στη βαθμολογία…
Πρωταθλήτρια: Μπαρτσελόνα
Κυπελλούχος: Ατλέτικο Μαδρίτης ή Σεβίλλη
Τσάμπιονς Λιγκ: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια (όμιλοι), Σεβίλλη (πλέι οφ)
Europa League: Μαγιόρκα (πλέι οφ), Χετάφε (3ος προκριματικός), Ατλέτικο Μαδρίτης (κάτοχος)
Υποβιβασμός: Βαγιαδολίδ, Τενερίφη, Χερέθ
Πρώτος σκόρερ: Λιονέλ Μέσι, Μπαρτσελόνα (34 γκολ)
Στο “Βιθέντε Καλντερόν”, διεξήχθη ένα αρκετά περίεργο παιχνίδι. Η κάτοχος του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης, επέστρεφε στο “σπίτι” της και όλοι έσπευσαν να την αποθεώσουν. Την ίδια στιγμή, η Χετάφε έψαχνε τη νίκη ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Europa League της νέας σεζόν. Εν τέλει οι δύο ομάδες της ισπανικής πρωτεύουσας έφυγαν χαρούμενες από το γήπεδο, με το συγκρότημα του Μίτσελ να επικρατεί με 3-0 χωρίς δυσκολία και τους “ροχιμπλάνκος” να δίνουν ραντεβού στον τελικό κυπέλλου της Τετάρτης κόντρα στη Σεβίλλη. Ως είθισται οι φιλοξενούμενοιέκαναν τον καθιερωμένο pasillo για τους παίκτες των θριαμβευτών, αλλά δεν έδειξαν τον ίδιο σεβασμό στον αγώνα. Ο Ρομπέρτο Σολδάδο στο 14’ άνοιξε το σκορ, λίγο αργότερα σκόραρε εκ νέου αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε ως οφσάιντ και στο 48’ ο Νταβίντ Μπελενγκέρ με κεφαλιά βρήκε το δοκάρι. Το δεύτερο γκολ δεν άργησε να έρθει, με τον Σολδάδο στο 53’, ωστόσο ουδείς στις εξέδρες δεν ενοχλήθηκε και συνέχισε το “κύμα”, μαζί με τους φίλους της Χετάφε που συμμετείχαν κι αυτοί στο πάρτι, πανηγυρίζοντας και για τη νίκη με 3-0 (στο 87′ σκόραρε κι ο Ντάνι Παρέχο).
Την ίδια στιγμή, η Βιγιαρεάλ περίμενε γκέλα της Χετάφε, ώστε με δική της επιτυχία στην Αραγονία κόντρα στη Σαραγόσα, να κλέψει την τελευταία θέση που οδηγούσε στην Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος. Οχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά βρέθηκε να χάνει και με τρία γκολ διαφορά στο πρώτο μέρος από τους αδιάφορους γηπεδούχους, χάρη στα τέρματα των Ελισέου μόλις στο 4′, του Αντριαν Κολούνγκα στο 29′ και του Ρουμπέν Πουλίδο έξι λεπτά αργότερα. Οι Λεβαντίνοι απάντησαν με δύο τέρματα του Σάντι Καθόρλα κι ένα του Τζιουζέπε Ρόσι στο 77′ (η Σαραγόσα είχε δοκάρι με τον Γκάμπι λίγο νωρίτερα), αλλά το 3-3 δεν ήταν αρκετό για να σώσει η ίδια τη χρονιά της. Αυτό που περιμένει, πλέον, όπως ανακοίνωσε και η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, είναι να κατακτήσει το κύπελλο Ισπανίας η Σεβίλλη, ώστε να πάρει εκείνη το “εισιτήριο” του θεσμού, αφού οι Ανδαλουσιάνοι θα βγουν Τσάμπιονς Λιγκ και δεν το χρειάζονται, ενώ η Ατλέτικο έχει εξασφαλίσει συμμετοχή στη διοργάνωση ως κάτοχος.
Στο “Σαν Μαμές”, οι 39.000 φίλαθλοι δεν βρέθηκαν στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Αθλέτικ Μπιλμπάο με τη Λα Κορούνια, η οποία βαθμολογικά ήταν αδιάφορη. Η προσέλευσή τους αφορούσε το 72ο λεπτό της συνάντησης. Τη στιγμή εκείνη δηλαδή που ο άνθρωπος των 514 συμμετοχών και των 103 γκολ αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, με δάκρυα στα μάτια. Ο λόγος για τον Χοσέμπα Ετσεμπερία, ο οποίος μετά από 15 χρόνια στην Αθλέτικ, αποφάσισε πως στα 32 του χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Το standing ovation ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει το κοινό των Βάσκων για τον αρχηγό της ομάδας τους, ο οποίος μπορεί να μην κατέκτησε κανένα τίτλο, αλλά αποτελεί ζωντανή ιστορία του συλλόγου. Με αυτήν την αλλαγή, μάλιστα, έφτασε τις 153, κατέχοντας το σχετικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα. “Αντίο” στα γήπεδα είπε και ο Ινιάκι Μουνόθ σε ηλικία 31 ετών και ο Αρμάντο Ριβέιρο σε ηλικία 39 ετών. Με διαφορά, μάλιστα, 21 χρόνων και 338 ημερών με τον συμπαίκτη του, Ικερ Μουνιάιν, οι δυο τους κατέρριψαν το ρεκόρ διαφοράς ηλικίας στην ίδια ενδεκάδα (Αλφρέδο ντι Στέφανο-Χάιμε Σαμπάτε και 21 χρόνια και 35 μέρες το προηγούμενο). Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός της Αθλέτικ ήταν και ο σκόρερ του πρώτου τέρματος του αγώνα, με τον Χάβι Μαρτίνεθ στο δεύτερο μέρος να γράφει το τελικό 2-0.
Στη συγκλονιστική μάχη του υποβιβασμού, η ισοπαλία με τη Ρεάλ έσωσε τη Μάλαγα, ενώ η ήττα της Βαγιαδολίδ στη Βαρκελώνη καταδίκασε την ομάδα του Χαβιέρ Κλεμέντε. Η Σανταντέρ είχε εύκολο έργο απέναντι στην αδιάφορη και πολύ καλή γειτόνισσα Σπόρτινγκ Χιχόν, επικρατώντας με 2-0 στην Καντάμπρια, με τους φίλους των Αστουριάνων να πανηγυρίζουν τα γκολ του Μοχαμέντ Τσιτέ εναντίον της ομάδα τους. Το τέρμα του Αλέξις στο 91ο λεπτό της αναμέτρησης στο “Μεστάγια” μεταξύ της δίχως κίνητρο Βαλένθια και της Τενερίφη έδωσε τη νίκη στις “νυχτερίδες” με 1-0, αλλά δεν ήταν αυτό που έριξε τους φιλοξενούμενους που με αυτά τα δεδομένα θα “σώνονταν” μόνο με νίκη (μειονεκτούν στην ισοβαθμία με τη Μάλαγα). Τέλος, η Χερέθ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θαύμα του δευτέρου γύρου και η ισοπαλία 1-1 με αντίπαλο την Οσασούνα στο “Ρέινο ντε Ναβάρα” την οδηγεί στην επιστροφή της στην Segunda Division, με το κεφάλι ψηλά.
Τα αποτελέσματα της 38ης αγωνιστικής
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Λα Κορούνια 2-0
(20’ Μουνιαΐν, 77’ Μαρτίνεθ)
Ατλέτικο Μαδρίτης-Χετάφε 0-3
(14’,53′ Σολδάδο, 87′ Παρέχο)
Σαραγόσα-Βιγιαρεάλ 3-3
(4’ Ελισέου, 29’ Κολούνγκα, 35′ Πουλίδο- 40′, 58′ Καθόρλα, 77′ Ρόσι)
Μαγιόρκα-Εσπανιόλ 2-0
(24′ Βίκτορ, 78′ Σουάρεθ)
Αλμερία-Σεβίλλη 2-3
(44′ Σοριάνο, 79′ Ορτίθ- 16′ Κανουτέ, 53′ αυτ. Τσίκο, 94′ Ρόδρι)
Οσασούνα-Χέρεθ 1-1
(55′ Ντάντι – 61′ Αντονίτο)
Σανταντέρ-Σπόρτινγκ Χιχόν 1-0
(35′, 55′ Τσιτέ)
Βαλένθια-Τενερίφη 1-0
(91′ Αλέξις)
Μπαρτσελόνα-Βαγιαδολίδ 4-0
(27′ αυτ. Πριέτο, 31′ Πέδρο, 62′, 76′ Μέσι)
Μάλαγα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1
(9′ Ντούντα – 48′ φαν ντερ Φάαρτ)
Μπαρτσελόνα-Βαγιαδολίδ 4-0
Πανηγυρισμοί στο “Καμπ Νου”
Μάλαγα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1
Αλμερία-Σεβίλλη 2-3
Μαγιόρκα-Εσπανιόλ 2-0
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Λα Κορούνια 2-0
Το “αντίο” του Χοσέμπα Ετσεμπερία
Ατλέτικο Μαδρίτης-Χετάφε 0-3
Σαραγόσα-Βιγιαρεάλ 3-3