Αφιέρωμα του “Kicker” στην Εθνική Ελλάδας
Λίγες ώρες πριν την έλευση του 2008, το γερμανικό περιοδικό "Kicker", στη δευτεριάτικη έκδοσή του (31/12), αφιερώνει δύο σελίδες στην Εθνική Ελλάδας, εν όψει του Euro 2008 το ερχόμενο καλοκαίρι σε Αυστρία και Ελβετία.
Εθνική Ελλάδας, εν όψει του
Euro 2008 το ερχόμενο καλοκαίρι σε Αυστρία και Ελβετία. Στο αφιέρωμα που τιτλοφορείται “Μην υποτιμάτε τους πρωταθλητές” γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα συνέβησαν στην Εθνική από την 5η Ιουλίου του 2004 ως τώρα, ενώ φιλοξενείται συνέντευξη του
Αγγελου Χαριστέα στον Γιώργο Βαβρίτσα.
Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα του “Kicker” γίνεται λόγος για την υποδοχή των παικτών στο Καλλιμάρμαρο, την όλη διαδρομή για το Euro 2008, με έμφαση στην ήττα από την Τουρκία, τις αλλαγές προσώπων από τον Ρεχάγκελ αμέσως μετά και το εκπληκτικό φίνις στον όμιλο. Περαιτέρω τονίζεται η προσθήκη νέων παικτών, η αγωνιστική βελτίωση της ομάδας σε σχέση με το αμυντικογενές σχήμα του 2004, η συμβολή των εμπειριών στο εξωτερικό από το βασικό κορμό της ομάδας, αλλά και το οικογενειακό κλίμα, κατόρθωμα κι αυτό του Ρεχάγκελ. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ενώ ο Γερμανός τεχνικός αποφεύγει τα ελληνικά ΜΜΕ, οι Ελληνες δημοσιογράφοι ανακήρυξαν την Εθνική ως καλύτερη ομάδα του 2007, παρά το τρεμπλ του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ.
Τέλος το αφιέρωμα κλείνει με μια αναφορά στον βατό όμιλο των Ελλήνων και με μια ατάκα από μία όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ “Μη μου υποτιμάτε τους πρώτους/κορυφαίους”.
Χαριστέας: “Είμαστε ακόμη μια ομάδα που δύσκολα χάνει”
Το επίτευγμα του 2004 δύσκολα θα επαναληφθεί, για το 2008 ποιοι οι ρεαλιστικοί στόχοι στο τουρνουά;
“Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι κάτοχοι του τροπαίου και θέλουμε να παρουσιάσουμε στο τουρνουά ένα καλό πρόσωπο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στο στόχο μας και μπορούμε να περάσουμε τον πρώτο γύρο”.
Πώς βλέπετε τους αντιπάλους στον όμιλο;
“Σε τελική φάση δεν υπάρχουν πλέον εύκολοι αντίπαλοι. Ολες οι ομάδες έδωσαν μεγάλο αγώνα για να βρεθούν εκεί. Στον όμιλό μας θεωρώ φαβορί τους Ισπανούς κι έτσι βλέπω θετικό ότι αγωνιζόμαστε εναντίον τους την τελευταία αγωνιστική. Στόχος μας πρέπει να είναι να ξεκινήσουμε κατά των Σουηδών νικηφόρα, κάτι που όπως είδαμε και το 2004 μας έδωσε ώθηση για όλο το τουρνουά. Οι Ρώσοι μπορεί να προκρίθηκαν κάπως αναπάντεχα εις βάρος των Αγγλων, αλλά τέτοιες καταστάσεις ανεβάζουν ψυχολογικά μία ομάδα, άλλωστε ποδόσφαιρο πάντα έπαιζαν καλά”.
Τι άλλαξε στην ομάδα από το 2004;
“Ορισμένα παιδιά σταμάτησαν, ενώ προστέθηκαν νέοι όπως οι Αμανατίδης, Κυργιάκος, Γκέκας, Τοροσίδης, που όλοι με τις ομάδες τους έχουν μαζέψει ήδη διεθνή εμπειρία. Αγωνιστικά τώρα παίζουμε πιο επιθετικά, αλλά παραμένουμε ακόμη μια ομάδα που δύσκολα χάνει”.
Το 2001, όταν ανέλαβε ο Ρεχάγκελ, η Ελλάδα ήταν 66η, τώρα 11η στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ. Φοβάστε ότι αν σταματήσει το καλοκαίρι το όλο οικοδόμημά του θα κλονιστεί;
“Ο Οτο Ρεχάγκελ έχει κάνει αυτά τα έξι χρόνια μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Δημιούργησε αυτήν την ομάδα και ξέρει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά μας. Το κλίμα στην ομάδα είναι οικογενειακό και όλα δουλεύουν καλά. Οποιοσδήποτε αντικαταστάτης του θα είχε δυσκολίες, καθώς θα συγκρινόταν αυτόματα με τις επιτυχίες του Οτο”.
Τι πιστεύετε ότι θα κάνει τελικά;
“Ελπίζω η πρόκληση του Μουντιάλ του 2010 να είναι ένα επιπλέον κίνητρο και για τον ίδιο, ώστε μετά και τη συμμετοχή του σε έναν τέτοιο τουρνουά να έχει ολοκληρώσει την προπονητική του καριέρα ιδανικά”.
Οι προσωπικοί σας στόχοι στο τουρνουά του 2008;
“Γιατί όχι να σκοράρω ξανά τα σημαντικά τέρματα όπως και το 2004. Πιο σημαντικό όμως είναι να είμαι κι εγώ και όλοι οι συμπαίκτες μου σε καλή κατάσταση, την εποχή εκείνη και χωρίς τραυματισμούς. Τότε μπορώ να προσφέρω περισσότερα και να βοηθήσω πιο πολύ την ομάδα”.