Η Λίβερπουλ οδηγεί την Λούτον σε χρεοκοπία!
Ενας αγώνας κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Λούτον καταδεικνύει με τον πλέον παραδειγματδικό τρόπο την κατάσταση "πληβείων και πατρικίων" που επικρατεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι δύο ομάδες πρόκειται να αναμετρηθούν στο "Κένιλγουορθ Ρόουντ" για τον 3ο γύρο του θεσμού και το παρασκήνιο του αγώνα θέλει τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 να... καταστρέφουν την ομάδα της League 1!
Ενας αγώνας κυπέλλου μεταξύ της
Λίβερπουλ και της
Λούτον καταδεικνύει με τον πλέον παραδειγματδικό τρόπο την κατάσταση “πληβείων και πατρικίων” που επικρατεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι δύο ομάδες πρόκειται να αναμετρηθούν στο “Κένιλγουορθ Ρόουντ” για τον
3ο γύρο του θεσμού και το παρασκήνιο του αγώνα θέλει τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 να… καταστρέφουν την ομάδα της League 1!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Λούτον εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Κάθε εβδομάδα τα ταμεία της ομάδας χάνουν 530.000 ευρώ, ενώ οι παίκτες τις τελευταίες εννέα εβδομάδες εισέπραξαν μισθούς 2,5 εβδομάδων.
Απτή λύση στον ορίζοντα δεν υπάρχει και ένας εκ των επικεφαλής της υπηρεσιακής διοίκησης που έχει οριστεί, ο Μπρένταν Γκάιλφοϊλ, σκέφτηκε ότι μία σημαντική οικονομική “ανάσα” θα μπορούσε να βρεθεί από το “στρατόπεδο” των “κόκκινων”. Απευθύνθηκε στους παράγοντες της Λίβερπουλ και τους ζήτησε να δωρίσουν στη Λούτον το μερίδιο των χρημάτων που τους αντιστοιχεί από τις εισπράξεις των εισιτηρίων του αγώνα.
* Οταν μία ομάδα (που τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο) τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης αφαιρούνται δέκα πόντοι από τη βαθμολογική συγκομιδή της. Αυτό συνέβη με τη Λούτον που πλέον βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού.
* Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την αγορά της ομάδας λήγει στις 17:00 ώρα Αγγλίας τη Δευτέρα (7/1). Μέχρι στιγμής δύο υποψήφιοι αγοραστές έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον.
* Η Λούτον δεν έχει το πλέον… καθαρό παρελθόν, αφού ο προ δύο ετών τεχνικός της, Μάικ Νιούελ, είχε ανοίξει το θέμα που είχε ξεσπάσει με “μίζες” προπονητών. Οσο για την ίδια, αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών για παράνομες πληρωμές ποδοσφαιριστών.
* Οι σύλλογοι της League 1 λαμβάνουν 500.000 ευρώ το χρόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό για τις ομάδες της Premiership ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά το 1,2% δωρίζεται στους συλλόγους της League 1.
* Το 2004 η Τσέλσι είχε δωρίζει 33.000 ευρώ στην Σκάρμπορο για την ανάπτυξη των ακαδημιών της, στο περιθώριο της συνάντησής τους στο κύπελλο.
Το παιχνίδι των δύο ομάδων για το κύπελλο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και κάθε σύλλογος θα εισπράξει 200.000 ευρώ γι’ αυτό. Επιπλέον, το γήπεδο θα είναι γεμάτο από 10.000 φιλάθλους, με τις εισπράξεις να μοιράζονται ως εξής: το 45% πηγαίνει σε κάθε σύλλογο και το υπόλοιπο 10% στην αγγλική ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, κάθε ομάδα αναμένεται να πάρει 130.000 ευρώ, ενώ η νικήτρια ομάδα παίρνει πριμ 53.000 ευρώ.
Οπως γίνεται κατανοητό τα χρήματα αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα για τη Λούτον που τη δεδομένη στιγμή ψάχνει απεγνωσμένα… σανίδα σωτηρίας. Ωστόσο η Λίβερπουλ δεν πρόκειται να είναι αυτή, αφού όπως αναφέρουν τα αγγλικά ΜΜΕ, η πρόταση απορρίφθηκε.
” Πιθανώς να είπαν: Πρέπει να δίνουμε στους παίκτες 130.000 ευρώ. Πρέπει να αστειεύεστε. Διαφορετικά θα ήμασταν σαν κι εσάς!'”, δήλωσε ο τεχνικός της Λούτον, Κέβιν Μπλάκγουελ. “Πρέπει να το αποδεχθούμε. Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή που έχουν μία Ρολς Ρόις και άλλοι που έχουν ένα Μίνι Κούπερ. Εμείς είμαστε οδηγοί Μίνι Κούπερ. Προσπαθήσαμε να ζήσουμε ως οδηγοί Ρολς Ρόις, αλλά γι’ αυτό είμαστε σε αυτήν την θέση”.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπλάκγουελ έχει σταματήσει να πληρώνεται, αφού δίνει τα (όποια) χρήματα που λαμβάνει από τον σύλλογο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της δεύτερης ομάδας που παίρνουν 90 ευρώ την εβδομάδα: “Υπάρχουν παίκτες εδώ που παίρνουν 230 ευρώ την εβδομάδα, άλλοι 530 ευρώ, οπότε υπάρχουν και παιδιά που δεν μπορούν να αντέξουν την κατάσταση, επειδή προέκυψε ξαφνικά. Τεθήκαμε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης τρεις μέρες πριν την ημέρα πληρωμών του Νοεμβρίου. Δεν μας ειδοποίησε κανένας”.
Από την πλευρά της Λίβερπουλ δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν είναι τελείως ανεξήγητη η απόφασή της. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της ομάδας, Τομ Χικς και Τζορτζ Τζιλέτ, που απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πριν μερικούς μήνες, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περικόψουν έξοδα του νέου γηπέδου της ομάδας και να προσπαθούν να εξασφαλίσουν δάνειο 300 εκατομμυρίων ευρώ. Φήμες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να αποπληρώσει δόσεις τρέχοντος δανείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις μετοχές της ομάδας!