ΓΝΩΜΕΣ

Το πολλαπλό τζακ ποτ με τα “μωρά” της ΑΕΚ…

Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι έχει τα "ποικιλόμορφα οφέλη της" όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά το ματς ο προπονητής. Αγωνιστικά, ψυχολογικά, βαθμολογικά (ευρωπαϊκός συντελεστής), οικονομικά (μπόνους 140 χιλιάδων ευρώ). Μετράει και στο πρεστίζ, το πληγωμένο κύρος της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Μα περισσότερο απ' όλα σημασία έχει το μήνυμα που στέλνει η εμφάνιση στο Γκρατς: Τόπο στα νιάτα!

Το πολλαπλό τζακ ποτ με τα “μωρά” της ΑΕΚ…
INTIME SPORTS

Δεν είναι ομάδα με την νοοτροπία Άγιαξ

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσοι από τους νέους ή ξεχασμένους στην εξέδρα, παίκτες της ΑΕΚ, θα έπαιρναν επί Χιμένεθ τις ευκαιρίες που μοιράζει απλόχερα ο Κωστένογλου. Με βάση τη λογική και τη φιλοσοφία του Ισπανού, ελάχιστοι. Σχεδόν κανένας. Ο Ρίκκα και ο Αργυρίου θα ήταν κάτι σαν τουρίστες στα Σπάτα. Και κάποιοι εκ των πιτσιρικάδων, να βολεύονταν που και που με καμιά θέση στην 20άδα ή 18άδα. Πάντα ανάλογα με τις ελλείψεις πρωτοκλασάτων και βασικών. Κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και πρόπερσι επί Μπάγεβιτς, για να μην νομίζουν μερικοί ότι βγάζω λάδι τον Ντούσαν και τα φορτώνω όλα στον Μανόλο.

Δεν γνωρίζω επίσης τι θα συμβεί και πως θα λειτουργήσει ο Κωστένογλου, μόλις και όταν επιστρέψουν στην ενδεκάδα ο Λυμπερόπουλος και ο Δέλλας. Ο Καφές και ο Βάργκας. Αργότερα (αν προλάβει τη φετινή χρονιά) και ο Γκούντγιονσεν. Ή μάλλον ξέρω. Πιθανολογώ, το ίδιο και οι περισσότεροι, ότι θα γυρίσουν οι παλαιοί στην ενδεκάδα. Και οι νεότεροι θα περιμένουν ξανά και καρτερικά την ευκαιρία τους. Κι έτσι πρέπει να γίνει. Η ενσωμάτωση τους πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστό τρόπο. Η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα με τη νοοτροπία του Άγιαξ, να ρίχνει μονομιάς 5-6 πιτσιρικάδες μέσα και να τους καθιερώνει άμεσα. Χρειάζεται σωστή και προπάντων ορθολογιστική οργάνωση, για να αναδειχτούν οι αυριανοί αστέρες της ομάδας.

Ρεσιτάλ διαχείρισης από τον Κωστένογλου

Ανεξαρτήτως της άποψης που έχει ο καθένας για τον Κωστένογλου (και εκτιμώ πως για τη συντριπτική πλειονότητα των φίλων της ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από θετική) και πέρα από τις καφενειακού τύπου συζητήσεις για το αν και πόσο καλός προπονητής είναι, για δυο πράγματα είμαι σίγουρος:

*Πρώτον, ότι ο προπονητής δίνει ρεσιτάλ στη διαχείριση του ρόστερ και των καταστάσεων γενικότερα. Πλάνο μελετημένο, συγκροτημένο. Ποιος θα παίξει, που θα παίξει, ποιος θα ξεκουραστεί, σε ποιο ματς, ποιος και πότε θα μπει αλλαγή. Ένα ρόστερ με λίγους πρωτοκλασάτους και ποιοτικούς και πάρα πολλούς ακατέργαστους και ελπιδοφόρους παίκτες. Ο προπονητής το δουλεύει πολύ, είναι δίκαιος, δίνει ευκαιρίες, κάνει σωστό καταμερισμό.

*Δεύτερον, ο προπονητής τολμά και ρισκάρει. Στο Γκρατς έπαιξε με τα “δευτερό-τριτα”. Το ξέραμε εκ των προτέρων ότι η Στουρμ είναι μια πολύ κακή ομάδα, αλλά εάν γινόταν η στραβή, σίγουρα η ευθύνη θα έπεφτε στον Κωστένογλου και τις επιλογές του. Ο προπονητής δεν κώλωσε, ξεκούρασε παίκτες και πέραν των αναγκαστικών απουσιών, έβαλε αρκετούς νέους και δικαιώθηκε. Πρωτίστως, για την εικόνα που έβγαζε η ομάδα, με το εξαιρετικό από κάθε πλευρά πρώτο ημίχρονο (τουλάχιστον μια ταχύτητα πιο μπροστά με τους μικρούς, με απίστευτη κίνηση, τρεξίματα, φοβερή πίεση, αλληλοκάλυψη και αυτοματισμούς στην ανάπτυξη) και την ηρεμία που επήλθε ξανά στο τελευταίο τέταρτο.

Το τζακ ποτ!

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και μετά το ματς στο Αγρίνιο είχα σημειώσει πως “το κέρδος για την ΑΕΚ θα είναι να αναδείξει και να καθιερώσει ο προπονητής έστω κι έναν από τους “μικρούς”. Αν είναι και δυο θα μιλάμε για τζόκερ.” Εδώ όπως το πάει ο Κωστένογλου θα μιλάμε σιγά σιγά για τζόκερ με πολλαπλό τζακ ποτ! Παρακολουθώντας την ΑΕΚ από κοντά και επαγγελματικά από τις αρχές των 80s, ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλη ομάδα με τόσο νεανικό προφίλ σε επίσημο ματς και δη ευρωπαϊκό. Που και που έπαιζε και κανένας πιτσιρικάς και στα πέτρινα χρόνια του Ζαφειρόπουλου αλλά και στην αξέχαστη οχταετία με Μπάγεβιτς. Και όσοι τον διαδέχτηκαν, προτιμούσαν τη σιγουριά των έμπειρων και καθιερωμένων παικτών. Μονάχα ο Φερέρ πήγε κάπως να διαφοροποιηθεί. Ανέδειξε έναν Παπασταθόπουλο κι άρχισε να δίνει ευκαιρίες σε Πλιάτσικα, Παυλή, Κονέ και Ταχτσίδη.

Με τον Κωστένογλου συντελείται μια μίνι-επανάσταση! Τι άλλο να πεις όταν βλέπεις μια ομάδα να ξεκινά με δυο 18χρονους (Εγγλέζου, Μπουγαΐδης), έναν 19χρονο (Κλωναρίδης), έναν 20χρονο (Μανωλάς), έναν 22χρονο (Κάλα), έναν 23χρονο (Μπερνς), έναν 24χρονο (Μάκος) και δυο 25χρονους (Κοντοές, Σιαλμάς); Τα …μωρά του Κωστένογλου και δίπλα τους ένας 33χρονος τερματοφύλακας και ο Γκερέιρο με τα πατημένα 29 σ’ ένα από τα δυο ή τρία μεγάλα ματς που κάνει κάθε σεζόν. Στα υπόλοιπα (όταν παίζει) αναζητείται μέσα στο γήπεδο και ταπεινή μου άποψη είναι ότι την ευθύνη γι’ αυτό φέρει μονάχα ο ίδιος. Τρεις προπονητές πέρασαν (Μπάγεβιτς, Χιμένεθ, Κωστένογλου) δεν μπορούν να φταίνε και οι τρεις που δεν τον έχουν καθιερώσει βασικό. Κάτι θα έχουν δει. Εν πάση περιπτώσει, αν ο Γκερέιρο μπορούσε να επαναλαμβάνει πιο συχνά ματς σαν και το χτεσινό και ιδίως το αρχοντικό παίξιμο του πρώτου ημιχρόνου, θα μιλούσαμε για χαφ πολύ μεγάλου επιπέδου.

INTIME SPORTS

Κατάθεση ψυχής

Τέλος η παρένθεση (με Γκερέιρο), επιστροφή στο …μέλλον. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να βλέπεις νέα παιδιά στην ενδεκάδα να στέκονται με άνεση. Με θράσος και κατάθεση ψυχής. Ο Μπουγαΐδης μας έβγαλε τα μάτια. Ήταν πάντα εκεί που έπρεπε να είναι για να κόψει αποτελεσματικά. Φοβερά προσόντα, αν πάρει ευκαιρίες και δεν τις πετάξει, σε ένα χρόνο δεν θα βγαίνει από την ομάδα.

Για τον Μανωλά μόνον δυο ευχές μπορεί να κάνουν όσοι αγαπούν την ΑΕΚ. Πρώτον, να φανεί συνεπής η διοίκηση και να του ανανεώσει άμεσα το συμβόλαιο για να μην χαθεί ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο και κυρίως να μην χαθεί ένα “αρρωστάκι” με την ΑΕΚ. Και δεύτερον, ο Μανωλάς να συνεχίσει να παίζει όπως στο Γκρατς, να κάνει δηλώσεις σαν κι αυτές που έκανε μετά το ματς και να πάψει να λειτουργεί ανώριμα (διότι δεν θα φταίει πάντα η “κακιά στιγμή”).

Ο Κλωναρίδης μας είχε δώσει δείγματα και σε προηγούμενα ματς (Ξάνθη, Αγρίνιο). Η κίνηση του στο τρίτο γκολ ήταν κίνηση αέρινου μεσοεπιθετικού που παίζει χρόνια στην ομάδα και ξέρει τι θέλει να κάνει με την μπάλα στα πόδια. Χαφ που δεν είναι στατικό και ξεχωρίζει για την ταχύτητα, μην το φοβάστε. Με τα όποια λαθάκια του, μια χαρά και ο Εγγλέζου. Μπακ που προωθείται και αν δεν κάνω λάθος θα εξελιχθεί και λόγω καλής τεχνικής.

“Να μην ξαναπαίξουν οι γέροι…

Ας ελπίσουμε ότι ο Κωστένογλου θα συνεχίσει αυτή την επανάσταση, διότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΕΚ. Να αναδείξει και να καθιερώσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς νέους. Όσοι αξίζουν περισσότερο θα γίνουν με το χρόνο βασικοί και οι υπόλοιποι θα μπαινοβγαίνουν. Όλα αυτά όμως, όπως σημείωσα και πιο πάνω, θα γίνουν σταδιακά. Και δεν μπορούμε να ακούμε και να αναπαράγουμε αηδίες τύπου ” να μην ξαναπαίξουν οι γέροι”. Ο υγιής Λυμπερόπουλος, ο υγιής Δέλλας, ο υγιής Γεωργέας (τώρα μάλιστα που κάνει και …καινούρια καριέρα), ο υγιής Καφές είναι παίκτες πολύτιμοι για την ΑΕΚ. Αρκεί να μην μπει ο Κωστένογλου στο “τρυπάκι” που είχει μπει ο Χιμένεθ, περίπου πέρσι τέτοιο καιρό. Όταν αμόλησε μια από τις αρκετές κοτσάνες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αύριο για την ΑΕΚ χωρίς Δέλλα και Λυμπερόπουλο. Ο Κωστένογλου ξέρει ότι υπάρχει αύριο και κυρίως έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει σωστή διαχείριση. Το ίδιο ευελπιστούμε όλοι πως θα κάνει και στη συνέχεια, έτσι ώστε να μην γυρίσουν στην (πλήρη) απραξία τα νέα φυντάνια της ομάδας. Αυτά που είδαμε και αυτά που ακόμα δεν έχουμε δει (Τσουκαλάς, Φούντας, Κατσέτης)…

Στουρμ Γκρατς – ΑΕΚ 1-3 (video):

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK