ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ, η Morgan και ο Ξενιάδης

Είναι σαφές ότι στην ΑΕΚ παίζουν με τη φωτιά. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της Morgan, να αποπληρώσει (μέσα από τη διαδικασία κατάσχεσης που θα έχει κινήσει η τράπεζα) το τίμημα που θα συμφωνηθεί και να πάρει το πακέτο των μετοχών!

Η ΑΕΚ, η Morgan και ο Ξενιάδης

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ντόρος μεγάλος για τις μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Ξενιάδης, εδώ και λίγες μέρες, έχει κάνει σημαία τη φράση “δείξτε μου τις μετοχές, να σας δείξω τα λεφτά μου.” Παίζει εκ του ασφαλούς, διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι μετοχές της ΠΑΕ (το 84% του μετοχικού κεφαλαίου) είναι ενεχυριασμένες στη Morgan Stanley.

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αν πούμε ότι από μόνη της ΑΕΚ δεν μπορεί να προβεί σε καμία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πολύ περισσότερο δε σε καμία μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης. Ο Ξενιάδης, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, διότι το τελευταίο διάστημα και πριν χτυπήσει την πόρτα της ΑΕΚ, συνομίλησε με τη Morgan Stanley. Και στο Λονδίνο και στη Ν.Υόρκη. Κι αν δεν ήταν χρονοβόρα η διαδικασία κατάσχεσης των μετοχών, όχι ο Ξενιάδης, αλλά ο ίδιος ο …διάβολος θα μπορούσε να πληρώσει την M.S., να πάρει τις μετοχές και να το φυσάνε και να μην κρυώνει οι μέτοχοι που οδήγησαν την ΠΑΕ σ΄αυτο το τραγικό αδιέξοδο. Αν τους ένοιαζε κιόλας…

Στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” της 18ης Σεπτεμβρίου 2011, είχαν αποκαλυφθεί τα κύρια σημεία της σύμβασης ενεχυρίασης μετοχών που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2006 στην Αθήνα από το δικηγορικό γραφείο Μ.&Π. Μπερνίτσα. Από 7 μετόχους της ΠΑΕ ΑΕΚ, τους Ντέμη Νικολαΐδη, Τάκη Κανελλόπουλο, Νίκο Κούλη, Γκίκα Γκούμα, Πέτρο Παππά, Νίκο Νοτιά και Νάσο Θανόπουλο.

Με τη σύμβαση αυτή η ΠΑΕ εκταμίευσε από την Morgan Stanley ομολογιακό δάνειο ύψους 9 εκατ. ευρώ. Ορίστηκε 15μηνη περίοδος χάριτος στην έναρξη αποπληρωμής των δόσεων κι έτσι η πρώτη δόση ήταν για τις 3 Σεπτεμβρίου 2007. Στο σύνολο ήταν 14 δόσεις των 250.000 ευρώ (με τρίμηνη διαφορά η καθεμία) και η 15η και τελευταία στις 31 Μαρτίου 2011 ήταν ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η οφειλή είναι πλέον ληξιπρόθεσμη και με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, η ΑΕΚ οφείλει 4.998.000 ευρώ. Οι τόκοι μάλιστα, περί τα 2 εκατομμύρια, έχουν συμπεριληφθεί (περιέργως) σε άλλο κονδύλι του ισολογισμού!

Οι όροι της σύμβασης

Ας υπενθυμίσουμε τι ακριβώς προβλέπεται με βάση τη σύμβαση, την οποία προφανώς και έχουν στην κατοχή τους οι δικηγόροι του Ξενιάδη:

* Στην παράγραφο 5.1 της σύμβασης αναφέρεται ότι ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να «ενημερώσει έγκαιρα τον Ενεχυρούχο Δανειστή για την ημερήσια διάταξη κάθε Γενικής Συνέλευσης του Εκδότη» και ακόμα ότι «δεν θα ασκήσει δικαιώματα ψήφου σε σχέση με τις Ενεχυρασμένες Μετοχές ή με άλλο τρόπο επιτρέψει ή συμφωνήσει σε:

– Μεταβολή των δικαιωμάτων που συνδέονται ή απορρέουν από το σύνολο ή τμήμα των Ενεχυρασμένων Μετοχών ή

– Απαγορευμένη Πράξη, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ενεχυρούχου Δανειστή, που να απευθύνεται στον εν λόγω Ενεχυράζοντα και τον Εκδότη».

* Η Μ.S. πρέπει να είναι ενήμερη για όλα τα θέματα μιας γενικής συνέλευσης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 5.3α. Σύμφωνα μ’ αυτήν, η ΠΑΕ πρέπει να «γνωστοποιήσει γραπτώς στον Ενεχυρούχο Δανειστή κάθε πρόσκληση ή άλλη πληροφορία που αφορά επερχόμενη Γενική Συνέλευση και την Ημερήσια Διάταξή της, με το περιεχόμενο και τη μορφή που παρόμοιες πληροφορίες ή πρόσκληση γνωστοποιούνται στους Μετόχους του Εκδότη…»

* Όταν το δάνειο δεν αποπληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, σύμφωνα με την παράγραφο 5.2 της σύμβασης «μετά από την επέλευση Γεγονότος Υπερημερίας, ο Ενεχυρούχος Δανειστής δύναται, εφόσον δοθεί εντολή από την πλειοψηφία των Ομολογιούχων και χωρίς περαιτέρω συναίνεση ή άδεια των Ενεχυραζόντων να προβεί σε Ειδοποίηση Γεγονότος που συνεπάγεται Αναγκαστική Εκτέλεση, κατά την οποία ο Ενεχυρούχος Δανειστής ή πληρεξούσιός του θα έχει αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης ή αποχής από την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από τις Ενεχυρασμένες Μετοχές περιλαμβανομένων εξ ολοκλήρου και όσων αφορούν Απαγορευμένες Πράξεις…»

* Στην παράγραφο 8 της σύμβασης ορίζεται τι ακριβώς σημαίνει «Αναγκαστική Εκτέλεση». Ο Ενεχυρούχος Δανειστής, δηλαδή η τράπεζα, έχει το δικαίωμα μετά την «επέλευση Γεγονότος Υπερημερίας»:

α. Να παύσει την εξουσία κάθε Ενεχυραστή σε ό,τι αφορά την άσκηση δικαιωμάτων ψήφου σε σχέση με τις Ενεχυρασμένες Μετοχές

β. Να πωλήσει ή να διαθέσει με άλλον τρόπο το σύνολο ή τμήμα των Ενεχυρασμένων Περιουσιακών Στοιχείων και γενικά να ασκήσει δικαίωμα και εξουσίες που του απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της Παρούσας Σύμβασης και παραχωρούνται από το νόμο σε εξασφαλισμένο πιστωτή (με τρόπο και υπό όρους που κρίνει κατάλληλους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή). (σημ Contra: Στην παράγραφο 8.3 αναφέρεται μάλιστα ότι η η τράπεζα δεν θα ευθύνεται για «ρευστοποίηση όλων ή οποιουδήποτε μέρους των Ενεχυρασμένων Περιουσιακών Στοιχείων»!

Με τη φωτιά

Με απλά λόγια λόγια:

1.Καμία γενική συνέλευση δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η M.S.

2.Καμία μεταβολή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγγραφη συναίνεση του Ενεχυρούχου Δανειστή

3.Όταν η οφειλή του δανείου είναι ληξιπρόθεσμη, η M.S. μπορεί να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των Ενεχυρασμένων Μετοχών σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο της χτυπήσει την πόρτα.

Είναι σαφές ότι στην ΑΕΚ παίζουν με τη φωτιά τον τελευταίο χρόνο. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος, απατεώνας ή ανταγωνιστής, να χτυπήσει την πόρτα της Morgan, να αποπληρώσει (μέσα από τη διαδικασία κατάσχεσης που θα έχει κινήσει η τράπεζα) το τίμημα που θα συμφωνηθεί και να πάρει το πακέτο των μετοχών!

Ο Ξενιάδης, ασχολήθηκε με το θέμα, καταπώς λέγεται έφτασε κοντά σε συμφωνία λίγο κάτω από τα δυο εκατομμύρια, αλλά η διαδικασία θα κρατούσε πάνω από δυο μήνες και γι’ αυτό χτύπησε την πόρτα της ΑΕΚ. Πάντως το θέμα είναι σε εξέλιξη, το χειρίζονται οι νομικοί (Σινανιώτης-Δεληκωστόπουλος) του Ξενιάδη, πιθανώς σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο (Μπερνίτσας) στο οποίο υπογράφτηκε τον Μάιο του 2006 η σύμβαση.

Στη συνέντευξη στο zoogla.gr ο Ξενιάδης είπε ότι στην υπόθεση των ενεχυριασμένων μετοχών της ΑΕΚ στη Morgan, εφαρμόζεται το αγγλικό δίκαιο. Προφανώς ψεύδεται, διότι στην παράγραφο 22 της σύμβασης ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι “τα αρμόδια δικαστήρια των Αθηνών έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία να ρυθμίζουν οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με την παρούσα σύμβαση…”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ