ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στα ημιτελικά η Εθνική

Ημέρες Euro 2004 στην Αυστρία. Η εθνική Ελλάδος έμεινε στο 0-0 απέναντι στην αντίστοιχη της Ισπανίας και πέρασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία. Έχασε πέναλτι ο Κώστας Μήτρογλου.

Στα ημιτελικά η Εθνική

Η
εθνική Ελλάδος γλίτωσε τον αρχικό
αιφνιδιασμό, στο
δεύτερο ημίχρονο ανέβασε
κατακόρυφα την απόδοσή της,
έχασε πέναλτι με τον
Μήτρογλου και εν τέλει έμεινε στο
0-0 απέναντι στην
Ισπανία στο γήπεδο του
Λιντς, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά του
Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εκεί, θα συναντήσει τη
Γερμανία.


Από τα πρώτα λεπτά οι Ισπανοί μπήκαν στη θέση του οδηγού και κάθισαν εκεί μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Η αριστερή πτέρυγα κυρίως ήταν το σημείο αιχμής, με τους Νίνη και Μπουκουβάλα, στην αντίστοιχη ελληνική δεξιά,να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μετά από ωραίο συνδυασμό ο Κότο βρέθηκε σε θέση βολής στο 19’ αλλά ο Στρατηλάτης δεν είχε πρόβλημα. Στο επόμενο λεπτό, χρειάστηκε η σωτήρια παρέμβαση του Μπουκουβάλα μπροστά από τον Εμίλιο για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Ήταν φανερό πως η Εθνική δε μπορούσε να κάνει παιχνίδι, παρά την παρουσία πέντε μέσων στην ενδεκάδα. Πάντως, αν στο 27ο λεπτό ο Πλιάτσικας έβγαζε καλύτερη πάσα στον αμαρκάριστο Μήτρογλου, τα πάντα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Η μπάλα όμως έφυγε πλάγια δεξιά με βασανιστικό τρόπο και ο φορ του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί της.

Αυστρία – Πορτογαλία 0-2

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Πορτογαλία επιβλήθηκε 2-0 της οικοδέσποινας Αυστρίας στο Ριντ, χάρη στα γκολ των Μπούρα (51’) και Ντάνιελ Καρίσο (70’). Οι Ίβηρες τερμάτισαν πίσω από Ισπανία και Ελλάδα, στην 3η θέση του ομίλου. Με μόλις έναν πόντο, ουραγοί, ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους οι παίκτες του Χέρμαν Στάντλερ.

Στην επόμενη φάση ο Ααρόν προσπάθησε να πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ με βολέ στην κίνηση από τα αριστερά αλλά ευτυχώς για την ελληνική ομάδα η μπάλα έφυγε έξω από το αριστερό δοκάρι του Στρατηλάτη.

Το θετικό είναι πως στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους η ελληνική ομάδα ισορρόπησε και δεν κινδύνευσε περαιτέρω. Στο ανασταλτικό κομμάτι, ο Παπασταθόπουλος τα πήγε εξαιρετικά πάνω στον Εμίλιο, ενώ η παρουσία του Νίνη άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια καλή συνεργασία με τον Μήτρογλου στην επανάληψη.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον Βασίλη Κουτσιανικούλη να παίρνει τη θέση του συνονόματού του Πλιάτσικα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στη γραμμή κρούσης. Σε αντίθεση με τα πρώτα λεπτά του αγώνα, η Εθνική μπήκε ισορροπημένα στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησε περιθώριο στους Ισπανούς να κάνουν το παιχνίδι τους.

Στον άλλο όμιλο, μετά από συναρπαστικό ματς, η
Γερμανία επικράτησε
3-2 της
Σερβίας και πέρασε ως πρώτη. Η
Γαλλία έμεινε στη
λευκή ισοπαλία με αντίπαλο τη
Ρωσία και περιμένει την
Ισπανία στα ημιτελικά.

Μάλιστα, στο 58ο λεπτό ο Μήτρογλου είχε πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, μετά από πέναλτι του κέρδισε ο Παπαδόπουλος από τον Σανχοσέ. Έστησε τη μπάλα αλλά ο Ράμος απέκρουσε και στην επαναφορά ο Σιόβας έστειλε τη μπάλα άουτ. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αποτύγχανε να ανοίξει το σκορ, η Πορτογαλία έβρισκε δίχτυα απέναντι στην Αυστρία.

Θαρρεί κάποιος πως μετά το χαμένο πέναλτι των Ελλήνων διεθνών το παιχνίδι τελείωσε. Οι Ισπανοί πληροφορήθηκαν πιθανότατα για το 2-0 της Πορτογαλίας και διασφάλισαν το ότι δεν θα δεχθούν γκολ, ώστε να αποκλειστούν στην ισοβαθμία. Έτσι, αναλώνονταν σε κοντινές πάσες στον χώρο του κέντρου, οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια παρακολουθούσαν και οι θεατές, με το δίκιο τους, αποδοκίμαζαν.

Μέχρι το τελικό σφύριγμα δεν άλλαξε κάτι και οι δύο ομάδες έφυγαν ευχαριστημένες από το γήπεδο του Λιντς, ανανεώνοντας πιθανώς το ραντεβού τους για τον τελικό.


Οι συνθέσεις


Ισπανία: Ράμος, Βίκτορ, Πάμπλο Ζιλ (61’ Ενσαΐντε), Σανχοσέ, Καντέρο, Αθπιλικέρτα, Κότο (75’ Θαμόρα), Μοντόρο, Χάβι Μαρτίνεθ, Εμίλιο Νσούε, Ααρόν.


Ελλάδα: Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μονιάκης, Σιάκκας, Πλιάτσικας (46’ Κουτσιανικούλης), Παπαδόπουλος, Σιόβας, Νίνης (56’ Λαμπρόπουλος), Μήτρογλου (75’ Παπάζογλου).

Γκολ: –

Διαιτητής: Πέτερ Ρασμούνσεν (Δανία)

Κίτρινες κάρτες: Μπουκουβάλας
Κόκκινες κάρτες: –


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ