ΑΕΚ-Εβερτον 0-1 (video)
Η ΑΕΚ των απλήρωτων ποδοσφαιριστών ηττήθηκε 1-0 από την Εβερτον στο βούρκο του ΟΑΚΑ και αποχαιρέτησε οριστικά το Europa League (video).
Μια ενδεκάδα με πολλές αλλαγές είχε να αντιπαρατάξει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κόντρα στην Εβερτον, πιθανώς γιατί θεωρούσε πως τα τελευταία προβλήματα και η αντίδραση των ποδοσφαιριστών και δη των Αργεντινών για το γεγονός πως μένουν απλήρωτοι, θα επηρέαζε την εικόνα της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο.
Αυτό που φοβόταν, όμως, αυτό έγινε στην αρχή του ματς, αφού οι Αγγλοι βρέθηκαν μόλις στο 6ο λεπτό μπροστά στο σκορ με τέρμα του Μπιλιαλεντίνοφ, με αποτέλεσμα η Ενωση να κυνηγά από νωρίς τον αντίπαλο και τις όποιες ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Στα παραπάνω προσθέστε την κάκιστη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και τη βροχή που δυσκόλευε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως τόσο η ΑΕΚ όσο και Εβερτον έδειξαν διάθεση να παίξουν μπάλα και να δημιουργήσουν, αλλά κατά ένα μυστήριο λόγο μετά το 0-1 οι δύο ομάδες αρκέστηκαν σε ένα ανορθόδοξο τρόπο παιχνιδιού. Ειδικά οι γηπεδούχοι που απείλησαν μία και μοναδική φορά την εστία του Χάουαρντ, σε ένα σουτ του Ταχτσίδη στο 32ο λεπτό το οποίο ανάγκασε τον Αμερικανό γκολκίπερ να πέσει στη γωνία του και να διώξει την μπάλα.
6ο λεπτό: Γκολ για την Εβερτον! Ωραία πάσα του Ζο για τον Mπιλιαλετντίνοφ που μέσα από την περιοχή κάνει το σουτ και ανοίγει το σκορ.
32ο λεπτό: Σουτ του Ταχτσίδη, ο Χάουαρντ διώχνει δύσκολα.
59o λεπτό: Ωραίο σουτ του Χέρσι, η μπάλα “γλύφει” το δεξί δοκάρι του Χάουαρντ και περνάει άουτ.
61ο λεπτό: Ωραίο σουτ του Ζο, ο Σάχα ακουμπάει τόσο όσο χρειαζόταν για να διώξει σε κόρνερ.
75ο λεπτό: Ευκαιρία για την ΑΕΚ με τον Μαντούκα! Το σουτ του Βραζιλιάνου από κοντά, διώχνει ο Μπάξτερ προτού περάσει τη γραμμή.
78ο λεπτό: Κεφαλιά του Φελαϊνί έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Σάχα πέφτει και μπλοκάρει.
Στην κακή εικόνα του πρώτου ημιχρόνου ίσως να έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως η Εβερτον έχασε νωρίς-νωρίς τους Ντάφι και Γκόσλινγκ λόγω τραυματισμού και η ΑΕΚ τον Μάκο στο 30’ για τον ίδιο λόγο (στη θέση του μπήκε ο Μαντούκα).
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε και τη δεύτερη αλλαγή του, περνώντας στη θέση του Λεονάρντο τον Σκόκο, ευελπιστώντας στην αλλαγή της εικόνας και σε μια περισσότερη επιθετική διάθεση.
Αυτή η επιθετική διάθεση ήρθε και μετουσιώθηκε στο γήπεδο στην ευκαιρία του Χέρσι στο 59ο λεπτό, ενώ έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν μπήκε στο ματς και ο Ισμαελ Μπλάνκο. Η ΑΕΚ πίεση, η Εβερτον κλείστηκε, ο Μαντούκα έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 75’, αλλά το 0-1 δεν άλλαζε.
Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των «κιτρινόμαυρων» για να σωθεί η παρτίδα και να αλλάξει το αποτέλεσμα, το γκολ του Μπιλιαλεντίνοφ έμελε να κρίνει την αναμέτρηση του παγωμένου και βροχερού Ολυμπιακού Σταδίου. Μια ΑΕΚ με πολλές αλλαγές στην αρχική σύνθεση, με ένα κακό και ένα καλό ημίχρονο, έριξε αυλαία στις φετινές ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις μένοντας και μαθηματικά εκτός Europa League.
ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να μη βάλει τους βασικούς, η ΑΕΚ βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη, όταν μπήκαν οι Σκόκο και Μπλάνκο έτρεχε να σώσει την παρτίδα. Το 0-1 ήταν φυσικό επακόλουθο μιας προβληματικής ΑΕΚ.
MVP:
Ο Χέρσι ήταν ο πλέον δραστήριος παίκτης της ΑΕΚ τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος. Ηταν ο παίκτης που έχασε και μία από τις καλές ευκαιρίες του δευτέρου ημιχρόνου.
Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ:
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς καλείται να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που αποφάσισε να αφήσει στον πάγκο πολλούς από τους βασικούς. Η δικαιολογία ότι το έκανε γιατί προηγήθηκαν οι αντιδράσεις λόγω των άδειων τραπεζικών λογαριασμών δεν μπορεί να σταθεί από τη στιγμή που κόντρα στην Εβερτον η ΑΕΚ έπαιζε τις τελευταίες ελπίδες της για πρόκριση στο Europa League.
Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Χουανφράν, Ζεράλντο, Μαϊστόροβιτς, Καφές, Μάκος (30′ λ.τ. Μαντούκα), Ταχτσίδης, Χέρσι, Λεονάρντο (46′ Σκόκο), Παυλής (63′ Μπλάνκο).
ΕΒΕΡΤΟΝ: Χάουαρντ, Χίμπερτ, Μπέινς, Ντεστέν (18′ λ.τ. Ντάφι), Κόουλμαν, Φελαϊνί, Γκόσλινγκ (10′ λ.τ. Μπάξτερ), Πίενααρ, Κέιχιλ, Μπιλιαλεντίνοφ, Ζο (73′ Γιακούμπου).
Κίτρινες: Ζεράλντο Αλβες – Χίμπερτ, Κέιχιλ, Χάουαρντ, Μπιλιαλεντίνοφ, Μπάξτερ
Διαιτητής: Κλαούντιο Τσιρκέτα