Τα συμπεράσματα των προημιτελικών
Οκτώ αγώνες, 28 γκολ, τέσσερις προκρίσεις, τέσσερις απογοητεύσεις. Τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκαν και το contra.gr έβγαλε τα συμπεράσματά του από την πιο απολαυστική φάση των τελευταίων ετών.
Τι είδαμε
Εκπληκτικά γκολ. Το τέρμα του Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ στο «Μαδριγάλ» έγειρε θέμα στην Αγγλία για το εάν μπορεί να βρίσκεται μέσα στα δέκα καλύτερα όλων των εποχών. Η «φωτοβολίδα» του Κριστιάνο Ρονάλντο στο «Ντραγκάο» άφησε πίσω της αυτή του Μάρκος Σένα στο ματς της Βιγιαρεάλ με την Αρσεναλ στο Λεβάντε και το φάουλ του Αλεξ απέναντι στη Λίβερπουλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Οι αμυντικοί της Μπάγερν Μονάχου ακόμα ψάχνουν την μπάλα από τα γκολ της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Την ίδια ώρα, οι θεατές της «Αλιάντζ Αρένα» επέστρεψαν σπίτα τους με πιασίματα στο λαιμό προσπαθώντας να ακολουθήσουν την κίνηση της μπάλας στο γκολ των Καταλανών. Ομοίως και ο Βίκτορ Βαλντές κοιτάζοντας τα πόδια του Φρανκ Ριμπερί, λίγο πριν ο Γάλλος,πιθανός συμπαίκτης του το προσεχές καλοκαίρι, τον «αδειάσει» και ανοίξει το σκορ. Την ίδια ώρα ο Πετρ Τσεχ «ξεσκονίζει» τα βιβλία φυσικής σχετικά με την τροχιά των ιπτάμενων αντικειμένων και ο Πέπε Ρέινα βλαστημά τον Τσέχο για τα μαθήματα σωστής θέσης που του παρέδωσε…
Τον 35χρονο Ράιαν Γκιγκς. Μέχρι στιγμής, ο Ουαλός προσέφερε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ποιοτικά λεπτά όταν ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον έβαζε αλλαγή, ή τις λίγες φορές που τον ξεκινούσε βασικό, μέχρι να τον αντικαταστήσει. Στο ματς με την Πόρτο στο «Ντραγκάο» προσέφερε ένα εκπληκτικό 90λεπτο, με απεριόριστη προσφορά επιθετικά και ανασταλτικά στις στιγμές πίεσης των Πορτογάλων. Επιπλέον, δίδαξε πως βγαίνουν οι «γλυκές» όσο και επικίνδυνες σέντρες στο… σταρ σίστεμ των «κόκκινων διαβόλων».
– Τα πανό, τα συνθήματα, η συγκίνηση στον επαναληπτικό της Λίβερπουλ με την Τσέλσι για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο
– Τα δάκρυα του προπονητή της μεγάλης Μπάγερν Μονάχου της δεκαετίας του ’70, Ούντο Λάτεκ, μετά τη συντριβή των Βαυαρών στη Βαρκελώνη.
– Το χειροκρότημα των φίλων της Πόρτο στον Αντερσον κατά την αντικατάστασή του, με τον Βραζιλιάνο να έχει περάσει δύο χρόνια στην ομάδα. Λίγο νωρίτερα, όταν είχε γλιστρήσει σε μία φάση, όλο το γήπεδο γελούσε και χειροκροτούσε ειρωνικά.
– Το εκπληκτικό τακουνάκι του Τσεσκ Φάμπρεγκας στο πρώτο γκολ της Αρσεναλ στο «Εμιρεϊτς» και τις εξαιρετικές μακρινές μπαλιές του.
– 28-29 Απριλίου και 5-6 Μαΐου ακυρώνουμε τα πάντα, τηλεφωνούμε στους φίλους και απολαμβάνουμε τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Τσέλσι-Λίβερπουλ 4-4. Τσέλσι-Λίβερπουλ 4-4. Επαναληπτικός προημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 4-4. Εν έτει 2009 4-4. Το ανεπανάληπτο… ροντέο του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» είναι σαφώς κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Σίγουρα οι ελληνικοί παραλογισμοί περί καλύτερου παιχνιδιού στην ιστορία υποβαθμίζουν την πραγματική αξία του αγώνα και τη νοημοσύνη όσον διαβάζουν τέτοια κείμενα (σίγουρα όχι όσων τα γράφουν). Αυτό που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα, όμως, είναι πως αυτό το ματς αποτελεί ακριβώς αυτό που επιθυμεί κάθε ποδοσφαιρόφιλος να βλέπει, αντί για ένα ανιαρό, απωθητικό αλλά το ίδιο ισόπαλο 0-0.
Τι δεν είδαμε
Τον «περίπατο» των φαβορί. Σίγουρα η μία ομάδα που από τον Δεκέμβριο θεωρείται πως βρίσκεται ήδη στον τελικό δεν αντιμετώπισε δυσκολίες. Απέναντί της, βέβαια, είχε την ανυπόληπτη τον τελευταίο καιρό Μπάγερν Μονάχου με τον παλαίμαχο επιθετικό που κάθεται στον πάγκο της ακόμα από… συμπόνια των διοικούντων, Γίργκεν Κλίνσμαν. Εάν εξαιρέσουμε το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα, βλέπουμε πώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να προκριθεί έπρεπε να κάνει το «ακατόρθωτο» για τις αγγλικές ομάδες μέχρι στιγμής, να κερδίσει στο Πόρτο, πετυχαίνοντας τους «δράκους» στη μοναδική ημέρα που ξέχασαν ακόμα και τα βασικά περί επιθετικής ανάπτυξης απέναντι σε μία αμυντική ομάδα.
Οσο για την αναγεννημένη Λίβερπουλ που από τον Μάρτιο στόχευε και πάλι στην κατάκτηση της Premiership και του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε μοναδικό αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δέχθηκε επτά γκολ από την Τσέλσι.
Διαιτητικά λάθη. Στη φάση των 16 οι άντρες με τα μαύρα θύμισαν σε πολύ τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Ενα γύρο πιο μετά, έδειξαν πως μπορούν και καλύτερα και η αλήθεια είναι πως τόσο οι διαιτητές, όσο και οι βοηθοί δεν ψέγονται για κάτι ιδιαίτερο, αντιθέτως, επιβραβεύονται για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις. Το οφσάιντ πριν το (πολύ σωστό) πέναλτι της Αρσεναλ είναι ίσως η πιο λανθασμένη (μη) απόφαση των προημιτελικών, ωστόσο σε ένα σημείο όπου οι Λεβαντίνοι λίγα θα μπορούσαν να κάνουν.
Τον πραγματικό Γουέιν Ρούνεϊ. Ο Σεμπαστιάν Εγκουρέν τιμούσε την καταγωγή του και ως γνήσιος Ουρουγουανός αφού έδωσε δύο αγκωνιές στον Τσεσκ Φάμπρεγκας και τον χλεύασε χαϊδεύοντάς του το πρόσωπο, αποβλήθηκε διότι εξύβρισε τον διαιτητή (τον Φάμπρεγκας και την οικογένειά του τους είχε περιποιηθεί ήδη). Ο Μαρκ φαν Μπόμελ με δύο χτυπήματα με το σώμα και τον αγκώνα που θα ζήλευε και ο παλαιστής… Μίκι Ρουρκ προσπάθησε να «σκοτώσει» τον… ενοχλητικό Λιονέλ Μέσι (ο Αργεντινός επιβίωσε, αν και ειδικά στο πρώτο ματς, στο «Καμπ Νόου», τα προγνωστικά ήταν εναντίον του). Ο Αγγλος τι ακριβώς έκανε; Σε ένα παιχνίδι με τόση ένταση, τόση σκοπιμότητα και τόσο πάθος όπως ο επαναληπτικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Πόρτο, ο Ρούνεϊ άλλαζε πλευρές ιδανικά με τον Ράιαν Γκιγκς και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, γυρνούσε στην άμυνα και έκοβε ακόμα και με προβολές της τελευταίας στιγμής και αψηφούσε τα σφυρίγματα του διαιτητή. Σίγουρα όχι ο Ρούνεϊ που όλοι γνωρίσαμε και μέχρι πριν ένα μήνα απολαμβάναμε…
Τι θα δούμε
– Τον… όρθιο Χανς Γεργκ Μπουτ να παρακολουθεί τον Τιερί Ανρί να σημειώνει το τέταρτο γκολ της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου».
– Την επίθεση πέντε μελών των οργανωμένων της Μπαρτσελόνα «Boixos Nois» σε μέλος της διοίκησης Λαπόρτα στη Γερμανία (συνελήφθησαν και οι πέντε).
– Την ασυνήθιστη εικόνα του Στίβεν Τζέραρντ να παρακολουθεί αγώνα της Λίβερπουλ με πολιτικά από τις εξέδρες.
– Τα περίπου δύο λεπτά που χρειάστηκε ο Σεμπαστιάν Εγκουρέν για να διασχίζει το γήπεδο κατά πλάτος μετά την αποβολή του κι ενώ η Βιγιαρεάλ βιαζόταν.
– Τον Νεμάνια Βίντιτς να μπερδεύει τα τέρματα και ως αμυνόμενος να… διώχνει με προβολή ψηλά άουτ αν και ήταν το πολύ δύο μέτρα από την εστία του Χέλτον.
Παλιούς γνώριμους. Εάν η συνάντηση της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ σε κάποιο σημείο του φετινού θεσμού έδινε… 1.05 στο στοίχημα, αυτή των Λονδρέζων με την Μπαρτσελόνα δεν έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Εκτός με εξαίρεση την περσινή σεζόν, οι δύο ομάδες δεν παραλείπουν να δώσουν δύο αγώνες μεταξύ τους από το 2004-05 και έπειτα. Βέβαια από την τελευταία χρονιά που συναντήθηκαν έχουν αλλάξει πολλά, μιας και από τους μεν λείπει ο Ζοζέ Μουρίνιο και από τους δε ο Ροναλντίνιο, οι δύο κεντρικές φιγούρες των πρότερων αναμετρήσεων. Από την προϊστορία δεν πρέπει να λησμονούμε και τον εκπληκτικό προημιτελικό του 2000, όταν η Τσέλσι νίκησε 3-1 στο Λονδίνο, η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 83’ του επαναληπτικού χάρη στο γκολ του Λάρα Γκασία Ντάνι (παρακαλώ) και εν τέλει προκρίθηκε με 5-1 στην παράταση σε μία ιστορική ανατροπή.
Φέργκιουσον vs Βενγκέρ στην Ευρώπη. Στην Αγγλία τους έχουμε χορτάσει, τους έχουμε βαρεθεί και ευτυχώς που ήρθαν τα νέα πρόσωπα το 2004, ο Ζοζέ Μουρίνιο και ο Ράφα Μπενίτεθ, για να τονίσουν λίγο το ενδιαφέρον με νέες κόντρες. Πρωτάθλημα, κύπελλο, λιγκ καπ, σούπερ καπ, έχουν τεθεί αντιμέτωποι παντού, έχουν νικήσει, έχουν χάσει, έχουν έρθει ισόπαλοι, έχουν λογομαχήσει, έχουν ρίξει «δηλητήριο», έχουν κάνει τα πάντα. Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον και ο Αρσέν Βενγκέρ, όμως, οι δύο μακροβιότεροι τεχνικοί στην Αγγλία, δεν έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε ένα τόσο κρίσιμο. Ποτέ στις αναμετρήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Αρσεναλ δεν διακυβεύεται κάτι τόσο σημαντικό, όπως το Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι όπως και να το κάνουμε, από τη στιγμή που δεν είμαστε κάτοικοι του Νησιού, άρα στενόμυαλοι, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι πιο σημαντική από τον πιο ιστορικό ποδοσφαιρικό θεσμό, το κύπελλο… ρεζερβών Αγγλίας ή η την Premiership των δύο, ενίοτε τριών και ποτέ τεσσάρων διεκδικητών.
Πείρα εναντίον ενθουσιασμού. Ο Γκους Χίντινκ είναι ένας από τους πιο ηλικιωμένους προπονητές του θεσμού, ένας από τους πιο έμπειρους και ένας από τους πιο καλούς. Απέναντί του ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ένας από τους πιο νεαρούς τεχνικούς της διοργάνωσης, από τους πιο άπειρους και από τους πιο φερέλπιδες. Και οι δύο έχουν φέρει τις ομάδες που προπονούν στα μέτρα τους. Στην Τσέλσι όλοι «πίνουν νερό» στο όνομα του Ολλανδού τεχνικού και μόνο ο Νικολά Ανελκά κάθεται σε μια γωνιά και ματαιοπονεί. Στην Μπαρτσελόνα θα συνέβαινε το ίδιο, εάν ο Καταλανός τεχνικός τους το επέτρεπε. Οι εντολές του, όμως, είναι απαράβατες, όπως και διαφορετική μουσική εκτός από Coldplay στο MP3 του πούλμαν των «μπλαουγκράνα». Δύο διαφορετικοί κόσμοι, λοιπόν, έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα ο νέος και ωραίος ή ο παλιός που είναι αλλιώς…