Ντέμης: “Φέρτε τον κόσμο στο γήπεδο…”
Ο Ντέμης Νικολαΐδης πήγε στους Θρακομακεδόνες και έδωσε τις διευκρινήσεις που ήθελαν οι ποδοσφαιριστές για κάποια σημεία του εσωτερικού κανονισμού και το πριμ κατάκτησης του πρωταθλήματος. Φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή, ωστόσο ίσως χρειαστεί... λογιστής για να γίνει κατανοητό το ζήτημα με το πριμ που θα εισπράξουν ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου.
Η ουσία είναι ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές υπέγραψαν τον εσωτερικό κανονισμό κι έτσι κλείνει οριστικά και αμετάκλητα ένα θέμα που υποτίθεται πως «βασάνιζε» τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Επί της ουσίας, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Το στάνταρ πριμ τίτλου παραμένει τελικά στο ένα εκατομμύριο (πέρσι ήταν 2,5 εκ. ευρώ). Προστίθεται άλλο ένα εκατομμύριο, αν το καλοκαίρι του 2009 η ΑΕΚ περάσει τα προκριματικά και εισέλθει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Από κει και πέρα το πράγμα έχει να κάνει και λίγο με τα λογιστικά. Κάποτε στα αποδυτήρια υπήρχε (ως ποδοσφαιριστής) ο Κωστένογλου, τον οποίο εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια οι συμπαίκτες του για τέτοιου είδους ζητήματα. Εκτός από μορφωμένος, θρήσκος, καλός ποδοσφαιριστής ήταν και ο «λογιστής» στα αποδυτήρια.
Έναν τέτοιο ίσως χρειαστούν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, μέχρι να καταλάβουν τι παίζει ακριβώς με το πριμ που θα εισπράξουν ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου. Ο Ντέμης έμεινε σαράντα λεπτά κοντά στους παίκτες και τους το είπε ξεκάθαρα: «Με την απόδοση σας φέρτε τον κόσμο στο γήπεδο και θα ανταμειφθείτε γι’ αυτό!» Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το πριμ θα το εισπράξουν, πάρουν δεν πάρουν το πρωτάθλημα!
Παράδειγμα: Αν η ΑΕΚ κλείσει την σεζόν με μέσο όρο εισιτηρίων 20-23.000 (δηλαδή στα περσινά επίπεδα), οι ποδοσφαιριστές θα μοιραστούν 168 χιλιάρικα. Δηλαδή ψίχουλα. Αν όμως κλείσει την χρονιά με μέσο όρο 44.000 εισιτήρια το πριμ είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Από την χαμηλότερη (20-23.00) μέχρι την υψηλότερη (44.000) υπάρχουν ενδιάμεσα κι άλλες κλίμακες με τα αντίστοιχα ποσά.
Είναι φανερό ότι η διοίκηση προσπαθεί με διάφορα τρικ και βάζοντας στο κόλπο και τους παίκτες να φέρει κόσμο στο γήπεδο. Τον κόσμο εκείνο που στήριξε την πρώτη χρονιά (2004-05) με θέρμη την προσπάθεια και η ΑΕΚ τελείωσε την σεζόν με μέσο όρο εισιτηρίων κοντά στα 28.000. Πέρσι η ΑΕΚ μάζεψε τους πιο πολλούς βαθμούς στο γήπεδο, ήταν η «ηθική πρωταθλήτρια», αλλά κατά μέσο όρο έκοβε 21.500 εισιτήρια.
Τι πρέπει να γίνει; Προφανώς να αρχίζει η ομάδα να δίνει θέαμα. Να ανταποκριθεί ο κόσμος και σε κάθε ματς να έχει «τριαντάρια» και πάνω. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος που περνά αποκλειστικά μέσα από τα πόδια του Μπλάνκο, του Τζιμπούρ, του Σκόκο, των υπόλοιπων παιδιών και φυσικά από την δουλειά, τις επιλογές και εμπνεύσεις του προπονητή…