ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός-Εφές 74-65

Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ. Με υπερπροσπάθεια στην 3η και στην 4η περίοδο ο πρωταθλητής έριξε στο καναβάτσο την Εφές Πίλσεν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης (74-65) και διατήρησε τις ελπίδες του για πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκα. Στήριγμα των πράσινων οι Μπατίστ, Σπανούλης, Διαμαντίδης, καλή δουλειά από τον Ντικούδη. Για δύο πόντους δεν κάλυψε τη διαφορά του πρώτου αγώνα η ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Παναθηναϊκός-Εφές 74-65

Οι τρεις σωματοφύλακες


Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ.
Με υπερπροσπάθεια στην 3η και στην 4η περίοδο ο πρωταθλητής έριξε στο καναβάτσο την Εφές Πίλσεν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης (74-65) και διατήρησε τις ελπίδες του για πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκα. Στήριγμα των πράσινων οι Μπατίστ, Σπανούλης, Διαμαντίδης, καλή δουλειά από τον Ντικούδη. Για δύο πόντους δεν κάλυψε τη διαφορά του πρώτου αγώνα η ομάδα του Ομπράντοβιτς.


Υπό την πίεση βάρος των συνεχόμενων κακών εμφανίσεων, ο Παναθηναϊκός έπαιζε από την αρχή με βαρίδια στα πόδια, ήταν φανερό αυτό. Ο Ομπράντοβιτς προτίμησε μία πεντάδα με Αλβέρτη για να έχει σκορ από μακριά αλλά στην άμυνα η ομάδα του παρουσιάστηκε πολύ ευάλωτη. Το πρώτο καλάθι των πρωταθλητών ήρθε μετά από 2,5 λεπτά (2-6) ενώ και στη συνέχεια η επιθετική δυστοκία ήταν φανερή (6-16, 13-8).

Με την είσοδο στον αγώνα των Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους, ο Παναθηναϊκός έψαξε το πιο εύκολο καλάθι και εν μέρει τα κατάφερε αφού ο πρώτος βρήκε λύσεις και δημιούργησε ρήγματα (20-20, 24-23). Όμως, τα κενά στην άμυνα όπου ο Χάτσον σούταρε ανενόχλητος και μαζί με τους συμπαίκτες του κυριαρχούσαν στα ριμπάουντ (9-18) στοίχισαν στου γηπεδούχους. Τα λίγα ψηλά κορμιά (Ντικούδης, Ζίζιτς) δεν δούλεψαν ικανοποιητικά και η Εφές (που έπαιζε χωρίς τους Νίκολας, Γουντς και Ράιτ) ξαναπήρε τα ηνία με 28-33 και 31-38 μέσα σε ένα ΟΑΚΑ που άρχισε να δυσανασχετεί.

Η συνταγή, όταν μία ομάδα δεν έχει τις πολλές λύσεις στην επίθεση είναι μία: Αμυνα και πάλι άμυνα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού βγήκαν στο παρκέ για το τρίτο δεκάλεπτο, ορκισμένοι να βγάλουν ενέργεια στην άμυνα και να προκαλέσουν ασφυξία στην Εφές. Το σχέδιο δούλεψε! Με ένα σερι 13-2, οι πράσινοι (που είχαν και λογικές επιλογές στην επίθεση) πέρασαν μπροστά ενώ λίγο αργότερα με βολές του Διαμαντίδη εξασφάλισαν διαφορά +6 (52-46). Οι τρεις σωματοφύλακες (Μπατίστ, Ζίζιτς, Διαμαντίδης), όρθωναν το ανάστημά τους.

Η απουσία του Διαμαντίδη από την πεντάδα (έπρεπε να πάρει ανάσες) έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις αμυντικές δυσλειτουργίες με συνέπεια η Εφές να επιστρέψει δυναμικά (54-56, 57-60). Όμως ο Σπανούλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Φρόντισε με δικό του, προσωπικό καλάθι να βάλει και πάλι τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού (61-60) και στην επόμενη επίθεση πάσαρε όμορφα στον Μπατίστ που τελείωσε τη φάση. Ηταν μία σπουδαία ανάσα αυτά τα δύο καλάθια.

Αποδείχθηκε αυτό στη συνέχεια όταν ο Παναθηναϊκός, απαλλαγμένος από τη μεγάλη πίεση, έπαιξε πιο σίγουρα. Οι καλές συνεργασίες του Σπανούλη με του ψηλούς έφεραν και άλλους πόντους την ώρα που η Εφές έμοιαζε να στερεύει από λύσεις (70-64). Η σκέψη της κάλυψης της διαφοράς του πρώτου αγώνα (+10) άρχισε να στριφογυρνάει στο μυαλό του Ομπράντοβιτς και των παικτών. Το δίποντο του εκπληκτικού Μπατίστ στα 50 δευτερόλεπτα (74-65) κατέστησε το στόχο εφικτό. Ο Αμερικανός όμως πήρε ένα τραβηγμένο σουτ στην τελευταία επίθεση και η διαφορά έμεινε στο +9 (ο Παναθηναϊκός δεν έκανε φάουλ στο τέλος). Η κυρίως δουλειά όμως (βλέπε νίκη) είχε γίνει και με το παραπάνω.

ΣΤΑΡ

Ένα καράβι λεφτά έδωσε το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός για να ντύσει στα πράσινα τον Γιασικεβίτσιους, τα κάστανα από τη φωτιά στα δύσκολα τα βγάζουν οι γνωστοί και δοκιμασμένοι. Ο Μπατίστ που είχε την απαραίτητη ψυχραιμία να τελειώσει κρίσιμες φάσεις, ο Διαμαντίδης που μάρκαρε για 2 και 3 στην άμυνα, ο Σπανούλης με τα μπασίματά του που έβγαζαν την άμυνα της Εφές εκτός μάχης. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την ώριμη εμφάνιση του Ντικούδη έχετε τους σταρ του Παναθηναϊκού.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ο Ζίζιτς δεν «κολλάει» με τίποτα στη χημεία του Παναθηναϊκού. Το φάουλ το έχει στην… τσέπη ενώ στην επίθεση δυσκολεύεται να κάνει ακόμα και τα στοιχειώδη. Την Πέμπτη ήταν σαν μην έπαιξε.

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Ομπράντοβιτς θα ζήσει ή θα πεθάνει φέτος με τους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες του. Αν τώρα, με την έλλειψη λύσεων που έχει η ομάδα ο Μπετσίροβιτς παίζει 7 λεπτά και ο Γιασικεβίτσιους 18 ενώ ο Πρκάτσιν γυαλίζει τον πάγκο σημαίνει ότι ο Ζοτς έχει αποφασίσει. Όλα για όλα με αυτούς που τον ξέρουν και τους ξέρει καλά. Ο κόουτς μπορεί να ελπίζει ότι το σχέδιο μπορεί να δουλέψει. Εστω και αν ο Γιασικεβίτσιους αντιδρά με οργή στις αλλαγές του όπως έκανε την Πέμπτη στο δεύτερο δεκάλεπτο.


Τα δεκάλεπτα: 15-20, 31-38, 54-52, 74-65

Παναθηναϊκός: Διαμαντίδης 11 (1), Ουίνστον 2, Αλβέρτης, Μπατίστ 20, Μπετσίροβιτς 2, Σπανούλης 15, Γιασικεβίτσιους 3, Ντικούδης 12 (1), Ζίζιτς 2, Χατζηβρέττας 7 (2).

Εφές: Πεν 7 (1), Γκρέγκορι 12 (2), Αμπί 5 (1), Χάτσον 20, Κούτζο 3 (1), Γκόνλουμ 8 (1), Αρσλάν 9.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK