Σάντος: “Εγώ ευθύνομαι”
Το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για τις κακές εμφανίσεις στα εκτός έδρας ματς του ΠΑΟΚ, ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο, για την 24η αγωνιστική της Superleague.
Το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για τις κακές εμφανίσεις στα εκτός έδρας ματς του ΠΑΟΚ, ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενόψει του αγώνα με τον Πανιώνιο, για την 24η αγωνιστική της Superleague.
“Προβληματίζομαι καθημερινά για το γεγονός ότι η ομάδα παρουσιάζεται μεταμορφωμένη στα εκτός έδρας παιχνίδια, σε σχέση με τα εντός. Στην Τούμπα οι παίκτες είναι πιο αποφασιστικοί και πιο συγκεντρωμένοι.
Είναι ένα μυστήριο που με απασχολεί. Στην έδρα μας στατιστικά έχουμε πάνω από 60% κατοχή, ενώ εκτός έδρας συμβαίνει το αντίστροφο. Εκτός έδρας η ομάδα χάνει την μπάλα πολύ και εύκολα, μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα όπως έπαθε ο Ολυμπιακός με την Τσέλσι στο Λονδίνο. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε την κατοχή της μπάλας. Κάνουμε πολλά λάθη και όταν χάνουμε την μπάλα εύκολα κουραζόμαστε περισσότερο.
Περίμενα μετά από έξι μήνες δουλειάς να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ήρθα όταν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα και έπρεπε να αλλάξω νοοτροπία. Περίμενα ωστόσο να έχουμε βελτιωθεί. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από τις ευθύνες, θα ήταν διαφορετικά αν ήμουν πάντως στην προετοιμασία της ομάδας.
Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο, και το ξέρουμε όλοι. Να το βάλουμε στο επίκεντρο και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε όλοι μαζί. Στην Τούμπα υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος να μπούμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι. Εκτός, δε λέω ότι δε θέλουμε τη νίκη, αλλά εάν το ματς δεν έρθει στα μέτρα μας, δεν μπορούμε να το διεκδικήσουμε.
Με ποινή μιας αγωνιστικής και πρόστιμο 80 ευρώ επεβλήθη στον Σέρζιο Κονσεϊσάο από την πειθαρχική επιτροπή της Super League για τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό με τον Αντώνη Νικοπολίδη. Σημειώνεται ότι η απόφαση ήταν ίδια και για τον τερματοφύλακα των “ερυθρολεύκων”.
Έχω πει στους παίκτες μου ότι θα πρέπει να βάζουν προσωπικούς στόχους. Εγώ ήρθα στον ΠΑΟΚ με σκοπό σε τρία χρόνια να τον έχω στην κορυφή. Έτσι θα πρέπει να έχουν και οι παίκτες το δικό τους στόχο. Είναι δική μου ευθύνη που δεν πέρασα αυτό το μήνυμα που θέλω στους παίκτες, αν και φάνηκε ότι στα τρία προηγούμενα παιχνίδια πριν τον Εργοτέλη, είχε περάσει. Δεν μπορούμε να επικεντρώσουμε σε ένα θέμα, γιατί στον ΠΑΟΚ υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που δημιουργούν αυτήν την εικόνα εκτός έδρας.
Στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο θα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα να μη χάσουμε και μετά να δούμε πως θα πάρουμε τη νίκη. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τον Πανιώνιο, διότι η ομάδα έχει τις δυνατότητες να το πετύχει. Δε θέλω να μιλήσω υποθετικά. Υπάρχει μία πιθανότητα να αλλάξω σχήμα, γιατί δυο-τρεις παίκτες δεν θα παίξουν. Γνωρίζω τον αντίπαλο, παίζει 4-4-2, είναι καλή ομάδα, με καλή στρατηγική, πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε λίγο το σύστημα μας”.
Στη συνέχεια ο Πορτογάλος τεχνικός κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι παίκτες του αποδέχονται εύκολα την ήττα
“Μου αρέσουν οι παίκτες μου και δε θέλω να μιλήσω για αυτούς. Στα 24 χρόνια καριέρας στους πάγκους, πάντα παίρνω την ευθύνη στις ομάδες μου. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να προστατεύω την ομάδα μου και είναι πράγματα που δε θέλω να συζητήσω.
Για να διεκδικείς κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, πρέπει να έχεις δημιουργήσει κλίμα νικών και οι παίκτες να μην είναι συγκαταβατικοί με την ήττα. Αυτές οι ομάδες πρωταθλητισμού, δεν λέω μεγάλα σωματεία όπως είναι ο ΠΑΟΚ αλλά ομάδες πρωταθλητισμού, το καλύτερο γιατρικό για μια ήττα είναι να παίξουν αμέσως μετά ένα παιχνίδι. Αυτή είναι η φιλοσοφία των νικητών”.
Σχετικά με το ξεσκαρτάρισμα που αναμένεται να κάνει στο τέλος της σεζόν, τόνισε:
“Σέβομαι όλους τους παίκτες θα πάρω τις αποφάσεις μου στο τέλος της σεζόν. Αυτή τη στιγμή είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Για το καλοκαίρι θα ενισχυθούμε 5-6 παίκτες ποιότητας”.
Τέλος, αναφορικά με την συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στην Τούμπα, σε κάθε ματς, τόνισε:
“Η ομάδα έχει πάνω από 20 χρόνια να πάρει τίτλο και ο κόσμος εξακολουθεί να είναι δίπλα μας. Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου που δεν τους προσέφερα μια χαρά”.