ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: τελικός στην… Αφρική

Το εναρκτήριο τζάμπολ της... "Μεσολίγκας" ή μια ευκαιρία να δει η Αφρική τι σημαίνει ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός και να αισθανθεί πολιτισμικά αναβαθμισμένη; Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον 7ο τελικό των "αιωνίων" (videos).

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: τελικός στην… Αφρική
Ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ. Τετάρτη απόγευμα η τηλεόραση είχε μπάσκετ. Ευχάριστο. Κάθεσαι, βλέπεις, ακούς, έγινε και ντέρμπι το ματς στη Θεσσαλονίκη, ένα τετράωρο με σχετικά καλό θέαμα. Μη ρωτήσετε μόνο γιατί έπαιζαν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες (από πλευράς τίτλων τα τελευταία 30 χρόνια) της Ελλάδας. Για τους ημιτελικούς του κυπέλλου; Μπα, υπερβολικά χαλαρά παιχνίδια. Νίκησε ο Άρης τον Παναθηναϊκό και στο γήπεδο δεν βρίσκονταν ούτε 400 φίλαθλοι. Σάρωσε ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ μπροστά σε 500 φιλάθλους.

Μήπωςέπαιζαν εξ αναβολής για το πρωτάθλημα; Και πάλι δεν κολλάει η εικόνα της μεγάλης παρέας στο Αλεξάνδρειο μετά το τέλος. Καλή απόδοση δίνει το… στοίχημα για το ότι πρόκειται για τους πρώτους ιστορικούς αγώνες προετοιμασίας της Μεσο-λίγκας, του νέου πρωταθλήματος που… σαρώνει τη Μεσόγειο. Μεγάλο λιμάνι ο Πειραιάς, μεγάλοκι η Θεσσαλονίκη,ιδού το εναρκτήριο τζάμπολ.

Ναι, κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη διότι είχαμε και διαιτητές από Αίγυπτο, Τυνησία, γενικά χώρες της Αφρικής. Έτσι φάνηκε, αν κάνουμε λάθος ζητούμε συγγνώμη από τους πρωταγωνιστές.

Με μία πιο προσεκτική ματιά στο contra.gr έρχεται το πρώτο σοκ. Ήταν αγώνες κυπέλλου, οι δεύτερες μάλιστα αναμετρήσεις, στις οποίες θα κρίνονταν τα δύο εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό των λίγων φιλάθλων της 6ης Μαρτίου. Μάιστα, που λένε. Ενδιαφέρον πείραμα. Διπλοί ημιτελικοί στο περίφημο λιοντάρια-χριστιανοί για να χαρεί ιδρώτα κι αίμα ο Καίσαρ.

Δεύτερο σοκ δεν υπάρχει. Εξέλειπαν από το ελληνικό μπάσκετ. Ούτε καν τα νεύρα του Διαμαντίδη στο τέλος από την κόπωση δεν αξίζουν ανάλυσης και αυστηρής κριτικής (αυτή την φορά), αφού ακόμα κι ο “3D” δεν γίνεται να παίζει χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο για όλους και σε κάθε αγώνα όπου υπάρχει φύλλο αγώνα και όχι μόνο.

Τί να συζητήσουμε; Για τον τρόπο διεξαγωγής των… προπονήσεων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού μέχρι να παίξουν τον τελικό των ολίγων; Οι διπλοί ημιτελικοί για να μην υπάρχει περίπτωση έκπληξης. Έξοδα σε περίοδο κρίσης. Να συζητήσουμε για το γεγονός ότι από την Τετάρτη το βράδυ η μπασκετική Ισπανία αφοσιώνεται στο εκπληκτικό “φάιναλ8” του κυπέλλου την ώρα που εμείς εδώπεριμένουμε το βράδυ της 6ης Μαρτίου για να μετρήσουμε πόσα καθίσματα έμειναν στη θέση τους;

Εκτός αν φέτος, εκτός από το εναρκτήριο τζάμπολ της “μεσολίγκας”, ο τελικός του κυπέλλου αποτελεί την πρόβα τζενεράλε για το επικείμενο ντέρμπι της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την Αλ Ριαντί, πρωταθλήτρια του Λιβάνου.

Όσο επιφυλακτικοί κι αν είμαστε, παρά το γεγονός ότι τη βρίσκουμε εξόχως διασκεδαστική ως συζήτηση και εποικοδομητική για το συκώτι μας, στην ιδέα του Γιώργου Βασιλακόπουλου για τη λίγκα της Μεσογείου που θα πιάσει μέχρι το Δούναβη και τον περσικό κόλπο, εμφανίζεται μία θετική παράμετρος:

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ είναι ο μοναδικός στον πλανήτη με την τεχνογνωσία να διοργανώσει έναν αγώνα Ισραηλινών – Αράβων χωρίς θύματα. Για αυτό το παιχνίδι αξίζει να βοηθήσουμε όλοι να ξεκινήσει η “Μεσολίγκα” (η δική μας πρόταση για το όνομα)ώστε να δει η Αφρική τι σημαίνει ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και να αισθανθεί πολιτισμικά αναβαθμισμένη. Ο τρίτος κόσμος… μετακόμισε προς βορρά.

Με λίγες κουβέντες: μέγας είσαι πρόεδρε και θαυμαστή η λίγκα σου!..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK