Επαρχιώτικη νοοτροπία
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν ξέφυγαν από την επαρχιώτικη νοοτροπία που χαρακτηρίζει τις ελληνικές ομάδες αμέσως μετά από μια επιτυχία στην Ευρώπη. Είχαν το μυαλό τους στο προηγούμενο και στο επόμενο ματς με τη Σάλκε και ξενέρωσαν τον κόσμο με τη αφόρητα κακή εμφάνισή τους στο Αγρίνιο.
Έκαναν την πρώτη ευκαιρία στο 88΄ με το δοκάρι του Κλάους. Έως τότε έμοιαζαν περισσότερο με σύλλογο περιπατητών στο Σέιχ Σου, παρά με μια στιβαρή ομάδα που στοχεύει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Μπούμερανγκ…
Ο Στέφενς εάν δεν ήταν διακριτικός θα μπορούσε να το πει πιο ανοιχτά. Όλοι ονειροπολούσαν αυτές τις ημέρες για το πώς θα τεντώνει μέσα στη Τούμπα το σεντόνι. Είπαμε, είναι κρίσιμο και ιστορικής σημασίας παιχνίδι, αλλά δεν είναι η αρχή και το τέλος του κόσμου.
Και συνήθως όταν μεγαλοποιείς στο μυαλό σου κάτι, όσο σπουδαίο κι αν είναι, περισσότερο απ’ ότι πρέπει, συνήθως αυτό καταλήγει μπούμερανγκ. Όπως έγινε στο Αγρίνιο. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ… έμειναν στα αποδυτήρια του Arena Auf Salke. Απλώς πέρασαν μια… βόλτα από το Αγρίνιο. Πήγαν, είδαν, έχασαν με κατεβασμένα χέρια και απήλθαν. Πάλι καλά που ο δείκτης του σκορ έμεινε στο 2-0.
Ούτε ένας παίκτης για δείγμα δεν είχε υποφερτή απόδοση. Αποτέλεσαν τον ιδανικό αντίπαλο του Παναιτωλικού για νίκη. Οτιδήποτε και να πεις πέραν αυτού είναι περιττό. Δεν μπορείς όμως να μην αναφέρεις ότι ο Ράφαελ ήταν θαυμάσιος στις εξόδους και ο Χακόμπο… κολλημένος στη εστία. Κι ό,τι ο Μπακάκης «έσβησε» τον Στοχ. Τον Λούκας δεν χρειάσθηκε να τον «σβήσει» κανείς. «Σβήστηκε» από μόνος του. Οι, δε, Τζιόλης και Κάτσε παρέδωσαν σεμινάριο λαθών
Απαραίτητος στόπερ και επιτελικός
Πέραν της νοοτροπίας, είναι εμφανές πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν στόπερ και έναν οργανωτή στο κέντρο. Ο Ισπανός Λόπεζ απογοητεύει πλήρως. Όποιος τον επέλεξε διέπραξε σοβαρό λάθος. Ο Βίτορ χωρίς τον Κατσουράνη είναι φοβισμένος και πέφτει σε λάθη. Ο Ολίσε έχει τόση σχέση με την θέση του επιτελικού, στην οποία αγωνίσθηκε στο πρώτο ημίωρο, όσο η Ελλάδα με την… ανάπτυξη.
Φάνηκε επίσης, ότι ο Κατσουράνης και ο Λαζάρ είναι δυσαναπλήρωτοι. Η δική τους παρουσία βελτιώνει την κατάσταση. Ο Ρουμάνος κατά τα φαινόμενα θα λείπει στη ρεβάνς. Σκούρα τα πράγματα. Εάν είναι αριστερό μπακ πάλι ο Σκόνδρας γίνονται ακόμα δυσκολότερα, είτε παίξει ο Φαρφάν, είτε όχι.
Παραπομπή στις καλένδες
Είναι, πάντως, αναμενόμενη η αλλαγή παραστάσεων την Τρίτη. Θα δούμε έναν πολύ πιο σφριγηλό ΠΑΟΚ. Το κίνητρο του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ ισχυρό για όλους, αλλά μ’ αυτή τη νοοτροπία η διεκδίκηση του πρωταθλήματος παραπέμπετε στις καλένδες. Η διαφοροποίηση του τρόπου σκέψης είναι απαραίτητη προϋπόθεση διεκδίκησης του τίτλου.
Το ματς στο Αγρίνιο ήταν ένα «ακριβό μάθημα» κατά τον Στέφενς και μια ένδειξη, ή απόδειξη εάν θέλετε, για την ανάγκη απόκτησης στόπερ και επιτελικού. Ο Ολλανδός τεχνικός είναι εγγυητής σταθερότητας, αλλά χρειάζεται βοήθεια με τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής.
Συμπερασματικά, εάν ο ΠΑΟΚ πάρει την πολυπόθητη πρόκριση σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ η ήττα στο Αγρίνιο θα ξεχαστεί, αλλά το πρόβλημα των ελλείψεων στο κεντρικό άξονα και της αλλαγής νοοτροπίας των παικτών θα παραμείνει.