ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάντος: “Εξ αρχής δεν ήταν στόχος τα πλέι οφ”

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ που δεν περιορίζονται μόνο στα πλέι-οφ, αλλά και στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης μίλησε ο Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Σάντος: “Εξ αρχής δεν ήταν στόχος τα πλέι οφ”
Για τους στόχους του
ΠΑΟΚ που δεν περιορίζονται μόνο στα πλέι-οφ, αλλά και στον αγώνα με τον
Αστέρα Τρίπολης μίλησε ο
Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

“Ο Αστέρας έχει πολύ καλή άμυνα και γρήγορες αντεπιθέσεις. Παίζουμε εντός έδρας και επιθυμούμε να νικήσουμε, άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, όταν δεν έχουμε κατοχή, να πιέσουμε πολύ τον αντίπαλο και να τον υποχρεώσουμε να κάνει λάθη και όταν έχουμε την κατοχή τις μπάλας να έχουμε διαύγεια στο παιχνίδι και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για γκολ. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τον αγώνα.

Προφανώς και θα πρέπει να το επιδιώξουμε να μπούμε στα πλέι οφ. Πολλές φορές το έχω πει ότι δεν μου αρέσει καθόλου να χάνω. Το μόνο που θέλω είναι να κερδίζω. Άρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ένα δώρο στους οπαδούς. Το αξίζουν και αυτό και πολλά περισσότερα. Η διαφορά είναι ότι βαδίζουμε για ένα μακρόχρονο σχέδιο και δεν υπήρχε για φέτος καθορισμός κανενός άμεσου στόχου. Αυτό όμως δεν αλλάζει την θέληση μας να κάνουμε ένα δώρο στους φιλάθλους μας.

Είναι έμπειρος παίκτης ο Κονσεϊσάο, έχει παίξει στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Έχει συνηθίσει και στα ύψη και στα βάθη. Και σε καλές και σε λιγότερο καλές στιγμές. Αλλά ένας παίκτης με το ανάστημα του Κονσεϊσάο αν δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει αυτό, φανταστείτε τι θα έκαναν οι υπόλοιποι.

Σάντος για τους παίκτες που θα φύγουν

“Προφανώς δυσκολεύει η κατάσταση όταν έχω να κάνω με 30 παίκτες. Ούτε στις προπονήσεις είναι εύκολα. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία στο μέλλον. Δεν είναι θετική κατάσταση για κανέναν. Ούτε για την διοίκηση που δίνει περισσότερα λεφτά για περισσότερους παίκτες αλλά ούτε και για τους παίκτες τους ίδιους. Πολλοί είναι εκτός 11άδας. Αναγκαστικά 9-10 παίκτες θα μείνουν εκτός αποστολής. Και ούτε για τον προπονητή είναι εύκολο, ειδικά στις προπονήσεις. Ο σχεδιασμός προπονήσεων με 25 παίκτες είναι πολύ δύσκολος. Γιατί κατά τι γνώμη μου προπονούμαι σημαίνει αποκτώ γνώσεις. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει σαφέστατα.

Ξέρω πολύ καλά τι θέλω εγώ για τον ΠΑΟΚ. Είναι μέσα σε ένα σχέδιο τριετίας. Αυτό που θέλω είναι το καλύτερο για τον ΠΑΟΚ. Δεν εννοώ τι θέλω εγώ. Δεν είναι ατομικό το ζήτημα. Είναι από κοινού με την διοίκηση για το καλό της ομάδας. Και ο στόχος του σχεδίου είναι του χρόνου να έχουμε μια διαφορετική ομάδα με διαφορετικούς στόχους. Αν δεν ήξερα τώρα τι πρέπει να κάνω καλύτερα να έφευγα.

Αν θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη και τους στόχους πρέπει να βρούμε και άλλους παίκτες για να ενισχύσουμε αυτή την ομάδα, οπότε κατά συνέπεια καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Αυτό από άποψη ψυχολογίας δεν έχει ποτέ καλό αποτέλεσμα. Γιατί αρχίζουν και προβληματίζονται οι παίκτες αυτή την εποχή αλλά είναι νόμος του ποδοσφαίρου αυτός. Εμείς σαν προπονητές θα πρέπει συνυπάρξουμε με αυτό. Τονίζω πάντα το γεγονός ότι όλοι μας είμαστε επαγγελματίες. Και όποιος επαγγελματίας πληρώνεται είναι υποχρεωμένος να δουλεύει. Ικανοποιημένος η όχι, κατσούφης η γελαστός πρέπει να δουλεύει. Αυτό σημαίνει να είσαι επαγγελματίας. Πολύς κόσμος βγαίνει μουτρωμένος το πρωί για να πάει στη δουλειά. Αλλά πρέπει να πάει…

Προφανώς ξέρω ποιοι πρέπει να παραμείνουν ή όχι. Είναι ένα θέμα που συζητάω με διοίκηση, αλλά το βασικό ζήτημα είναι αυτό που επιδιώκουμε εμείς και όχι από μόνοι τους οι ίδιοι οι παίκτες. Το μοναδικό κριτήριο δεν είναι μόνο αν είναι ποιοτικοί οι παίκτες. Πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη δομή, ομάδα που να είναι δυνατή… Αν έχουμε για παράδειγμα 10 μέσους δεν γίνεται ενδεκάδα”.

Ο στόχος που είχε καθοριστεί από την αρχή είναι σε κάθε παιχνίδι να επιδιώκουμε την νίκη. Και αυτός είναι ο στόχος που έπρεπε να χαραχτεί μπροστά στην πραγματικότητα που υπήρχε. Οποτε ένας επαγγελματίας, και οι παίκτες μου είναι καλοί επαγγελματίες, θα πρέπει να επικεντρώνεται σε κάθε αγώνα να δίνει τον καλύτερο εαυτό του και να επιδιώκει την νίκη. Αυτό δεν αλλάζει.

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό από το άλλο. Το να παίζεις με τον Αστέρα είναι διαφορετικό το να παίζεις με τον Πανιώνιο. Το να παίζεις στην Νέα Σμύρνη είναι διαφορετικό από το να παίζεις στην Τούμπα. Η φιλοσοφία της ομάδας δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο αντίπαλος. Έχουμε πάντα ένα στόχο. Στις προπονήσεις έχουμε ένα πνεύμα και μια φιλοσοφία. Να επιδιώκουμε την νίκη. Μερικές φορες το πετυχαίνουμε, μερικές φορές όχι, κάθε παιχνίδι έχει την δίκια του ιδιομορφία.

Ο Αραμπατζής δεν είναι σε θέση να παίξει 90 λεπτά από ιατρικής πλευράς. Όχι από άποψη τεχνικής η τακτικής αλλά από ιατρική άποψη. Είναι σημαντικό γεγονός, γιατί ένας παίκτης που παίζει σε αμυντική θέση δεν είναι το ίδιο με έναν πιο επιθετικό. Δεν μπορούμε να βάλουμε κάποιον παίκτη να παίξει και να ξέρουμε ότι μετά από 50-60 λεπτά πρέπει να γίνει αλλαγή. Άρα ας περιμένουμε την γνωμάτευση των γιατρών να μας πούνε ότι όντως μπορεί να αγωνιστεί για 90 λεπτά. Μέχρι τότε θα είναι δύσκολο να τον βάλω από την αρχή σε ένα παιχνίδι.

Ο Βρύζας πήγε να επισκεφτεί κάποιες τοποθεσίες σύμφωνες με τις δικές μας προδιαγραφές σχετικά με την προετοιμασία. Έχει να κάνει με συνθήκες εργασίας, με τα φιλικά παιχνίδια και με ποιες ομάδες θα παίξουμε. Όταν επιστρέψει θα μελετήσουμε τις πληροφορίες που έχει και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις. Πρέπει πολύ προσεκτικά να ετοιμάσουμε την περίοδο τις προετοιμασίας γιατί οι 2 μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος έχουν θεμελιώδη σημασία για το τι θα κάνουμε σε αυτό. Εκεί δημιουργούνται η φυσική κατάσταση και οι αυτοματισμοί στο παιχνίδι. Εκεί δημιουργείται μια δυνατή ομάδα. Πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά ώστε όλα να κυλήσουν όπως τα θέλουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK