Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1
Με τον "ιπτάμενο" Ολλανδό, Ντιρκ Κάουτ, να πετυχαίνει χατ-τρικ και τον Λουίς Σουάρες να αναστατώνει την άμυνα της Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ θριάμβευσε (3-1) στο μεγάλο ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής της Premiership (videos).
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο πρώτο γκολ της Λίβερπουλ, όταν μετά από πάσα του Κυργιάκου, ο Σουάρες πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, συγκεκριμένα τρεις… άτυχους παίκτες των φιλοξενούμενων, και ο Κάουτ δεν δυσκολεύτηκε σε κενή εστία (δεν υπάρχει περίπτωση οφσάιντ) να πλασάρει εύστοχα.
Στο 38ο λεπτό ο Κάουτ και πάλι “σκότωσε” τη Γιουνάιτεντ όταν μετά από απίστευτο λάθος του Νάνι, ο οποίος άθελά του έστρωσε τη μπάλα, ο Ολλανδός στράικερ με το κεφάλι από απόσταση βολής διπλασίασε τόσο τα δικά του τέρματα όσο και της ομάδας του.
Το συγκρότημα του Αλεξ Φέργκιουσον, το οποίο προερχόταν από την εκτός έδρας ήττα από την Τσέλσι την περασμένη Τρίτη, προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν ένα καλό σουτ του Γκιγκς που ανησύχησε τον Ριένα. Μετά από αυτή τη φάση η Λίβερπουλ πήρε ξανά τα ηνία του αγώνα και στο 65ο λεπτό ο… συνήθης Κάουτ πήρε το ριμπάουντ από την εκτέλεση φάουλ του Σουάρες και σκόραρε εξ επαφής ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 3-0. Μάλιστα, ο Κάουτ ισοφάρισε το ρεκόρ του Πίτερ Μπίρντσλι, ο οποίος ήταν ο τελευταίος παίκτης της Λίβερπουλ που σκόραρε, πριν από 21 χρόνια, τρεις φορές απέναντι στους “κόκκινους διαβόλους”. Επίσης έγινε μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που πετυχαίνει χατ-τρικ εις βάρος της Γιουνάιτεντ.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι “κόκκινοι” θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει κι άλλες φορές απέναντι σε μια αδύναμη (και αστεία) άμυνα της Μάντσεστερ, αλλά είτε από τύχη, είτε από αναχαίτιση της τελευταίας στιγμής το τέταρτο γκολ δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, στις καθυστερήσεις του ντέρμπι ο Ερνάντες πέτυχε το γκολ της τιμής διαμορφώνοντας το τελικό και θριαμβευτικό 3-1.
TO LIVE TOY ΑΓΩΝΑ:
Ο Άντι Κάρολ κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ για πρώτη φορά μετά τη μετακίνησή του από τη Νιούκασλ και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί από τον Κένι Νταλγκλίς.
Από την άλλη πλευρά, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στερείται των υπηρεσιών του τιμωρημένου Βίντιτς αλλά και του τραυματία Φέρντιναντ. Την τρύπα στο κέντρο άμυνας καλύπτει ο Γουές Μπράουν, που τοποθετήθηκε δίπλα στον Κρις Σμόλινγκ.
Ο Στίβεν Τζέραρντ ξεκινά κανονικά, αν και υπήρξαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αντιμετωπίζει πρόβλημα στους προσαγωγούς. Ο αρχηγός των «κόκκινων», όμως, είναι έτοιμος.
Ο Ράιαν Γκιγκς πραγματοποιεί την 607η εμφάνισή του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, αριθμός – ρεκόρ, καθώς ξεπερνά τον Μπόμπι Τσάρλτον.
Έναρξη του αγώνα, με τις δύο ομάδες να δείχνουν προσηλωμένες στις τακτικές των προπονητών τους και τους παίκτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Λούκας και Σουάρες σουτάρουν στα πρώτα λεπτά δίχως να ανησυχήσει ουσιαστικά ο Φαν ντερ Σαρ.
Δοκάρι για τη Γιουνάιτεντ, με τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να σουτάρει στο 16′ και την μπάλα να γλύφει από την εξωτερική πλευρά την αριστερή κάθετη δοκό του Ρέινα.
Απάντηση για τη Λίβερπουλ στο 18′, με τον Μεϊρέλες να στέλνει την μπάλα με το κεφάλι στην εστία, αλλά ο Κάουτ δεν προλαβαίνει και ο Φαν ντερ Σαρ μαζεύει.
Ο Φάμπιο Αουρέλιο καθηλώνεται στο χορτάρι από τράβηγμα πιθανότατα και ο Σωτήρης Κυργιάκος περνά στη θέση του. Πλέον, δεξί μπακ ο Κάραχερ για να μπει ο Έλληνας στο κέντρο της άμυνας.
Σέντρα και κεφαλιά που παίρνει ο Μπράουν, όμως, ο Κάραχερ απομακρύνει χωρίς δυσκολία έστω και 50 εκατοστά από τη γραμμή της Λίβερπουλ.
ΓΚΟΛ η Λίβερπουλ! Από πάσα του Κυργιάκου, ο Λουίς Σουάρες περνά διαδοχικά τρεις αμυντικούς παίκτες της Γιουνάιτεντ και σεντράρει παράλληλα με τη γραμμή, για να σπρώξει ο Κάουτ και να κάνει το 1-0.
ΓΚΟΛ Απίστευτο λάθος του Νάνι, στέλνει με κεφαλιά την μπάλα προς την εστία της Γιουνάιτεντ και ο Κάουτ με το κεφάλι από απόσταση αναπνοής ευχαριστεί για την ασίστ και σκοράρει το 2-0 στο 38′.
Εγκληματικό χτύπημα του Κάραχερ στο καλάμι του Νάνι (45′), ο Πορτογάλος πέφτει στο χόρτο από τη σχαριά και βάζει τα κλάματα από τον πόνο… Κίτρινη κάρτα στον Κάραχερ και τον Ντε Σαρ για διαμαρτυρία, ο Ερνάντεζ μπαίνει στον αγώνα.
Ο αγώνας χαλάει καθώς ο Ράφαελ (48′) χτυπά με δυο πόδια τον Λούκας κι αφού πρώτα τον βρήκε σύριζα ο Μάξι Ροντρίγκεζ, δέχεται κίτρινη κάρτα, το ίδιο και ο Σκρτελ που διαμαρτυρήθηκε στον Βραζιλιάνο.
Ημίχρονο με το σκορ 2-0 υπέρ της Λίβερπουλ.
Έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.
Στο 49′, νέα έμπνευση του Σουάρες περνά την μπάλα στον Μεϊρέλες, αλλά εξ επαφής ο Σαρ μπλοκάρει προ του Τζέραρντ.
Άμεση απάντηση της Γιουνάιτεντ, ο Μπερμπάτοφ σεντράρει αλλά ο Ερνάντεζ αστοχεί.
Στο 54′, ο Ρούνεϊ σεντράρει από αριστερά, ο Γκιγκς πιάνει μονοκόματο αριστερό σουτ αλλά η μπάλα φεύγει λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ρέινα.
Σπουδαία ευκαιρία για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 59′, με τον Μπερμπάτοφ να πιάνει κεφαλιά από τα δύο μέτρα και τον Μεϊρέλες να αποκρούει με το σώμα πάνω στη γραμμή! Καμία περίπτωση πέναλτι, η μπάλα δεν χτυπάει σε χέρι.
Η Λίβερπουλ απαντά με τον Μεϊρέλες να φεύγει από αριστερά, αλλά ο ντερ Σαρ απλώνει το σώμα του και αποκρούει το πλασέ στο 62′.
ΓΚΟΛ
η Λίβερπουλ, χατ – τρικ από τον Ντιρκ Κάουτ! Αυτή είναι η πρώτη φορά που παίκτης της Λίβερπουλ κάνει χατ – τρικ απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Ο Ολλανδός πήρε το ριμπάουντ μετά από φάουλ του Σουάρες που απέκρουσε ασταθώς ο ντερ Σαρ και σκοράρει εξ επαφής στο 65′.
Στο 74′ του ντέρμπι ξεκινά η θητεία του Άντι Κάρολ στη Λίβερπουλ. Ο νεαρός μακρυμάλλης φορ μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο υπό το χειροκρότημα του εμβληματικού Ίαν Ρας στις κερκίδες.
Ο Ο΄Σι αντικαθιστά τον Ράφαελ.
Σέντρα του Μάξι (78′), ο Κάρολ γυρίζει και η κεφαλιά του Κάουτ φεύγει άουτ.
Κι αν αναρωτιέστε, ο Πίτερ Μπίρντσλι ήταν αυτός που είχε πετύχει το προηγούμενο χατ – τρικ, στη νίκη 4-0 της Λίβερπουλ επί της Γιουνάιτεντ, στις 16 Σεπτεμβρίου 1990!
Στο 86′, ο σπουδαίος σήμερα Λουίς Σουάρες ντριπλάρει αλλά το σουτ που επιχειρεί φεύγει έξω από τα δοκάρια της Γιουνάιτεντ.
Στο 87′, Ρούνεϊ και Κάρικ δεν καταφέρνουν να νικήσουν τον Ρέινα για το γκολ της τιμής.
Ο Φλέτσερ αντικαθιστά τον Σκόουλς και ο Κόουλ τον Σουάρες.
Ο Τζέραρντ στέλνει την μπάλα, στην εξαιρετική πλευρά των δικτύων, σπαταλώντας άλλη μια ευκαιρία της Λίβερπουλ.
ΓΚΟΛ Ο Ερνάντεζ νικά με το κεφάλι την άμυνα της Λίβερπουλ μετά από σέντρα του Γκιγκς και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μειώνει 3-1 στο 91′.
Λήξη του ντέρμπι, εμφανώς ανώτερη η Λίβερπουλ θριαμβεύει 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Τζόνσον, Αουρέλιο (23′ Κυργιάκος), Κάραχερ, Σκρτελ, Μεϊρέλες (74′ Κάρολ), Τζέραρντ, Ροντρίγκεζ, Λούκας, Σουάρες (89′ Κόουλ), Κάουτ.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
: Φαν ντερ Σαρ, Εβρά, Μπράουν, Σμόλινγκ, Ράφαελ (76′ Ο’ Σι), Γκιγκς, Κάρικ, Νάνι (45′ Ερνάντεζ), Σκόουλς (84′ Φλέτσερ), Μπερμπάτοφ, Ρούνεϊ.