ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ρεκόρ του Ολυμπιακού και αυτά που κυνηγάει

Η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό ήρθε πιο νωρίς από ποτέ. Οι "ερυθρόλευκοι", όπως και ο Ραφίκ Τζεμπούρ, κυνηγούν κι άλλα ρεκόρ, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης γράφει ιστορία με το 3 στα 3.

Τα ρεκόρ του Ολυμπιακού και αυτά που κυνηγάει
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής για 40ή φορά στην ιστορία του σε πανελλαδικό επίπεδο. Ή αλλιώς, έχει πανηγυρίσει 25 τίτλους σε επίπεδο Α’ Εθνικής, 20 σε επαγγελματικό επίπεδο και 6 επί Super League. Οι “ερυθρόλευκοι” είναι οι πιο πετυχημένοι του ελληνικού ποδοσφαίρου και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ωστόσο τα ρεκόρ τους δεν σταματούν εκεί.

Η μαθηματική κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στις 10 Μαρτίου το καθιστούν ως το γρηγορότερο στην ιστορία. Αυτό το ρεκόρ κατείχε ο Ολυμπιακός της σεζόν 2010-2011, όταν είχε εξασφαλίσει τον τίτλο στις 20 Μαρτίου και πάλι μετά από θρίαμβο επί της ΑΕΚ (6-0) στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Τη σεζόν 2008-2009 είχε εξασφαλίσει τον τίτλο στις 22 του ίδιου μήνα, με τη νίκη 3-2 επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, με συνέπεια και οι 3 κορυφαίες επιδόσεις να ανήκουν στους Πειραιώτες.

Ο Τζεμπούρ και ο Σιδέρης

Βασικός συντελεστής σε αυτήν την πετυχημένη χρονιά αναμφίβολα είναι ο Ραφίκ Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός επιθετικός μετράει 20 γκολ σε 21 συμμετοχές και έχει ακόμα 5 αγωνιστικές μπροστά του ώστε να καταρρίψει τα σύγχρονα ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία σεζόν.

Αν και απέχει αρκετά από τα 39 τέρματα του Αντώνη Αντωνιάδη του Παναθηναϊκού της σεζόν 1971-1972 (ρεκόρ πρωταθλήματος) ή τα 35 του Γιώργου Σιδέρη της σεζόν 1968-1969 (ρεκόρ Ολυμπιακού), θέλει ακόμα 4 γκολ για να ξεπεράσει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, του Τζιμπρίλ Σισέ με τα 23 γκολ της σεζόν 2009-2010. Με τα φετινά τέρματα έχει ήδη ισοφαρίσει τον περσινό αρχισκόρερ Κέβιν Μιραλάς και επόμενος “ερυθρόλευκος” που στοχεύει είναι ο Ζιοβάνι, ο οποίος τη σεζόν 2003-2004 είχε πετύχει 21 τέρματα.

“Ερυθρόλευκες” επιδόσεις καλύτερες από του Τζεμπούρ

1964–1965 Γιώργος Σιδέρης 29

1966–1967 Γιώργος Σιδέρης 22

1968–1969 Γιώργος Σιδέρης 35

1982–1983 Νίκος Αναστόπουλος 29

1996–1997 Αλέκος Αλεξανδρής 23

2003–2004 Ζιοβάνι 21

Το ρεκόρ του Μαρινάκη

Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 3 σερί κατακτήσεις στο πρωτάθλημα της Super League, όλες με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης των Πειραιωτών συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος παρά 12 πρωταθλήματα που πανηγύρισε, δεν είχε την ίδια εντυπωσιακή εκκίνηση.

Οι 3 σερί τίτλοι του νυν προέδρου της ΠΑΕ αποτελεί εκκίνηση εφάμιλλη μόνο εκείνων του Νίκου Γουλανδρή (1973-1975) και του Σταύρου Νταϊφά (1980-1983).

Τα ρεκόρ που κυνηγάει

Για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της σεζόν υπολείπονται 5 αγωνιστικές, με τον Ολυμπιακό να έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει ορισμένα ρεκόρ ακόμη.

Στην πρώτη κατηγορία και με τη μορφή που έχει σήμερα, ήτοι από τη σεζόν 2000-2001 και εντεύθεν, έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει τα ρεκόρ πόντων, περισσότερων νικών και λιγότερων ηττών.

Συγκεκριμένα, το ρεκόρ πόντων αφορά στη σεζόν 2000-2001, όταν στέφθηκε πρωταθλητής με 78 πόντους. Μέχρι στιγμής έχει 66 και εφόσον κερδίσει τα επόμενα 5 ματς ή τα επόμενα 4 και φέρει μία ισοπαλία, καταρρίπτει αυτό το ρεκόρ.

Εάν κερδίσει τα υπόλοιπα ματς της σεζόν, τότε θα φτάσει τις 26 νίκες και θα καταρρίψει το ρεκόρ νικών που αφορά στην ίδια σεζόν (25). Εάν δεν χάσει ξανά μέχρι το τέλος, τότε θα παραμείνει με την ήττα κόντρα στον Ατρόμητο και θα τερματίσει με λιγότερες νίκες από τις σεζόν 2000-2001, 2001-2002 και 2002-2003 (2).

Τη σεζόν 2008-2009 ο Ολυμπιακός είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με 14 γκολ παθητικό, όσα έχει και αυτήν τη στιγμή, με συνέπεια να μπορεί μόνο να ισοφαρίσει αυτήν την επίθεση.

Αδύνατη μοιάζει, πάντως, η κατάρριψη του ρεκόρ παραγωγικότητας. Τη σεζόν 2000-2001, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν σκοράρει 84 φορές, ενώ φέτος μετράει μόλις 56 τέρματα και χρειάζεται άλλα 29 σε 5 ματς για να σπάσει το ρεκόρ. Ως εκ τούτου, δύσκολη μοιάζει και η κατάρριψη του ρεκόρ διαφοράς τερμάτων, η οποία στην πιο πετυχημένη χρονιά του Ολυμπιακού βάσει αριθμών ανήλθε στα 62 γκολ, ενώ φέτος βρίσκεται στα 42 γκολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK