Μπάουμαν: “Οταν τιμωρείς δεν σου αρέσει” (vid)
Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν παρέθεσε συνέντευξη Τύπου ενόψει της πρεμιέρας και το contra.gr βρισκόταν εκεί για να έχει όλη την αλήθεια σχετικά με τις τιμωρίες των Ελλήνων και των Σέρβων, αλλά και την κοροϊδία με την ποινή – χάδι στο Νέναντ Κρστιτς που άνοιξε το κεφάλι του Γιάννη Μπουρούση.
Το μπάσκετ είναι πολύ ωραίο, δεν θέλουμε κανένα επεισόδιο ούτε στο γήπεδο, ούτε στις εξέδρες. Το μπάσκετ είναι άθλημα με αρχές, ωραίο και πάνω απ’ όλα δεν τα χρειάζεται αυτά. Το θέμα είναι πως υπήρξαν επεισόδια τα οποία βγήκαν αμέσως στο διαδίκτυο, στο Facebook, το Twitter, τα είδαν όλοι μέσα σε μια στιγμή. Για τις τιμωρίες και το μέγεθός τους δεν θα σχολιάσω εδώ, επειδή δεν είναι αντικείμενο που εξετάζουμε εδώ, αυτήν την ώρα. Ήταν ευτύχημα όμως, που δεν υπήρχαν περισσότεροι φίλαθλοι στο γήπεδο, γιατί διαφορετικά δεν γνωρίζω τι μπορεί να γινόταν. Από την άλλη, ίσως σε μερικά σημεία του μπασκετικού κόσμου, να μπαίνουν στη μέση οπαδικές εντάσεις που αφορούν τον τοπικό αθλητισμό, αν και πρόκειται για αγώνες εθνικών ομάδων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα μας, ενώ επιπροσθέτως, ανακοίνωσε πως απέρριψε την ελληνική έφεση: « Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική ομοσπονδία έκανε την έφεση που έπρεπε, εξετάστηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο και μία η ώρα Γενεύης και δύο τοπική, απορρίφθηκε, οπότε οι Σχορτσανίτης και Φώτσης παραμένουν τιμωρημένοι. Η Σερβία δεν κατέθεσε έφεση, αν και είχε κάθε δικαίωμα». Εκ των υστέρων, όμως, και μιλώντας σε φιλικό επίπεδο, ο γενικός γραμματέας της FIBA μας εξήγησε σχετικά με το εύρος των ποινών πως « όταν καλείσαι να τιμωρήσεις, δεν σου αρέσει. Αλλά αν πρέπει να το κάνεις, τότε λαμβάνεις και την ποιότητα αλλά και την ιστορία του κάθε αθλητή. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του Κρστιτς, ο οποίος είναι πολύ καλός παίκτης και άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να τα αφήσουμε αυτά και να κοιτάξουμε μπροστά».
Ενα δις. άνθρωποι βλέπουν το Μουντομπάσκετ!
Ο Πάτρικ Μπάουμαν έδειξε ενθουσιασμένος από την τελετή έναρξης του 16ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος. « Άλλη μια μεγάλη γιορτή για το μπάσκετ και για όσους αγαπούν το παιχνίδι. Αναμένουμε να αναδειχτεί ο τελικός νικητής στο ίδιο γήπεδο όπου είδαμε μια εντυπωσιακή τελετή, κάτι εντελώς καινούργιο στο μπάσκετ. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα, γι’ αυτό κι ευχαριστώ την τουρκική ομοσπονδία, και τον υπουργό Αθλητισμού. Ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε, κάτι σε στιλ Ολυμπιακών Αγώνων. Με την ιστορία του αθλητισμού και την τοπική κουλτούρα, αλλά και τα παιδιά του κόσμου να συμμετέχουν. Το πρωτάθλημα θα το δουν 1 δις. Άνθρωποι, κατά 20% περισσότεροι από το 2006, αφού η εικόνα πηγαίνει σε 480 χώρες. Και η Αφρική θα δείξει τους αγώνες, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες εκεί. Θέλουμε γεμάτα γήπεδα, μένουν λίγα εισιτήρια προς πώληση κι αυτό είναι απόδειξη της καλής δουλειάς των οργανωτών, που έφεραν μεγάλους σπόνσορες και σπόνσορες της τοπικής κοινότητας. Αυτό σημαίνει πως το μπάσκετ προχωρά, κάτι που το βλέπουμε και στους δρόμους. Το πρωτάθλημα έχει την προσοχή των ιθυνόντων, της πόλης, αυτό σημαίνει ότι διαφοροποιούμαστε από το παρελθόν. Είμαστε μέσα στο μπάτζετ, με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης. Το μπάσκετ είναι σπουδαίο άθλημα, θέλουμε να το ευχαριστηθείτε και αυτό σας καλούμε να πράξετε», ανέφερε.
Αστέρια που απουσιάζουν και αστέρια που θα λάμψουν
Οι απουσίες μεγάλων αστεριών είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα και απαντώτας στο contra.gr ο Μπάουμαν σημείωσε το αυτονόητο: « Υπάρχουν 288 παίκτες εδώ, είναι αλήθεια πως 6-7 απόντες είναι στο μυαλό μας, αλλά υπάρχουν λόγοι που απουσιάζουν, δίχως αυτό να σημαίνει πως αποδυναμώνεται το πρωτάθλημα. Το ίδιο υπήρχε και στο Πεκίνο, ο Τζινόμπιλι δεν είναι εδώ αλλά είναι ο Ντελφίνο, ο Κόμπι δεν έκανε το ταξίδι όμως το έκανε ο Ντουράντ. Ίσως οι απουσίες αφήνουν και κάποιο περιθώριο σε άλλους παίκτες να κάνουν τη διαφορά. Και ξέρουμε πως υπάρχουν αυτοί οι παίκτες. Το θετικό είναι πως παράγονται παίκτες, θα φανεί αυτό από σήμερα».
Μπάλτσι: «Μοναδική διοργάνωση»
Στο πάνελ βρέθηκε και ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Εμίν Μπάλτσι, ο οποίος έκανε λόγο για μια μοναδική διοργάνωση: « Είμαι πολύ κουρασμένος, αλλά και ικανοποιημένος. Βρίσκομαι στο μπάσκετ τα τελευταία 36 χρόνια, δεν θυμάμαι τον αριθμό των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στις οποίες έχω βρεθεί. Αλλά έχω παρατηρήσει πως αυτό το τουρνουά είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Πλέον έχουμε τα γήπεδα, και τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ομολογώ πως σ’ αυτό το κομμάτι δουλεύαμε. Αλλά σήμερα αποδίδουμε στο μπάσκετ και τη FIBA αυτό που έπρεπε. Πάντα νιώθαμε τη συμπαράστασή της. Στο τέλος της διοργάνωσης, η Τουρκία θα έχει δύο νίκες. Μία την κληρονομιά των γηπέδων και άλλη, το υψηλότατο επίπεδο δημοφιλίας που έχει στη χώρα μας το άθλημα τους τρεις τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τις δυο τελευταίες εβδομάδες που βρέθηκε στο αποκορύφωμα».