Τιάγο Μανουέλ Ντίας Κορέια (vids)
Τo contra scouting είναι μια στήλη του contra.gr για το ποδόσφαιρο, με θέμα τα νέα ταλέντα του ελληνικού και παγκοσμίου χώρου. Κάνει το δικό του scouting σε εβδομαδιαία βάση, αντικειμενικά, με μοναδικό του στόχο να αναδείξει δημοσιογραφικά τα ταλέντα του ποδοσφαίρου. Έτσι μετά από αρκετό καιρό θα μπορούμε να συγκρίνουμε το τι γράφαμε για το νεαρό ποδοσφαιριστή και ποια η εξέλιξη που είχε. Στο... παιχνίδι συμμετέχετε και εσείς. Με mail στο [email protected] μπορείτε να σχολιάζετε τους ποδοσφαιριστές που αναλύουμε, να προτείνετε παίκτες προς... scouting και να κάνετε οποιαδήποτε παρατήρηση. Για να δείτε όλα τα scoutings της στήλης κάντε κλικ εδώ.Σήμερα στο μικροσκόπιο μας μπαίνει ο Τιάγο Μανουέλ Ντίας Κορέια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
CONTRA ANALYSIS + STORY
Και ξαφνικά μια ημέρα μετά την δήλωση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν πρόκειται να ξοδέψει χρήματα για παίκτες αυτό το καλοκαίρι, ήρθε η απόκτηση του “Μπεμπέ”. Μια παραμυθένια ιστορία όπως την χαρακτήρισε ο Σερ έφτασε στο τέλος της νωρίς, νωρίτερα σίγουρα από ότι θα περίμεναν όσοι είχαν δει αγωνιζόμενο τον νεαρό Πορτογάλο επιθετικό, ο οποίος μόλις πέντε εβδομάδες πριν είχε φορέσει την φανέλα της Γκιμαράες. Η Γκιμαράες τον απέκτησε ελεύθερο από την Εστρέλα Αμαδόρα η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε τον μισθό του.
Στα φιλικά προετοιμασίας τον πρόσεξαν όλοι. Ένας σχεδόν δίμετρος επιθετικός, ταχύτατος, τεχνίτης και πολύ δυνατός με αφάνα μαλλί πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο “Μπεμπέ” όμως είναι ξεχωριστή περίπτωση, όντως ξέρει πολύ μπάλα και στα φιλικά προετοιμασίας που λέγαμε, σκόραρε πέντε φορές σε έξι ματς. Η Ρεάλ Μαδρίτης ενημερώθηκε για αυτόν και έσπευσε να τον παρακολουθήσει. Οι σκάουτερ της Γιουνάιτεντ όμως ενημέρωσαν τον Σερ Άλεξ ο οποίος πήρε και το ΟΚ από τον φίλο του Κάρλος Κεϊρόζ και δίχως να έχει δει τον νεαρό στράικερ συμφώνησε ώστε να πληρώσει την ρήτρα των εννέα εκατομμυρίων Ευρώ και να τον φέρει στο Ολντ Τράφορντ! Πραγματικά παραμύθι!
ΘΕΣΗ: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 1990
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΑΓΚΟΥΑΛΒΑ – ΚΑΣΕΜ
ΟΜΑΔΑ: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
ΧΩΡΑ: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πριν τρία χρόνια ο Μπεμπέ αγωνιζόταν σε παιχνίδια ποδοσφαίρου που γίνονται σε δρόμους (street football) στην Πορτογαλία. Κάπου εκεί τον εντόπισαν στην Εστρέλα Αμαδόρα και τον απέκτησαν. Σε είκοσι-έξι αγώνες σκόραρε τέσσερις φορές. Είναι λογικό να μην έχει ποδοσφαιρική παιδεία. Είναι λογικό να μην γνωρίζει από τακτική. Αλλά είναι προφανές ότι έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί σε μια πολύ καλή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Μέχρι στιγμής δεν έχει αγωνιστεί ούτε με τις ρεζέρβες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Guardian να γράφει σε άρθρο της ότι ο “Μπεμπέ” δεν είναι καλός ούτε για τις ρεζέρβες της Γιουνάιτεντ.
Ο Σερ Αλεξ σπάνια απαντάει σε δημοσιεύματα αλλά βρήκε τον χρόνο να πει: ” Κάποιοι του κάνουν άγρια επίθεση γιατί δεν έπαιξε με την δεύτερη ομάδα αλλά δεν ήταν προγραμματισμένο να παίξει”. Ακολούθησε η μη δήλωση του στην πρώτη λίστα των ποδοσφαιριστών της Γιουνάιτεντ για το Τσάμπιονς Λιγκ και η καθυστερημένη προσθήκη του σε αυτήν. Γενική υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα με την αξία, τις δυνατότητες και την προοπτική του “Μπεμπέ”. Πάντως για έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι πριν μερικά χρόνια έτρωγε σε μια κουζίνα δίχως ρεύμα και έπαιζε ποδόσφαιρο στους δρόμους σίγουρα είναι μεγάλο πολιτισμικό σοκ το Ολντ Τράφορντ. Προσθέστε ότι δεν γνωρίζει ούτε Αγγλικά και καταλαβαίνετε ότι ο μικρός “Μπεμπέ” δεν ξέρει που βρίσκεται! Πάντως είναι πλέον μέλος της εθνικής ελπίδων της Πορτογαλίας και ήδη πέτυχε το πρώτο γκολ του με αυτήν… ααα και η αφάνα έχει εξαφανιστεί πλέον!
Μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο, Κάσα ντο Γκαϊάτο, ενώ πριν από εκεί μεγάλωσε στους δρόμους. Φημολογείται ακόμη ότι έχει φορέσει την φανέλα της Πορτογαλίας στο παγκόσμιο κύπελλο αστέγων! Ο πρώην προπονητής του στην Εστρέλα Αμαδόρα, Ζόρζε Παϊσάο λέει “Μεγάλωσε στον δρόμο και εκεί έμαθε μπάλα. Όλοι οι παίκτες πλέον βγαίνουν από ακαδημίες με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Μπεμπέ δεν μοιάζει με αυτούς τους παίκτες. Είναι παλαιάς κοπής. Τα έμαθε όλα στον δρόμο. Εχει μια έμφυτη δημιουργικότητα και αυτό κάνει την διαφορά. Αυτοσχεδιάζει εξαιρετικά. Είναι ψηλός, δυνατός στον αέρα. Γρήγορος όμως και τεχνικά εξαιρετικός”.
Η άποψη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πάντως για τον παίκτη έχει πολύ μεγάλη σημασία και για αυτό την παραθέτουμε. ” Όσον αφορά στις ικανότητες του, πραγματικά είναι καλός. Τελειώνει εξαιρετικά τις φάσεις και αυτό είναι που μας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από όλα. Αυτό που του απομένει είναι να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Προς το παρόν δουλεύουμε μαζί του χαλαρά γιατί του κάνουμε και κάποια τεστ. Πρέπει να εντοπίσουμε που ακριβώς πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στην φυσική κατάστασή του. Συνδυάζουμε την φυσική κατάσταση του με τους επιστήμονές μας για να τον βελτιώσουμε”.
CONTRA RATING
ΕΠΙΘΕΣΗ 9/10
ΑΜΥΝΑ 7/10
ΤΕΧΝΙΚΗ 8/10
ΔΥΝΑΜΗ 8/10
ΤΑΧΥΤΗΤΑ 9/10
“ΜΥΑΛΟ” 6/10
CONTRA POINTS 47/60
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αυτή τη στιγμή ακολουθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να φτάσει στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των υπολοίπων. Για αυτό άλλωστε και δεν αγωνίζεται. Πραγματικό θηρίο που φαίνεται ότι έχει μάθει μπάλα στην αλάνα. Του αρέσει να αφήνει την θέση του, να παίρνει την μπάλα κάτω από την μεσαία γραμμή και να εφορμά προς την αντίπαλη περιοχή. Είναι ψηλός, δυνατός και πραγματικά για το ύψος του έχει πολύ γρήγορα πόδια και μπορεί με την τεχνική του να ζαλίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Μπορεί εκτός από το κέντρο της επίθεσης να παίξει και στα αριστερά της επίθεσης αν και δεξιοπόδαρος. Μπορεί να συγκλίνει και να σουτάρει με ευκολία. Προβλήματα φυσικά και έχει καθώς δεν είναι απόλυτα έτοιμος για το επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ. Πρέπει να δουλέψει στην φυσικά κατάσταση, την αντοχή στο ξύλο και φυσικά να μάθει πολλά πράγματα για την τακτική. Για χατίρι του όμως ο Φέργκιουσον έστειλε δανεικό στην Μπλάκμπερν το περσινό απόκτημά του Μάμε Μπιράμ Ντιούφ και δανεικό στην Σάντερλαντ τον Ντάνι Γουέλμπεκ. Οπότε μάλλον… τον πιστεύει!
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Προς το παρόν ο Μπεμπέ μπορεί να ασχολείται μόνο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για το πώς θα γίνει μέλος της αποστολής της. Ίσως βρει λίγο χρόνο σε παιχνίδια για το Κέρλινγκ Καπ φέτος καθώς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν πρόκειται να ρισκάρει εύκολα την συμμετοχή του. Το αν θα αποδειχθεί περίπτωση Μανούτσο είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλη προοπτική και είναι ποδοσφαιριστής που βρίσκεται ήδη στα μπλοκάκια πολλών ανθρώπων του ποδοσφαίρου! Η Γιουνάιτεντ πρόλαβε την Ρεάλ Μαδρίτης ενώ ο Πορτογάλος επιθετικός είχε προταθεί ελεύθερος παρακαλώ, στην Αϊντχόφεν προτού αποκτηθεί από την Γκιμαράες!
Ο ΜΠΕΜΠΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ (2’19”)
Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ…
Πλέον η συμμετοχή σας δεν περιορίζεται μόνο σε προτάσεις αλλά μπορούμε να κάνουμε και αναλύσεις για οποιονδήποτε παίκτη, οποιασδήποτε ηλικίας μας ζητήσετε. Υπάρχει φημολογία για μετεγγραφή;;; Εμείς είμαστε εδώ για να αναλύσουμε τον υποψήφιο, για την ομάδα σας παίκτη… Περιμένουμε τα αιτήματα σας στο [email protected] με την υπόσχεση να αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες μπορούμε. Φυσικά πάντα αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση και για την κυρίως στήλη του σκάουτινγκ. Περιμένουμε την συμμετοχή σας!!!