Με ασπιρίνες δεν υπάρχει γιατριά…
Όπου κι αν αγωνίζεται η ΑΕΚ του χρόνου, πολύ περισσότερο δε αν βυθιστεί στο κώμα και κατρακυλήσει εκεί που δεν χωράει ανθρώπινος νους (όχι μόνον "ενωσίτικος"), είναι καταδικασμένη να πορευτεί με νέα παιδιά. Ο Γιάννης Ξενάκης σχολιάζει...
Μέσα στην απόγνωση και την απελπισία, την προσμονή για τη λύτρωση που δεν έρχεται, η μοναδική ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ είναι ότι έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα ένα παιδί που δεν είναι ούτε 17 ετών. Θα τα κλείσει σε 6 μήνες. Την τελευταία μισή ώρα έπαιξε στην Τρίπολη ο Ταξιάρχης Φούντας και δεν έβγαλε μάτια. Μας άνοιξε όμως τα μάτια για τον δρόμο που έπρεπε να είχε ακολουθήσει προ πολλού η ΑΕΚ. Και τον δρόμο που θα πρέπει να πάρει από δω και πέρα. Να κάνει ομάδα με όσο το δυνατόν περισσότερους Φούντες.
Όπου κι αν αγωνίζεται η ΑΕΚ του χρόνου, πολύ περισσότερο δε αν βυθιστεί στο κώμα και κατρακυλήσει εκεί που δεν χωράει ανθρώπινος νους (όχι μόνον “ενωσίτικος”), είναι καταδικασμένη να πορευτεί με νέα παιδιά. Δικά της και απ’ όπου αλλού μαζέψει. Με “συνταγή Κιντή”. Υπ’ αυτή την έννοια, περισσότερο και από τη διαχείριση ενός αγώνα, με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση των πιτσιρικάδων ο προπονητής της ομάδας.
Η αίσθησή μου είναι ότι σ’ αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα ο Νίκος Κωστένογλου, Σιγά τον δύσκολο στόχο (της εισόδου στην 5άδα και τα πλέι οφ) που θα ρισκάρει ο κόουτς, αν δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής σε παιδιά που πιθανόν να αποτελέσουν το μέλλον της ομάδας. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να γράψει 17 Μαρτίου για να κάνει πρεμιέρα (και μάλιστα σε παιχνίδι που είχε “στραβώσει”) ο Φούντας. Αξίζει ο μικρός; Είναι ταλέντο; Θα ‘πρεπε από καιρό να έχει κολυμπήσει στα βαθιά. Ο Κλωναρίδης δεν θα ήταν άσχημο αν μετρούσε τις διπλάσιες συμμετοχές, παίρνοντας περισσότερο χρόνο αντί του Μπέλεκ ή του Σιαλμά. Κι ό,τι άλλο από νέο αίμα υπάρχει στην πρώτη ομάδα, θα ήταν ωφέλιμο για την ΑΕΚ να βγει στον αφρό.
Ο Κωστένογλου τα ξέρει αυτά, αλλά δυστυχώς ακολουθεί την πεπατημένη των Ελλήνων προπονητών, ενίοτε και ξένων όταν δουλεύουν με το πιστόλι στον κρόταφο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επιλέγοντας τη σιγουριά των έτοιμων και δοκιμασμένων. Κανένας δεν θα ζητήσει τον λόγο από έναν προπονητή μετά από ήττα, γιατί άφησε εκτός ενδεκάδας πιτσιρικάδες. Αντιθέτως μπορεί να στηθεί στον τοίχο (ο προπονητής), αν χάσει το παιχνίδι επειδή έβαλε τους μικρούς να παίξουν.
Μη έχοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η ΑΕΚ δεν μπόρεσε τον Γενάρη να κάνει μεταγραφές. Μικρό το κακό. Το μεγάλο κακό ήταν πως δεν είχε τη δυνατότητα να προωθήσει (με έκδοση δελτίου) στην πρώτη ομάδα 2-3 ταλαντούχους παίκτες. Τον Βλάχο, τον Παπαδημητρίου και όποιον άλλον το άξιζε. Τεράστια χαμένη ευκαιρία. Και γι’ αυτό είναι υπόλογος ο προηγούμενος πρόεδρος που δεν έκρουσε από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και δεν έθεσε από πέρσι το καλοκαίρι τους μετόχους ενώπιον των ευθυνών τους. Αλλά δεν είναι της παρούσης να ασχοληθούμε με τα εγκληματικά λάθη του “μπροστινού” του κ. Παππά. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα είχαν επισημανθεί απ’ αυτή τη γωνιά στα δυο χρόνια που ο δικηγόρος τα έκανε μαντάρα. Ήταν τα χρόνια της ασυλίας του, την οποία ο ίδιος φρόντισε να χτίσει με τον κλασσικό τρόπο. Πετώντας “ξεροκόμματα”.
Στο μεταξύ οι μέρες κυλούν σαδιστικά για τον ΑΕΚτζή που ψάχνει να βρει ένα αποκούμπι και δεν το βρίσκει. Ο Νοτιάς κατάλαβε ότι αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο και αποφάσισε ο ίδιος να δώσει την σπρωξιά. Με 300 χιλιάρικα. Ξόδεψε του κόσμου τα εκατομμύρια για την ΑΕΚ από το 2004. Αυτός, ο Παππάς και ο Πόλυς είναι οι μοναδικοί παράγοντες της ΑΕΚ που έβαλαν και έχασαν χρήματα – για την ΑΕΚ – μετά τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Όσοι ασχολήθηκαν μετά τον “Ζήτα” και μέχρι να φτάσουμε στο “παρεάκι” του 2004 είτε ήρθαν “ίσα βάρκα ίσα πανιά ” (δηλαδή με τον άλφα ή βήτα τρόπο πήραν πίσω όσα ξόδεψαν), είτε έβγαλαν λεφτά από την ΑΕΚ. Και βγάζω απ’ έξω τις δυο πολυεθνικές, ENIC και NetMed. Με 300 χιλιάρικα γράφει τον επικήδειο της ΑΕΚ ο άνθρωπος που έφτιαξε ολόκληρο προπονητικό κέντρο για την ΑΕΚ, με προσωπικά δάνεια τα οποία δεν φόρτωσε στην ΑΕΚ.
Ο Νοτιάς αντιλήφθηκε πλέον αυτό που έχουν συνειδητοποιήσει όλοι στην ΑΕΚ. Ότι κάθε τρεις μήνες θα του ζητάνε χρήματα. Κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να στέλνει έμβασμα 2-3 εκατομμυρίων. Η ΑΕΚ δεν θα σωθεί, αν ο Δημητρέλος και ο Οικονομόπουλος μαζέψουν 3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Απλώς θα πάρει μικρή παράταση ζωής. Θα τελειώσει η σεζόν και όταν με το καλό μπει ο Ιούνιος, αντί να απολαύσουμε το EURO, θα έχουμε το άγχος για το αν θα μαζευτούν τα άλλα τρία εκατομμύρια. Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;
Λυπάμαι που θα απογοητεύσω αρκετούς, αλλά με ασπιρίνες δεν θεραπεύεται ο καρκίνος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διάθεση χρηματοδότησης από έναν ή περισσότερους οικονομικούς παράγοντες, φως στο τούνελ δεν βλέπω. Μόνος του ο Μελισσανίδης, ούτε θέλει, αλλά όπως λέει ούτε και μπορεί να σηκώσει το βάρος. Από την άλλη, υπάρχει η απροθυμία της τριάδας Νοτιά – Παππά – Χατζηΐωάννου. Εάν ήταν ζεστοί να ρίξουν κι άλλα χρήματα για την ΑΕΚ, πιθανόν να είχαν συμπαρασύρει (και μάλιστα σε θέση οδηγού) τον Μελισσανίδη. Λέω “πιθανόν” διότι μπορεί η απροθυμία τους, να δίνει στον “τίγρη” το άλλοθι που αναζητεί για να μην επαναδραστηριοποιηθεί.
Δεν γνωρίζω αν με κάποιον μαγικό τρόπο θα μπορέσει η ΠΑΕ να μαζέψει αυτά τα 3 εκατομμύρια. Τα λεφτά του Ψωμιάδη είναι ένα ισχυρό κίνητρο για το ντουέτο Οικονομόπουλου-Νικολαΐδη να κρατήσουν με νύχια και με δόντια εν ζωή την ΑΕΚ. Αλλά ακόμη και αν η ΠΑΕ πτωχεύσει, σύμφωνα με νομική άποψη, οι απαιτήσεις της θα εισπραχθούν και θα διαχειρισθούν από τον σύνδικο της πτώχευσης που θα οριστεί από το Πτωχευτικό Δικαστήριο. Οι μέρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες για ο,τι ακολουθήσει. Αν και όλα τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα και η παρτίδα δείχνει να είναι χαμένη, ας περιμένουμε να δούμε ποια κατάληξη θα έχει ο ρεφενές που ξεκίνησε η διοίκηση. Άνοιξε μάλιστα και τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτει τον οβολό του ο οπαδός, έναντι της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αγοράζεις μετοχές, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζεις την ονομαστική τιμή της μετοχής. Μα είπαν ότι θα την ορίσουν στα 33 λεπτά. Από το μιλητό μέχρι την επικυρωμένη απόφαση γενικής συνέλευσης υπάρχει απόσταση μεγάλη.
Εν πάση περιπτώσει ο κόσμος, με τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, για τα οποία ο κ. Τροχανάς προφανώς δεν έχει ενημερωθεί – και πιθανόν όταν γράφει τα ατελείωτα κατεβατά να πιστεύει ότι ζει ακόμα στην Ελλάδα του Σημίτη – δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα της ΑΕΚ. Είναι και ανήθικο να ζητάς από τους οπαδούς, τους άνεργους και μισθοσυντήρητους, να καλύψουν όσα δεν μπορούν να βάλουν οικονομικοί κολοσσοί. Επίσης αν υπάρχουν αυτοί την εποχή 1.000 φίλοι της ΑΕΚ με τη δυνατότητα να βάλουν από 3 χιλιάρικα, διαβάζοντας το νεότερο πόνημα Τροχανά, δεν θα πέταξαν από τη χαρά τους με τη φαεινή ιδέα του κυρ-Μιχάλη να διαχειριστεί τα χρήματά τους ο αόρατος και διαχρονικός ηγέτης της ΑΕΚ. Επί τη ευκαιρία, ο κυρ-Μιχάλης τον ρώτησε προηγουμένως τον πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και ένθερμο “Ενωσίτη” κ. Γιαννακόπουλο πριν τον …στείλει στα Σπάτα να κάνει (μαζί με τον αόρατο και διαχρονικό ηγέτη της ΑΕΚ) κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ;