Δεν πήρε, ούτε έχασε το πρωτάθλημα
Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε το πρωτάθλημα από την πρώτη αγωνιστική επειδή το έθεσε ως στόχο ο Θ.Ζαγοράκης, ούτε το έχασε από την δεύτερη αγωνιστική επειδή δεν κέρδισε στην Τρίπολη. Στον αθλητισμό για να κερδίζεις, πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις. Ο Σ.Γκίνας σχολιάζει...
Στοιχειωδώς σοβαρές εκτιμήσεις για την φετινή του πορεία δεν είναι δυνατές πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Φυσικά και δεν ήταν επιτυχία η ισοπαλία του ΠΑΟΚ μέσα στην Τρίπολη, ιδίως από την στιγμή που έπαιζε σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με παραπάνω παίκτη από τον αντίπαλο. Δεν ήταν, όμως, και ένα αποτέλεσμα καταστροφικό, αφού βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του πρωταθλήματος.
Τα λέω αυτά επειδή διακρίνω στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα την κλασική γκρίνια μετά από το πρώτο κιόλας ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Είναι σύνηθες φαινόμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη.
Η απλή κατανόηση της αληθινής διάστασης μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης είναι πολλές φορές δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα. Θα επαναλάβω τα απολύτως σαφή και αυτονόητα. Στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό δεν έχουν θέση τα δράματα και οι τραγωδίες, ούτε οι εποποιίες και οι άθλοι. Υπάρχουν καλές, μέτριες, ή κακές ομάδες, κατά περιόδους, οι οποίες έχουν μεγάλες ή μικρές επιτυχίες, ή αποτυχίες ανάλογα.
Στους ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι πιθανά τρία αποτελέσματα. Η νίκη, η ισοπαλία και η ήττα. Όποιος άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, με οποιαδήποτε ιδιότητα, δεν συμβιβάζεται μ’ αυτή την αναπόφευκτη πραγματικότητα και κάθεται και χολοσκάει όταν δεν νικάει η ομάδα του, δεν έχει πιάσει το νόημα του αθλητισμού. Στον αθλητισμό για να κερδίζεις, πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις.
Ο ΠΑΟΚ πέρασε ανεπιτυχώς από την Τρίπολη, γιατί απλώς ήταν ανεπαρκής, αναποτελεσματικός και ανούσιος στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ήταν αδύνατο να κερδίσει από την στιγμή που κορυφαίος παίκτης του ήταν ο – πολύ καλός και πάλι – Κρέσιτς.
Εκτός από ένα υποφερτό τέταρτο στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, ο δικέφαλος του βορρά ήταν από βαρετός έως κακός, αλλά το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως έγινε ακόμα χειρότερος όταν ο Αστέρας έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο με 10 παίκτες. Απουσίαζαν η γνώση και οι επινοήσεις για το πώς θα εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα και εδώ χρειαζόταν η βοήθεια του Παύλου Δερμιτζάκη από τον πάγκο, η οποία δεν ήρθε.
Αντίθετα τα διάφορα πειράματα, που έκανε ο 41χρονος τεχνικός αλλάζοντας θέσεις στους παίκτες κάθε λίγο και λιγάκι, αποσυντόνισαν ακόμα περισσότερο την ομάδα. Κατά ένα ανεξήγητο τρόπο οι παίκτες του ΠΑΟΚ «εξαφανίστηκαν» από το γήπεδο, όταν ο αντίπαλος έμεινε με δέκα και «φλέρταραν» μάλιστα έντονα ακόμα και με την ήττα στις δυο μεγάλες ευκαιρίες του Αστέρα προς το τέλος.
Οι περισσότεροι παίκτες του Δερμιτζάκη ήταν σε κακή μέρα. Δεν είχαν φυσικές δυνάμεις, αυτοπεποίθηση, φαντασία, πλουραλισμό και έμπνευση στο παιχνίδι τους. Πλην του Κρέσιτς, μόνο ο Γκαρσία και ο Λίνο προσπάθησαν και ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες. Ο ΠΑΟΚ ήταν παντελώς ακίνδυνος μπροστά, αφού βασικά επιθετικά του ατού υστέρησαν. Αγνώριστος ήταν ο Βιερίνια, σε… άλλο γήπεδο ο Φιλομένο και μετά ο Παπάζογλου, αλλά και ο Σαλπιγγίδης ήταν και πάλι επιρρεπής στο οφσάιτ και άστοχος στην τελική προσπάθεια.
Όταν, όμως, ο διεθνής επιθετικός ξεπεράσει το μεταβατικό στάδιο της επιστροφής του, θα «πυροβολεί» τις αντίπαλες εστίες κατά βούληση. Αυτό λέει η λογική με βάση τις μεγάλες δυνατότητές του. Το ότι τον «ψάχνουν» με μπαλιές καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του, δείχνει την απεριόριστη εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές του.
Επίσης, η επιχειρηματολογία που λέει ότι με την προσθήκη του Ελ Ζαρ και του Μουσλίμοβιτς η ομάδα του Δερμιτζάκη θα ισχυροποιηθεί επιθετικά έχει βάση και δίνει περισσότερες πιθανότητες αποφυγής «άνυδρων» σκορ στο μέλλον, όπως το 0-0 στην Τρίπολη.
Στον αντίποδα, βέβαια, οι ευκαιρίες του Αστέρα των δέκα παικτών προς το τέλος του αγώνα, επανέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία για την αμυντική λειτουργία. Επίσης, ο Γκαρσία και ο Ίβιτς, οι οποίοι αποτελούν βαρόμετρο για την απόδοση του ΠΑΟΚ, έχουν κλείσει τα 33 και είναι ένα ζητούμενο το κατά πόσο θα αντέξουν και θα έχουν τις ίδιες φυσικές δυνάμεις στις τρεις διοργανώσεις που θα συμμετέχει φέτος η ομάδα.
Συμπερασματικά, ο μέχρι τώρα σύντομος φετινός απολογισμός του ΠΑΟΚ λέει, ότι σε έξι ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμένει αήττητος. Μπήκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και το ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα είναι θετικό, αφού, μην ξεχνάμε, ότι καμία ομάδα δεν πέτυχε δυο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Τέλος, το ματς της Πέμπτης στο Βέλγιο είναι ένα σοβαρό ευρωπαϊκό τεστ με σημαντικό ειδικό βάρος.