Τους έκανε περήφανους
Ήταν αποφασισμένος, μεθοδικός, ουσιαστικός, αποτελεσματικός, ενθουσιώδης και συγκινητικός. Ήταν απλώς ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος του βορρά βρίσκεται πλέον για τα καλά σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Σάκης Γκίνας σχολιάζει...
«Όταν μια ομάδα ξεπερνά την προσωπική επίδοση και μαθαίνει να εμπιστεύεται την ομάδα, η τελειότητα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα»,
έχει πει ο Τζόε Πατέρνο, προπονητής του αμερικάνικου φούτμπολ. Ο ΠΑΟΚ σίγουρα δεν διαθέτει το καλύτερο και ακριβότερο ρόστερ του πρωταθλήματος, αλλά είναι πάνω απ’ όλα Ομάδα. Με παίκτες που δεν βάζουν τον εγωισμό τους πάνω απ’ αυτή και αυτό είναι το στοιχείο που τον έχει οδηγήσει στη κορυφή.
Στην οδό Κλεάνθους, περίπου 1,5 ώρα πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μια παρέα από οπαδούς του ΠΑΟΚ που πήγαιναν προς το γήπεδο, έλεγαν
«ας παίξουν μπάλα και ας χάσουν, δεν πειράζει, μόνο να τα δώσουν όλα».
Μετά τον αγώνα, έξω από την Θύρα 1, μια άλλη παρέα οπαδών του ΠΑΟΚ, φεύγοντας από το γήπεδο τρισευτυχισμένοι, φώναζαν
«τώρα ας βγουν μόνοι τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μας νοιάζει, φτάνει που τους… ταπώσαμε και τους δυο (σ.σ. Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, εννοούσαν)».
Ο ΠΑΟΚ τους έκανε περήφανους. Όλους τους οπαδούς και φίλους του. Και τα πιο όμορφα συναισθήματα στη ζωή, ως γνωστό, δεν αγοράζονται. Απλά τα νιώθεις. Το ξέφρενο παραλήρημα που τους χάρισε η ομάδα του Σάντος με την μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν ανταλλάσσεται με τίποτα.
Τα πέντε συμπεράσματα μετά την σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ σε δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι είναι τα ακόλουθα:
1. Ο Σάντος που δεν «έπαιρνε» με τίποτα ντέρμπι, «πήρε» δυο συνεχόμενα και καθοριστικά και μάλιστα μέσα – έξω. Ο δικέφαλος ξεπέρασε το «σύνδρομο» με τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και έχει μεγαλύτερη «δίψα» για ένα πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Λέτε να αποδειχθεί προφητική η δήλωση του Σάντος, ο οποίος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου με την λήξη της περσινής σεζόν, είπε ότι «του χρόνου δεν θα ξαναπαίξω πλέι οφ»;
2. Ο ΠΑΟΚ, πάντως, παραμένει το αουτσάιντερ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Διότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ποιοτικότερο ρόστερ και περισσότερους παίκτες έμπειρους και συνηθισμένους στον πρωταθλητισμό, εν αντιθέσει με τον δικέφαλο, ο οποίος, όπως δήλωσε και ο Σάντος συνέντευξη Τύπου πριν από το ντέρμπι, διαθέτει μόνο
«3-4 παίκτες που έχουν συνηθίσει να παίζουν παιχνίδια τίτλου».
3. Από δω και πέρα για τον ΠΑΟΚ και τα εφτά ματς που απομένουν είναι παιχνίδια τίτλου. Θα παίξει κατά σειρά με Ξάνθη, Άρη και Λάρισα εκτός έδρας και τέσσερα ματς στη Τούμπα με Πανθρακικό, ΑΕΚ, Καβάλα και Εργοτέλη, ενώ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ντέρμπι μεταξύ τους.
4. Το τριετές πλάνο που κατέστρωσαν ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Φερνάντο Σάντος τον Σεπτέμβριο του 2007 στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι, σχεδόν κατά 100%, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη συνέχεια. Η πρώτη χρονιά είχε χαρακτηρισθεί, εκ των προτέρων, ως μεταβατική, την δεύτερη χρονιά ο στόχος ήταν η είσοδο στα πλέι οφ και η έξοδος στην Ευρώπη και την τρίτη χρονιά ο στόχος ήταν ο πρωταθλητισμός. Όπερ και εγένετο. Ο ΠΑΟΚ φέτος κάνει αναμφισβήτητα πρωταθλητισμό, είτε πάρει, είτε δεν πάρει το πρωτάθλημα, είτε βγει, είτε δεν βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ.
5. Η Τούμπα έμοιαζε με την… κόλαση του Δάντη, στην έναρξη και κατά την διάρκεια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με 30.000 «εκστασιασμένους» οπαδούς του ΠΑΟΚ στις εξέδρες. Είναι κατά κοινή παραδοχή η πιο «καυτή» έδρα του πρωταθλήματος, άρα άλλο ένα μεγάλο ατού της ομάδας του Σάντος στο δρόμο προς τη δόξα.
– Στο αγωνιστικό κομμάτι, το ντέρμπι ήταν ισορροπημένο, κρίθηκε στη κόψη του ξυραφιού και όλα έγιναν μέσα σε οχτώ λεπτά έντονων συγκινήσεων (60΄ με 68΄), όταν «μίλησε» η κλάση τριών σπουδαίων ξένων ποδοσφαιριστών. Του Γκαρσία, του Σισέ και του Μουσλίμοβιτς. Ο Γκαρσία ψυχολογικά φορτισμένος από τον θάνατο της αγαπημένης του μητέρας ξέσπασε βάζοντας μια γκολάρα, ο Σισέ με μια άπιαστη κίνηση ισοφάρισε άμεσα, αλλά ο Μουσλίμοβιτς με εξαιρετικό κοντρόλ και πλασέ, λίγα λεπτά αργότερα, πέτυχε το πιο κρίσιμο γκολ έως τώρα του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, που ήταν και μια προσωπική του «απάντηση» για την αμφισβήτηση που δέχεται εδώ και καιρό.
Η λέξη – κλειδί είναι αυτή που γράφει ο Σάντος διαρκώς στον πίνακα των αποδυτηρίων για να την βλέπουν οι παίκτες: «Νίκη». Εάν μπορούν σε κάθε παιχνίδι. Γιατί η ιστορία γράφεται από τους νικητές.