Ο “Βίος και Πολιτεία” του Λουκ Στιλ
Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει το ντεμπούτο του Λουκ Στιλ κάτω από τα δοκάρια του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Βόλου για το Κύπελλο και στέκεται στο πείσμα του Βρετανού γκολκίπερ και στις πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση του και στο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στη Νίκη Βόλου.
Το ντεμπούτο του Λουκ Στιλ κάτω από τα δοκάρια του Παναθηναϊκού, ήταν ένα από τα σημεία στα οποία εστιάστηκε το ενδιαφέρον των φίλων του συλλόγου, στην πρεμιέρα κυπέλλου στον Βόλο.
Τελικά δεν είχε την απαιτούμενη πίεση, ώστε να δοκιμαστεί σε ικανό και αναγκαίο αριθμό φάσεων και να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο δείγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή συμπεράσματα πριν συμπληρώσει 4-5 παιχνίδια κάτω από τα πράσινα γκολπόστ.
Αυτό που έμεινε, ήταν μία κακή εκτίμηση στον αέρα, που δεν είχε συνέπειες για τον Παναθηναϊκό και μία εντυπωσιακή επέμβαση σε κοντινό γυριστό σουτ του Πινάρες στο 80′, με τη μπάλα να σκάει στο χορτάρι λίγο πριν την επαφή με τον Άγγλο γκολκίπερ. Επίσης, οι φωνές του για να κατευθύνει την άμυνα και η διάθεσή του να δίνει γρήγορα συνέχεια στο παιχνίδι, τροφοδοτώντας με χέρια και πόδια τον αμαρκάριστο συμπαίκτη του στο πρώτο μισό του γηπέδου.
Καίτοι Βρετανός και υψηλόσωμος (1.89 μ.) οι έξοδοι μακριά από τα δοκάρια δεν είναι το αγαπημένο του σπορ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αέρα, έστω κι αν εκτέθηκε στη φάση του 37′, όταν έχασε την πορεία της μπάλας σε κόρνερ του Μέζα.
Απλά, όπως η πλειονότητα των Άγγλων τερματοφυλάκων, αγωνίζεται στα όρια της μικρής του περιοχής και έχει πολύ καλά αντανακλαστικά πάνω στη γραμμή.
Απόλυτα χαρακτηριστική των παραπάνω είναι μία φάση που ψηφίστηκε ως μία από τις καλύτερες, κοντά στο φινάλε της περσινής Championship (25/03/2014), κόντρα στη Ρέντινγκ στο “Madejski Stadium”.
Πεισματάρης που δεν απογοητεύεται
Ο Γιάννης Αναστασίου δεν εκβίασε την είσοδό του στο αρχικό σχήμα και του έδωσε όλο τον απαραίτητο χρόνο, για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να γνωρίσει το παιχνίδι των συμπαικτών του, να διαβάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αμυντικών του και να αποκτήσει επικοινωνία μαζί τους.
Ούτως ή άλλως, πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά πεισματάρη, που δύσκολα απογοητεύεται και ανέκαθεν διοχέτευε διαρκώς χρόνο και ενέργεια στον αθλητισμό, ενώ αναζητούσε προκλήσεις στην καριέρα του, έστω κι αν η Μπάρνσλεϊ της Championship έγινε για 7 χρόνια το λιμάνι του.
Μία εικόνα πολύ οικεία στο νότιο Yorkshire, είναι η εκτίναξή του σε αγώνα επίδειξης κρίκετ, για φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με την οποία “μπλόκαρε” το μπαλάκι. Λίγο αργότερα τιτίβισε ικανοποιημένος “two catches and a run, can’t complain”, αλλά η απόλυτη ικανοποίηση ήρθε πέντε ημέρες αργότερα όταν ξαναπήρε θέση βασικού στην Μπάρνσλεϊ, θέση που πρόσκαιρα είχε χάσει από τον βετεράνο Μάικ Πολίτ.
Είναι αθλητής ψυχολογίας, όχι υπό την έννοια ότι χρειάζεται καλές επεμβάσεις για να χτίσει αυτοπεποίθηση, αλλά ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη για να τη μοιραστεί με τη σειρά του με τους αμυντικούς. Άλλωστε υπήρξε από τους βασικούς στυλοβάτες στην πολυετή προσπάθεια της Μπάρνσλεϊ να διατηρηθεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας (Championship).
Μάλιστα τον Μάιο του 2013, υπήρξε πρωταγωνιστής σ’ ένα αστείο ρεσιτάλ σκοπιμότητας, στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής Χάντερσφιλντ-Μπάρνσλεϊ. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, πληροφορούμενοι την ήττα με σκορ 2-1 της Πίτερμπρο από την Κρίσταλ Πάλας, ήξεραν ότι με το μεταξύ τους 2-2 σώζονται αμφότεροι, σε βάρος της πρώτης.
Έτσι, μαζεύτηκαν στο χώρο της σέντρας με τον Στιλ να πηγαινοφέρνει τη μπάλα για περίπου ένα δίλεπτο εντός περιοχής, έως ότου πειστεί ο ρέφερι να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Ανάμεικτα τα συναισθήματα για τον Άγγλο τερματοφύλακα μετά το τέλος, αφού η ομάδα του έσωσε μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια την κατηγορία, αλλά αντ’ αυτής υποβιβάστηκε η ομάδα της γεννέτειράς του (Πίτερμπρο) στην Α’ κατηγορία.
Ο υποβιβασμός που στοίχισε
Ενάμιση μήνα αργότερα (24-6-2013), ο Λουκ Στιλ θα υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπάρνσλεϊ, αλλά το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου (2014) δεν θα είναι το ίδιο ευχάριστο με το προηγούμενο, αφού θα βρει τον σύλλογο στη ζώνη του υποβιβασμού, γεγονός που θα προσφέρει στον Στιλ την ελευθερία του και την ευκαιρία να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού και να ενταχθεί στο δυναμικό του.
Ο ίδιος θα χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, τον υποβιβασμό της Μπάρνσλεϊ στην Α’ κατηγορία:
“Μόλις ολοκληρώθηκε το τελευταίο παιχνίδι, εκτός έδρας κόντρα στη Μίντλεσμπρο, με ήττα 3-1, ένιωσα τα γόνατά μου να κόβονται. Μέχρι τότε πίστευα ότι η χειρότερη στιγμή μου στο άθλημα ήταν όταν έχασα τον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το κενό συναίσθημα ενός υποβιβασμού.
Είχα στην πλάτη μου τους 750 εκδρομείς της Μπάρνσλεϊ, που ήρθαν να μας συμπαρασταθούν και δεν είχα το κουράγιο να τους αντικρίσω. Τελικά, έσκυψα το κεφάλι, πήγα προς το μέρος τους και τους χειροκρότησα. Φοβήθηκα την αποδοκιμασία, λόγω της έντασης της στιγμής, αλλά η αντίδρασή τους ήταν πολύ διαφορετική. Με χειροκρότησαν, αναγνωρίζοντας ότι στα επτά χρόνια που ήμουν εκεί (σ.σ.: 251 εμφανίσεις) έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για την ομάδα. Ήταν μια στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μου”.
50-50 για βασικός
Ο Στιλ έχει πολύ καλές σχέσεις με το υπόλοιπο τιμ των τερματοφυλάκων και βέβαια τον προπονητή τους, τον Παναγιώτη Αγριογιάννη. Ίσως όχι ακόμη τέτοιες, ώστε να διοργανώσει τις διαβόητες στο Μπάρνσλεϊ μάχες τερματοφυλάκων (“Combat series”), στις οποίες διαδραμάτιζε ρόλο παρουσιαστή και διαιτητή, αλλά ήδη έχει κάνει κάποιες νύξεις.
Στο ερώτημα εάν θα διατηρήσει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια και στο προσεχές παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Νίκη Βόλου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απάντηση. Για την ακρίβεια οι πιθανότητες είναι 50-50.
Θυμίζουμε ότι η περσινή σεζόν κύλισε με τον Καπίνο βασικό τερματοφύλακα στο πρωτάθλημα και τον Κοτσόλη στα παιχνίδια κυπέλλου, μέχρι και τον τελικό.
Ο Στιλ πάντως απολαμβάνει τις στιγμές και twittάρει την ικανοποίησή του για το ντεμπούτο, αλλά και τις ευχαριστίες του για τις ευχές που δέχθηκε ανήμερα των γενεθλίων του (έκλεισε χθες τα 30 του χρόνια).
Υ.Γ.: Η απόκτηση του Λουκ Στιλ ήταν η τρίτη απόπειρα του Παναθηναϊκού να συνεργαστεί με το γραφείο ΅WMG Management” που τον εκπροσωπεί. Είχαν προηγηθεί σε παρελθόντα χρόνο, οι αποτυχημένες απόπειρες απόκτησης των επίσης πελατών του γραφείου, Μπουντεβάιν Ζέντεν και Άντι Βαν ντερ Μέιντε, αμφότερων Ολλανδών εξτρέμ. Τρίτη και φαρμακερή…
Υ.Γ.1: Ό,τι είχαμε να πούμε για τον Εμίρ Μπαϊράμι, τα γράψαμε. Και πριν από ένα μήνα, όταν υπήρξαν τα πρώτα σαφή σημάδια ανάκαμψης στο Κορωπί και πριν από 2 εβδομάδες, μετά το ανεπίσημο ντεμπούτο του, στο φιλικό με την Πετρολούλ Κοστάντζα.
Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε. Δείχνει στο γήπεδο πλέον την ανανεωμένη διάθεση που μεταφέραμε τότε. Δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος (παρά το εντυπωσιακό σλάλομ στο 70′ του χθεσινού παιχνιδιού), αλλά θα είναι μετά τη διακοπή του Οκτωβρίου για τις εθνικές ομάδες.
Διαβάστε ακόμη
Σχόλιο: Μ’ έναν σμπάρο κάμποσα τρυγόνια