Ο αυθορμητισμός των οργανωμένων
Η πλάκα είναι πως χρησιμοποιούσα για παράδειγμα το συγκεκριμένο αγώνα. Την εποχή που ο Τζίγκερ είχε επιστρέψει στο κουμάντο του Παναθηναϊκού, συζητούσαμε στην εκπομπή για το κλίμα και τον κόσμο, ειδικά τους οργανωμένους. Πάντα έφερνα ως παράδειγμα το Καβάλα – Παναθηναϊκός. “Πέρσι ισοφάρισε ο Σισέ κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Δεν υπήρχε γκρίνια, αγανάκτηση, χαμός που θα κάνει κακό στην ομάδα. Αν φέτος γίνει το ίδιο, με τον Τζίγκερ στη διακυβέρνηση, τι κλίμα θα ακολουθήσει;”
Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα γινόταν μετά από το (link:289026)2-2(/link) του Σαββάτου, με τον Τζίγκερ στο κουμάντο, τον Κωνσταντόπουλο πρόεδρο και τον Γόντικα να τρέχει το μαγαζί. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εικασίες. Πέρα από αυτές, πήραμε την αναμενόμενη απάντηση στο τι συμβαίνει αν έρθουν γκέλες κι άσχημες εμφανίσεις με τον Τζίγκερ εκτός. Τίποτα δεν συμβαίνει. Ηρεμία, υπομονή, προβληματισμός, μέχρις εκεί.
Με τον Τζίγκερ στην ηγεσία, τα ίδια αποτέλεσμα, οι ίδιες εμφανίσεις θα έφερναν αγανάκτηση, αντιδράσεις, συνθήματα, ανακοινώσεις, πανικό κι ομίχλη. Τώρα, τίποτα. Προβληματισμός και μέχρι εκεί. Και δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά, είναι και τα εξωαγωνιστικά. Ο Μπιτσαξής ζήτησε από τον Παναθηναϊκό να μην πάρει εισιτήρια για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εργοτέλη κι η ΠΑΕ δέχθηκε αμέσως.
Άμεσα θιγόμενοι είναι οι οργανωμένοι που συμμετέχουν στις εκδρομές, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Πώς, άραγε, θα αντιδρούσαν αν αυτήν την απόφαση την έπαιρνε ο Τζίγκερ; Θα έμεναν σιωπηλοί; Αν έβγαινε ο Κωνσταντόπουλος και δήλωνε πως δεχόμαστε την προτροπή του Μπιτσαξή, είμαστε μαζί του, ενωμένοι να πατάξουμε τη βία, μπλα, μπλα, μπλα, πως θα το υποδέχονταν οι οργανωμένοι; Και μάλιστα με την ομάδα νά’χει γκελάρει με Ξάνθη και Καβάλα και νά’χει φάει πέντε στη Βαρκελώνη.
Τα συμπεράσματα πολλά. Πρώτον, το πόσο καλό έχει κάνει στο κλίμα που λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα η “ανακωχή” κι η επιστροφή του Πατέρα στην ΠΑΕ. Καλώς ή κακώς, με τον Τζίγκερ στην ομάδα τώρα θα μενόταν ένας πόλεμος άνευ προηγουμένου. Τώρα δεν κουνιέται φύλλο, τα προβλήματα της ομάδας υπάρχουν, αλλά η προσπάθεια επίλυσής τους θα γίνει χωρίς εμπόδια εμφυλίου.
Δεύτερο συμπέρασμα, αυτό που αβίαστα φέρνει ο ειρμός της σκέψης. Με Τζίγκερ στην διακυβέρνηση, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε ποδοσφαιρικό σωματείο. Κακός Μπουμσόνγκ, Κέζος, 1-1 με Ξάνθη, 2-2 με Καβάλα, 5-1 στο Καμπ Νου, απείθαρχος Λέτο, υπέρβαρος Σιμάο, μπερδεμένος Νιόπλιας, κεντρικός χαφ που δεν ήρθε ποτέ, όλα αυτά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν θα είχαν αφήσει τίποτα όρθιο. Και μόνο για τον Κέζο θα γινόνταν διαδηλώσεις.
Τρίτο συμπέρασμα, και πιο σημαντικό για μένα, γιατί τα άλλα είναι οφθαλμοφανή. Για τους “αγανακτισμένους οργανωμένους” σημασία δεν έχουν τα γεγονότα κι οι πράξεις, αλλά τα πρόσωπα. Ίδια γεγονότα με τον Τζίγκερ στο τιμόνι θα οδηγούσαν σε πράξεις αγανάκτησης “για το καλό της ομάδας” που θα έφταναν σε Τζιγκερομάχους να αυτοπυρπολούνται έξω από τα γραφεία της Μότορ Όιλ. Τώρα, τα ίδια ακριβώς προβλήματα δεν “εξοργίζουν”, αλλά αντίθετως, φέρνουν σύμπνοια, ηρεμία και στήριξη, μόνο και μόνο επειδή ο Τζίγκερ είναι εκτός κι ο Πατέρας στο τιμόνι.
Μαγκιά τους, καλά κάνουν, η ηρεμία είναι ευεργετική για την ομάδα, ο εμφύλιος θα την κατέστρεφε. Όμως, με αυτή τη στάση, τελειώνει το παραμύθι της αυθεντικής και γνήσιας “αγανάκτησης κι οργής” για το καλό της ομάδας. Η οργή είναι συναίσθημα. Δεν μπορείς να της βάζεις κουμπί. Να είναι στο on με τον Τζίγκερ και στο off με τον Πατέρα.
Το οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τώρα και τα συναισθήματα ελέγχονται, και μάλιστα εύκολα, αποδεικνύει ένα απλό πράγμα. Οτι όταν εκδηλώνονται, δεν είναι και τόσο γνήσια, τόσο αυθεντικά. Είναι πόλεμος για τον πόλεμο. Τα προβλήματα της ομάδας, που “φέρνουν αγανάκτηση, επειδή την αγαπάμε”, δεν είναι αιτίες, είναι αφορμές.
Δεν θα ήταν η αγάπη για την ομάδα που θα έκανε κάποιον να βγει στον αέρα της εκπομπής και να κραυγάζει με αγανάκτηση για την λάθος επιλογή του Μπουμσόνγκ, για το έγκλημα με τον Κέζο και γιατί ο Ραλίστας δεν πήρε μέσο. Θα ήταν πολύ απλά θέμα επιλογής. Θα επέλεγε να το κάνει, γιατί ο Τζίγκερ είναι στο κουμάντο. Θέμα επιλογής είναι και τώρα, που δεν έχει βγει κανείς “τέτοιος” ακροατής στην εκπομπή. “Οργανωμένο” κι “αυθόρμητο” σπάνια πάνε μαζί. Κι ισχύει για το “οργανωμένο” κομμάτι όλων των ομάδων.