Υποχρεωτική η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στο ολυμπιακό τουρνουά
Εντολή προκειμένου οι σύλλογοι να μην εμποδίζουν τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών τους στις ολυμπιακές ομάδες απέστειλε η FIFA στις κατά τόπους ομοσπονδίες.
Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου δεν συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο καλεντάρι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και μέχρι σήμερα οι διενέξεις επί του θέματος ήταν συχνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσωρινή άρνηση της Μπαρτσελόνα να επιτρέψει τη συμμετοχή του Λιονέλ Μέσι στην ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής στους Αγώνες του Πεκίνου το καλοκαίρι του 2008. Μάλιστα το CAS είχε δικαιώσει τότε τον ισπανικό σύλλογο, μολονότι στη συνέχεια υποχώρησε και άναψε το “πράσινο φως” για την παρουσία του “Λίο” στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
” Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA αποφάσισε ότι η απελευθέρωση των παικτών κάτω των 23 από τα σωματεία πρέπει να είναι υποχρεωτική“, ανακοινώθηκε σχετικά, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται τι ισχύει με τις περιπτώσεις των τριών ποδοσφαιριστών που συμπληρώνουν τις ολυμπιακές ομάδες και είναι μεγαλύτεροι από 23 ετών.
Αναμφίβολα η νέα αυτή διάταξη ανατρέπει τους σχεδιασμούς πολλών ομάδων δεδομένου ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται σε εξέλιξη είτε η καλοκαιρινή προετοιμασία είτε έχουν αρχίσει οι επίσημες υποχρεώσεις.