ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ιρλανδικό μάθημαπερί λαϊκής βάσης

Η ομάδα των Σάμροκ Ρόβερς που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ομάδες που θα ήθελαν στο μέλλον τους να διοικούνται από τη λαϊκή βάση τους και όχι από άγνωστους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ιρλανδικό μάθημαπερί λαϊκής βάσης

“ΟΚ” το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει να ζηλέψει πολλά από το ιρλανδικό, στα… λίγα, όμως, που πρέπει, είναι και ο τρόπος διοίκησης των Σάμροκ Ρόβερς. Της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ που επέλεξε να στηριχτεί στη δύναμη του κόσμου της και όχι σε επιχειρηματίες και δεν έχασε…

Το όνειρο για το νέο γήπεδο

Η ιστορία αρχίζει τον Νοέμβριο του 2002 όταν ιδρύθηκε το «κλαμπ των 400» Μία λέσχη οπαδών που είχε ως στόχο να βοηθήσει στη συγκέντρωση οικονομικών πόρων προκειμένου να γίνει το μεγάλο όνειρο πραγματικότητα.

Να προχωρήσει το σχέδιο της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση, αλλά σύντομα έγινε γνωστό πως τα χρήματα που περνούσαν από τα χέρια των διοικούντων, δεν κατέληγαν στο ξεχωριστό ταμείο που θα έπρεπε να υπάρχει για το γήπεδο. Τότε αποκαλύφθηκε, επίσης, πως υπήρχαν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απειλούσαν τη σημαντικότερη ομάδα του ιρλανδικού ποδοσφαίρου με αφανισμό.

Όταν μπήκαν μπροστά και ανέλαβαν τη διοίκηση

Μια νέα ευκαιρία, μια νέα πρόκληση προέκυψε για τα μέλη του κλαμπ και τόλμησαν να την πάρουν. Μπήκαν μπροστά και διεκδίκησαν ακόμα και δικαστικά την ανάληψη των ηνίων του συλλόγου. Και κατάφεραν να τα πάρουν στα χέρια τους.

Σχηματίστηκε διοίκηση μέσα από το«κλαμπ των 400»που ανέλαβε μέρος των χρεών, την ευθύνη αποπληρωμή τους και προχώρησε σε διοικητικές καινοτομίες και «συνεργασίες» που ελάχιστοι θα περίμεναν από μία διοίκηση που προερχόταν από τα σπλάχνα της διοίκησης. Και όλα αυτά ενώ η ομάδα είχε υποβιβαστεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της.

Οι πρωτοποριακές κινήσεις

Ο κόσμος παρέμεινε πιστός ακόμα και στα δύσκολα και ιδιαίτερα βλέποντας την εξαιρετική οργάνωση, τις ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου και τη μεγάλη ανάπτυξη στο τμήμα μάρκετινγκ και εμπορίου. Χαρακτηριστικό είναι πως το κλαμπ των 400» (μετονομάστηκε το 2006 σε SRFC Club) έφερε την ομάδα πιο κοντά στον κόσμο του Νότιου Δουβλίνου, βοήθησε πολύ τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στα σχολεία της περιοχής έχοντας συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και προσφέροντας τους προπονητές για τα «μαθήματα» αλλά και υποτροφίες.

Την πολύ καλή οργάνωση ακολούθησε η αγωνιστική επιτυχία και η κατασκευή του νέου γηπέδου που ήταν όνειρο πολλών χρόνων. Οι Σάμροκ “επέστρεψαν” γρήγορα στην πρώτη κατηγορία και σε λίγα χρόνια στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.Το«κλαμπ των 400»έκανε επανάσταση στον τρόπο διοίκησης στην Ιρλανδία, ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν και πολλές άλλες ομάδες. Να σημειωθεί πως στη «λέσχη» μπορούν να γραφούν όσοι φίλαθλοι των Σάμροκ επιθυμούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διοίκηση του αγαπημένου τους συλλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK