Βαγγέλης Βλάχος: “Δεν κάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί δεν είμαι λαμόγιο”
Για την ανανέωση του συμβολαίου του, τον στόχο της παραμονής, τον κόσμο του Αστέρα και όχι μόνο, μίλησε ο Βαγγέλης Βλάχος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο arcadia-sports.gr.
Ο προπονητής του Αστέρας Τρίπολης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές της ομάδας του, τη δική του καριέρα ως παίκτης, αλλά και στο ενδεχόμενο να δουλέψει στην ομάδα της καρδιάς του, την ΑΕΚ.
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Βαγγέλη Βλάχου:
-Για την ανανέωση του συμβολαίου του:
Επειδή θεωρούμαι από τους ηθικούς και τίμιους του ποδοσφαίρου εγώ, νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες του Αστέρα μου ταιριάζουν. Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν “λερωθεί”, δεν έχουν δώσει το παραμικρό δικαίωμα για να πουν κάτι εναντίον τους, αγαπούν αυτό που κάνουν, αγαπούν την ομάδα και της προσφέρουν ό,τι χρειάζεται για να είναι στη Superleague. Για εμένα όλα αυτά είναι αρκετά για να συνεχίσω στη μεγάλη μου αγάπη που είναι το ποδόσφαιρο και για να υπάρχω σε μια ομάδα όπως ο Αστέρας. Γι’ αυτό όταν μου είπαν να ανανεώσω το συμβόλαιο μου, είπα αμέσως ναι, με την προϋπόθεση πάντα, ότι ο Αστέρας θα παραμείνει στην κατηγορία.
-Γιατί έφτασε ο Αστέρας να κινδυνεύει με υποβιβασμό:
Αν πρέπει να πω κάτι για αυτό, θεωρώ ότι θα είναι δύσκολα αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Η ομάδα όταν πάει καλά έχουν όλοι μερίδιο, όταν η ομάδα δεν πάει καλά, επίσης όλοι έχουν ευθύνη. Θεωρώ ότι για το ότι δεν τελειώσαμε γρήγορα την υπόθεση παραμονή στην κατηγορία, είναι ευθύνη όλων μας. Πρέπει να τα λέμε τα πράγματα όπως έχουν, δεν κρυβόμαστε από πουθενά. Αλλά στο τέλος, θα δικαιωθεί και η προσπάθεια η δική μου και αυτή των παικτών, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές. Και φυσικά οι προσδοκίες των ανθρώπων που είναι στην ομάδα.
-Για τις φήμες περί αποχώρησης του Αστέρα από την Τρίπολη:
Νομίζω ότι ο Αστέρας θα παραμείνει εδώ. Εγώ τη γνώμη μου την είπα όταν ξεκίνησε το θέμα. Αστέρας Τρίπολης σημαίνει ότι ο Αστέρας ανήκει στην Τρίπολη. Αυτά τα εγχειρήματα, κατά την άποψη μου, είναι λάθος. Βέβαια το τι σκέφτεται η διοίκηση είναι δικό της θέμα και εγώ ποτέ δεν αναμιγνύομαι σε τέτοια θέματα. Όμως νομίζω πως η μετακίνηση μιας τέτοιας ομάδας από ένα μέρος σε ένα άλλο, όπου ίσως να μην είναι τόσο φιλόξενο το περιβάλλον και οι άνθρωποι, είναι λάθος κατά των ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να φτάσουν τον Αστέρα ψηλά.
-Για την περιορισμένη ανταπόκριση του κόσμου:
Θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο μπορεί εύκολα ο Αστέρας να το λύσει. Ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα διψάει για ποδόσφαιρο. Ο κόσμος όταν έχει μόνο μια ομάδα στη μεγάλη κατηγορία σε μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος, τότε πρέπει να τη στηρίξει. Δε νομίζω ότι υπάρχει φίλαθλος σε αυτή την πόλη που να μη θέλει να πάει στο γήπεδο. Οπωσδήποτε έχουν γίνει λάθη. Αλλά αυτό είναι εύκολο να αλλάξει. Για παράδειγμα μια έρευνα αγοράς μπορεί να δείξει στοιχεία για την αποχή του κόσμου από τα γήπεδα. Εγώ είμαι αισιόδοξος σε αυτό το θέμα. Μπορούμε για παράδειγμα στις ακαδημίες να έχουμε μόνο παίκτες από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, προκειμένου να έρθουν και οι συγγενείς των παιδιών κοντά στην ομάδα. Επίσης το φθηνό εισιτήριο μπορεί να φέρει κόσμο στο γήπεδο. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνεις.
Οι ιδιοκτήτες του Αστέρα έχουν πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πανέξυπνοι. Το ότι φέτος δεν ανταποκρίθηκε ο κόσμος είναι ένα από τα θέματα που τους απασχολεί. Το μεγαλύτερο “λάθος” της ομάδας αυτής είναι ότι ανέβηκε τόσο γρήγορα τις κατηγορίες. Το να ξεκινάς από τη Δ’ Εθνική και να φτάνεις στη Superleague τόσο εύκολα δεν είναι τελικά τόσο καλό. Θέλει προσοχή μεγάλη και τεράστια υπομονή από όλους. Και από τον κόσμο και από τη διοίκηση. Πρέπει η ομάδα να αποκτήσει ταυτότητα στη Superleague και σεβασμό από όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Αν δεν υπάρχει σεβασμός θα είσαι πάντα το εύκολο θύμα. Πρέπει να βάλεις τις βάσεις.
-Για τα έξι συμβόλαια που λήγουν:
Εγώ θα κάνω, πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, τις εισηγήσεις για το ποια παιδιά θέλω να μείνουν στην ομάδα και ποια να φύγουν. Υπάρχουν όμως και τα συμβόλαια που λήγουν. Αυτά τα παιδιά είναι πολύ καλά και ξεκινάω από αυτό, γιατί θα ήταν πολύ εύκολο γι’ αυτούς, από τη στιγμή που δεν είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν στην ομάδα, να μη δίνουν το 100% από αυτό που μπορούν. Είμαι τυχερός και εγώ και η ομάδα που αυτοί οι 6 παίκτες είναι καλά παιδιά. Θα μπορούσαμε να πάθουμε μεγάλη ζημιά αν ήταν αδιάφοροι και δεν ασχολούνταν με το τι θα κάνει η ομάδα. Τους ευχαριστούμε γιατί όχι μόνο δεν είναι αδιάφοροι, αλλά τραβάνε και τους υπόλοιπους σε αυτή τη δύσκολη πορεία που μας περιμένει. Αν η ομάδα παραμείνει στην κατηγορία, θα το οφείλει στα παιδιά που ήταν επί ξύλου κρεμάμενοι.
-Τις θέσεις που πονάει ο Αστέρας:
Ο Αστέρας πρέπει να πάρει παίκτες σε όλες τις θέσεις. Κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε πει ότι η χημεία είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Δηλαδή, μπορεί να φέρεις τον Μαραντόνα στον Αστέρα και να μην παίξει. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Μαραντόνα είναι κακός παίκτης. Οι παίκτες που θα πάρει ο Αστέρας πρέπει να έχουν κάποια στοιχεία. Να είναι φιλόδοξοι, να έχουν όραμα και όνειρο. Επίσης πρέπει να έχουν και κάποια ποιότητα. Πρέπει επίσης να έχουν ταχύτητα και δύναμη. Πρέπει να έχεις ένα κράμα που θα τα συνδυάζει όλα αυτά. Εάν λοιπόν αυτό το ψάξεις καλά, μπορείς να βρεις εύκολα παίκτες, που κάθε φορά θα γίνονται λίγες προσθήκες. Ο Αστέρας μπορεί να το πετύχει αυτό για έναν απλό λόγο. Επειδή υπάρχουν δύο άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βάλουν λεφτά. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι όλο το θέμα. Τα λεφτά καθορίζουν τα πάντα.
-Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει τόσο πάθος για το άθλημα, να λέει ξαφνικά μια μέρα, σταματάω και φεύγω από το χώρο:
Η απάντηση είναι απλή. Διότι δεν είμαι λαμόγιο! Ήθελα πάντα στη ζωή μου να διαφέρω και αυτό έκανα και όταν αποφάσισα να γίνω προπονητής. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είμαι φίλος με κανέναν πρώην συμπαίκτη μου. Έχω γνωστούς αλλά όχι φίλους. Το επέλεξα και το κέρδισα. Έλεγα πάντοτε τη γνώμη μου και το πλήρωνα! Δεν είναι τυχαίο ότι είχα τρεις διακοπές συμβολαίου ως ποδοσφαιριστής, διότι εξέφρασα την άποψη μου σε ακραία θέματα. Και ως ποδοσφαιριστής, δεν είχα δικαίωμα να πάρω θέση αλλά εξέφρασα την άποψη μου και τιμωρήθηκα.
Ως προπονητής επέλεξα το καλύτερο. Πήγα στην καλύτερη σχολή που υπάρχει, το “Κοβερτσιάνο”, το οποίο δεν έχω τελειώσει ακόμη. Είπα ότι ως προπονητής δε θα μπλέξω σε θέματα που αφορούν σε στοίχημα, δωροδοκίες, “θάψιμο” παικτών! Θέλω πάντα να είμαι ειλικρινής και δίκαιος. Όταν λοιπόν στο χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μέσω του ποδοσφαίρου κοιτάζουν άλλα πράγματα ενώ εγώ άλλα, τότε δεν ταιριάζω στο ποδόσφαιρο. Το ξέρω ότι δεν κάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω αν έκανα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά δε με ενδιαφέρει.
Εγώ στην Ελλάδα ζω. Θα το παλέψω όμως όσο μπορέσω. Μπορεί να με πετάξει το σύστημα έξω. Παραλίγο να γίνει αυτό. Με πέταξε μάλλον, επειδή δεν ταίριαζαν τα χνώτα μου και οι φιλοδοξίες μου με τη φιλοσοφία κάποιων. Μετά τον Αστέρα μπορεί να έχουν μείνει δύο-τρείς ομάδες που λειτουργούν έτσι όπως ο Αστέρας. Μετά από αυτό θα πω ότι δεν κάνω για αυτό το πράγμα. Θα το αγαπώ το ποδόσφαιρο και θα το παρακολουθώ από μακριά. Αλλά δε θα συμμετέχω ποτέ σε θέματα που δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μου. Με υπερηφάνεια θα βγω πάλι και θα πω: σας ευχαριστώ όλους αλλά δεν κάνω για προπονητής και πάω στη θέση μου!
-Για τον Αμπάρη:
Ο Αμπάρης θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα ζητήσω να παραμείνει στην ομάδα! Έχω ακούσει διάφορα για τους λόγους που είναι υπό τιμωρία ο Αμπάρης αλλά δεν το έχω ψάξει. Ο Αμπάρης όμως είναι εξαιρετικός άνθρωπος και εξαιρετικός τερματοφύλακας. Είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα, τον έχουμε στον Αστέρα Τρίπολης και δεν τον εκμεταλλευόμαστε. Αδικούμε τους εαυτούς μας, αδικούμε την ομάδα και αδικούμε και το παιδί. Για να μπορέσει ο Αμπάρης να πουληθεί από τον Αστέρα θα πρέπει να παίζει, αν το εξετάσουμε από αυτή την πλευρά. Για να μπορέσει ο Αστέρας να κάνει απόσβεση των χρημάτων που έχει πληρώσει για τον Αμπάρη θα πρέπει να παίζει. Το να κάθεται έξω για κάποιους λόγους δεν ωφελεί. Δε θα πάρω το μέρος της διοίκησης, αν έχει λάθος η διοίκηση, ούτε του ποδοσφαιριστή αν έχει άδικο αυτός. Όμως ο Αμπάρης είναι περιουσιακό στοιχείο το οποίο πληρώνει ο Αστέρας. Ο Αμπάρης αυτή τη στιγμή μπορεί να έπαιζε στην Εθνική ομάδα και να πήγαινε στο Μουντιάλ.
Και αυτό να μη συνέβαινε, θα μπορούσε να είχε πουληθεί σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή να πήγαινε σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο. Αν δεν παίζει, έχεις μόνο χάσιμο. Ο Αμπάρης λοιπόν, θα είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσω με τη διοίκηση. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι οι διοικούντες έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Δε θα φτάσω στα άκρα αν δεν ξέρω 100% το θέμα. Διότι κάτι υπάρχει που όμως εγώ δεν το γνωρίζω πολύ καλά. Δε μπορεί να μην ξέρουν οι άνθρωποι της ομάδας την αξία του Αμπάρη. Την ξέρουν καλά. Αν η διοίκηση επιθυμεί ο Αμπάρης να μην υπάρχει στην ομάδα και το θέσει σαν βέτο, καταλαβαίνετε ότι δε θα μπορέσω να βρω λύση.
-Για τον Βίλτσες:
Όταν ήρθα στον Αστέρα είπα ότι αυτός ο παίκτης δεν μπορεί να παίζει στη Superleague. Ήταν εντελώς αδιάφορος, δεν έτρεχε καθόλου, ωστόσο τεχνικά ήταν από τους καλύτερους. Τον φώναξα λοιπόν και του είπα ότι εγώ θα σε τιμωρώ μέχρι να κερδίσω το στοίχημα. Ο Βίλτσες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι όμως ή του ύψους ή του βάθους. Δεν έχει διάρκεια. Αυτό εξαρτάται από αυτόν, εγώ δε μπορώ να τον βοηθήσω άλλο. Εμείς έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε έναν παίκτη με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Βίλτσες και άλλες ομάδες δεν έχουν αυτή την ευκαιρία. Φτάνω και εκεί στα όρια μου. Ο Βίλτσες μπορεί να ντριμπλάρει στο ένας με έναν, να κάνει την κάθετη που μας λείπει, τα ξέρω όλα αυτά. Όμως μερικές φορές χρειαζόμαστε άλλα πράγματα εις βάρος της ποιότητας. Έκανα τις προάλλες ένα εγχείρημα με τον Βίλτσες και τον Ρίος μαζί. Την πάτησα. Είναι ποιοτικοί παίκτες και οι δύο αλλά την πάτησα. Πίστεψα ότι με αυτό το επιθετικό σχήμα θα τους “σκοτώσουμε”! Εκεί έκανα λάθος εγώ και ανέλαβα την ευθύνη. Λέω ρίσκαρα και την πάτησα.
-Για την καριέρα του ως παίκτης:
Εγώ τα παράτησα. Θα μπορούσα να είμαι πολύ καλύτερος παίκτης, αλλά έκλεβα στις προπονήσεις, δεν είχα παιδεία, κορόιδευα, κοίταγα πώς θα γλιτώσω τη φυσική κατάσταση! Το πλήρωσα ακριβά με τραυματισμούς και προβλήματα και δεν έφτασα εκεί που έπρεπε να φτάσω. Ξεκίνησα το μεγαλύτερο ταλέντο. Δομάζος, Παπαϊωάννου, Κούδας είχαν πει τα καλύτερα λόγια για μένα. Ποιοι; Οι μεγαλύτεροι παίκτες της Ελλάδας, έλεγαν ότι είμαι ο συνεχιστής της δικής τους γενιάς. Αλλά δε δούλευα και δεν έκανα αυτά που έπρεπε. Για αυτό σας λέω ότι αν αποτύχει ένα παιδί που έχει ταλέντο, φταίει πρώτα αυτός και κανείς άλλος, όπως εγώ έφταιξα για την πορεία μου!
-Για το βαθμολογικό όριο της παραμονής:
Δυστυχώς ο Αστέρας ανέβασε τον πήχη ψηλά. Διότι ο Αστέρας έχασε από όλες τις ομάδες που ήταν από κάτω του και ανέβασε τον πήχη. Θεωρώ ότι 34 με 35 βαθμοί είναι αρκετοί για την παραμονή.
-Για το τι θα κάνει σε περίπτωση που του κάνει πρόταση η ΑΕΚ:
Θα σας πω κάτι. Όταν ήμουν στον Ιωνικό, έφυγε ο Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ. Τότε ο Μπάγεβιτς είπε στους ανθρώπους της ΑΕΚ να πάρουν το Βλάχο προπονητή. Θυμάμαι έφτασα πολύ κοντά. Θυμάμαι ήταν ο συγχωρεμένος ο Κανελλάκης, ο οποίος με προέτρεψε κιόλας. Γύρισα και του είπα: “κύριε Νίκο δε φεύγω. Εγώ όπου δουλεύω δε φεύγω”. Τότε με κοίταξε με έκπληξη και απόρησε, λέγοντάς μου “τι είπες ρε Βαγγέλη;”. Εγώ όπου ξεκινάω, εκεί τελειώνω. Αν είναι καλοκαίρι και πρόκειται να ξεκινήσω από την αρχή σε μια ομάδα τότε θα πάω. Αλλά δε φεύγω στα μέσα της χρονιάς από μια ομάδα για μια άλλη. Και τώρα το λέω, όπου και αν δουλεύω, όσο οικτρά και αν είναι τα πράγματα εκεί που δουλεύω δεν φεύγω! Έτσι είμαι. Δεν αλλάζω τα στάνταρ μου.